
Kun rakastettu syreeni kukkii, on aika kerätä kimppu, kietoa kranssi ja leipoa syreenikakku!
Kukkiva syreeni hurmaa ulkomuodollaan, tuoksullaan ja maullaan. Tiesitkö, että sen kukkia voi käyttää paitsi leikkoina, myös juomissa ja leivonnassa? Kun ilmassa leijuu alkukesän huumaavan täyteläinen tuoksu, on syreenijuhlan aika.
Kaunein kimppu
Ei juhlia ilman suloista kukkakimppua. Syreeni luonnollisesti ansaitsee paikan kimpun kuningattarena, mutta lisää sen seuraksi hersyviä akileijoja toistamaan lähivärejä ja iloisesti pilkahtelevia niittyleinikkejä liilojen vastaväriksi. Jos otat syreenin kukkia muualta kuin omasta puutarhastasi, kysy maanomistajan lupa.

Sopivasti silmänruokaa
Rento ja näyttävä asetelma syntyy helposti kerrosvadille. Kukkavarret ja erilliset lehtiniput voit asetella veteen vapaasti ja rennon huolettoman näköisesti. Jos haluat hallitumman lopputuloksen, käytä apuna kukkasiilejä. Syreenit ja muut puuvartiset kasvit on helpompi asettaa siiliin, jos leikkaat varren imupinnan ensin suoraksi.

Enemmän makua
Syreenistä saat sekä kauniin että aromikkaan mausteen, kun lisäät kukkia sokeriin. Syreenisokeri on myös ihana kesävieminen. Kokeile myös suolalla. Muistathan käyttää ainostaan puhtaita syreenin kukkia.


Värit ympyräksi
Juhlahetken kruunaa puutarhan eri syreeneistä koottu kranssi. Ilo on lyhyt, mutta sitäkin suloisempi. Kukinnon saa helposti jaettua useammaksi pieneksi nipuksi, jolloin värien sekoittelu sujuu helpommin.

Herkkuhetkeen
Pujota syreenin oksa kukkakaupasta saatavaan, vedellä täytettyyn suppiloon. Varmista, että korkki on tiiviisti paikoillaan. Pyyhkäise suppilo kuivaksi ja kääräise kukat servetin sisään. Täydennä kukkakattaus vielä löyhästi sidotulla heinänipulla.

Kukilla kuorrutettu
Tiesitkö, että syreenin kukkia voi syödä? Parfyymisessä maussa on mukana hiven happamuutta. Kukkia kannattaa maistella, sillä eri syreenien maut vaihtelevat.
Syö ainoastaan kukkia, jonka alkuperän tiedät ja joissa ei ole torjunta-aineiden jäämiä. Kukkakaupan syreeneistä on syytä nauttia vain maljakossa. Nappaa herkullinen kakkuresepti osoitteesta täältä.

Vielä pari oksaa
Ota vesiastia mukaan puutarhaan. Poimi oksat mahdollisimman kuumaan veteen joko myöhään illalla tai aikaisin aamulla.
Leikkaa terävällä veitsellä viisto imupinta tai halkaise vartta pituussuuntaan noin 3 senttiä ja poista lehdet. Isoäiti upotti varret hetkeksi kiehuvaan veteen ennen kuin asetteli ne maljakkoon. Kaikkea voi kokeilla, jotta kukkailoa riittäisi pitempään!

Koristeltu juhlajuoma
Raikas juhlajuoma syntyy mistä vain, kun koristelet sen sitruunalla ja syreenillä. Jo muutama pieni syreenin kukinto antaa arkiselle juomalle uuden ilmeen – ja lisämaun. Syreenispritzerin ohjeen löydät täältä.

Kassillinen kauneutta
Puutarhasta poimittu kimppu on ihanasti tuoksuva tuliainen, joka ilahduttaa varmasti. Jos tuoksu tuntuu liian voimakkaalta, vie kukat parvekkeelle tai terassille. Ulkona, varjoisassa paikassa kukat myös kestävät pidempään.

Runsaampi kranssi
Täyteläisen kranssin voit tehdä kukkakaupoista saatavaan kranssin muotoiseen kukkasienipohjaan. Poista lehdet ja leikkaa oksaan viisto imupinta. Työnnä oksa tarpeeksi syvälle sieneen, niin se asettuu tukevasti paikoilleen. Jotta oksan imukyky säilyy ja sieni pysyy koossa, oksien paikkoja ei kannata vaihdella.
