
Älä heitä sitrusten kuoria pois! Talon limoncello, makea marmeladi & muut fiksut ideat kuorien käyttöön
Hyödynnä mehukkaan hedelmälihan lisäksi myös sitrusten aromikkaat kuoret. Tee makeaa marmeladia, pirteitä muffineita tai sekoita helppo hävikkisitrusetikka.
Ota kaikki irti sitruskaudesta!
Hyödynnä sitrusten kuoret ruoanlaitossa aromikkaina makuaineina. Tavallisten sitrusten kuorissa on säilöntäaineena sorbiinihappoa ja sorbaatteja. Pesu kuumalla vedellä huuhtoo pois noin 30 prosenttia yhdisteistä ja kuumentaminen hajottaa osan aineista. Luomuhedelmät ovat varmin valinta, sillä niissä ei ole kasvinsuojeluaineita.
Kun käytät sitrushedelmien kuoria, poista kuoren valkoinen osa, jottei ruokaan tule karvasta makua. Raasta kuorta kermaiseen pastakastikkeeseen tai upota kuorisiivuja tomaattiseen pataan. Voit myös raastaa kuoret ja kuivata huoneenlämmössä. Kuorisiivut voit pakastaa sellaisenaan ja käyttää myöhemmin patoihin ja keittoihin. Nappaa alta 6 helppoa reseptivinkkiä sitrusten kuorien käyttöön!
1. Kuorimarmeladi
Pane noin 5 dl sitrusten kuoriviipaleita kattilaan. Lisää päälle runsaasti vettä ja liota pari tuntia (vaihda vesi pari kertaa). Siivilöi vesi pois ja pane kuoret takaisin kattilaan. Lisää 5 dl vettä. Keitä 20 minuuttia. Siivilöi ja soseuta kuoret. Pane sose kattilaan, lisää 1 dl vettä, tilkka sitruunanmehua ja 2 dl hillo-marmeladisokeria. Keitä 10 minuuttia.
2. Talon limoncello
Laita 10 pestyn sitruunan kuoret ja 0,75 l vodkaa isoon kannelliseen lasipurkkiin. Anna uuttua kaksi viikkoa ikkunalaudalla. Ravistele silloin tällöin. Kiehauta 2 dl vettä ja 2 dl sokeria kattilassa siirapiksi. Jäähdytä ja siivilöi joukkoon uuttunut sitruunaviina. Sekoita hyvin. Tarjoa limoncello jääpalojen kanssa tai käytä drinkeissä.
3. Sitrussuola ja -sokeri
Raasta sitrusten kuoret raastimen pienellä terällä leivinpaperin päälle. Anna kuivua huoneenlämmössä muutama päivä. Voit kuivattaa isomman satsin kuoriraastetta 100-asteiseissa uunissa, noin 20 minuuttia. Mittaa mortteliin saman verran suolaa tai sokeria ja kuivattua kuoriraastetta. Jauha tasaiseksi. Säilytä kannellisessa purkissa.
4. Sokeroidut kuoret
Varaa 3 appelsiinin kuoret tai sama määrä muiden sitrusten kuoria. Poista kuorten valkoinen osa. Pane kuoret kattilaan ja peitä vedellä. Keitä 3 × 10 minuuttia (vaihda vesi välissä). Suikaloi kuoret ja pane ne, 4 dl sokeria ja 3 dl vettä kattilaan. Keitä 30 minuuttia. Nosta kuoret ritilälle huoneenlämpöön kuivumaan. Käytä liemi drinkeissä. Sokeroidut kuoret sopivat esimerkiksi leivonnaisten koristeluun.
5. Hävikkisitrusetikka & vinegretti
Raasta sitrusraudalla tai leikkaa veitsellä 4 sitruunan tai parin appelsiinin kuoret ohuiksi siivuiksi. Pane kuoret kannelliseen purkkiin. Lisää 3 dl valkoviinietikkaa, 3 rkl sokeria ja 1 tl suolaa. Anna maustua jää- kaapissa 3–4 päivää. Sekoita noin 3 rkl sitrusetikkaa desiin oliivi- öljyä. Käytä salaatinkastikkeena.
6. Hävikkisitrusmuffinit
Näihin raikkaan herkullisiin muffineihin mandariinit kuorineen! Nappaa hävikkisitrusmuffinien resepti täältä.
