Kotivinkki

Saara leipoo villiyrteistä kakkuja ja muita herkkuja – ”Uusien kasvien ja makuyhdistelmien kokeileminen on koukuttavan jännittävää”

Saara leipoo villiyrteistä kakkuja ja muita herkkuja – ”Uusien kasvien ja makuyhdistelmien kokeileminen on koukuttavan jännittävää”
Taiteilija Saara Mane on hurahtanut villiyrtteihin, joita hän upottaa leivonnaisiin. Villisadon kerääminen on Saaralle loputon voiman, mielenrauhan ja inspiraation lähde.
Julkaistu: 6.7.2021
Helsinkiläinen kuva­taiteilija Saara Mane on koulutukseltaan koru- ja esinemuotoilija. Nyt hän opiskelee leipuri-kondiittoriksi. Saara on ollut lapsesta asti kiinnostunut luonnosta ja kaikesta kauniista.

"Kun villiyrttikausi keväällä alkaa, mieleeni pukkaa ideoita ja visioita uusista leivonnaisista aamusta iltaan. Vietänkin lähes kaikki vapaahetkeni keväästä syksyyn joko ulkoilemassa lähiseuduilla villiyrttejä etsien tai keittiössäni satoa käsittelemässä ja leipomassa.

Uppoudun villiyrttien kanssa puuhasteluun usein niin, että muut asiat jäävät helposti kokonaan taka-alalle. Mieheni saattaa ihmetellä keittiöön tullessaan, että miten siellä pitäisi mahtua tekemään ruokaa, kun kaikki tasot ovat täynnä kuivumassa olevia yrttejä.

Orvokin kukat sekä kehäkukan ja ruiskaunokin terälehdet koristavat muffineja. Muffinitaikinaan antavat makua kuivatut ja hienonnetut valkoapilan kukat. Kurkkaa apilamuffinien resepti täältä!
Kehäkukalla koristeltu leipä sisältää muun muassa kuivattua puna-apilaa, manteli- ja kookosjauhoa, erilaisia siemeniä ja kesäkurpitsaa.

On mahtavaa, että luonnosta voi löytää niin ravitsevia, kauniita ja ihanasti tuoksuvia aineksia. Uusien kasvien ja makuyhdistelmien kokeileminen on koukuttavan jännittävää. Leipomusten ravintoarvo nousee, kun niihin lisää villiyrttejä.

Tärkeitä asioita ovat myös luovuus ja visuaalisuus. Terveellinen, herkullinen, kaunis ja yllätyksellinen ruoka merkitseekin minulle syötävän taiteen tekemistä.

Parhaillaan olen innoissani aromaattisesta ja maanläheiseltä tuoksuvasta siankärsämöstä, joka sopii maustamaan esimerkiksi suklaakakun. Medeltä ja kukkaiselta maistuva valkoapila taas antaa muffineihin raikkaan metsäisen maun. Myös kuivattu nokkonen sopii makeisiin leivonnaisiin, kun sen yhdistää sitruunan kanssa.

Kuivattuja villiyrttejä, kuten nokkosta, siankärsämöä, vadelman lehtiä sekä keto-orvokin ja apilan kukkia on vaivatonta käyttää vuoden ympäri. Saara kuivaa sadon puuvillapyyhkeen päällä pöydällä tai 40-asteisessa uunissa, jonka luukku on raollaan.
Taikinaan sopivat parhaiten kuivatut ja jauhetut yrtit. Kun yrtit ovat rutikuivia, ne saa jauhettua tehosekoittimessa hienoksi. Yrttijauhe kannattaa huomioida nesteen määrässä, jottei leivonnaisista tule kuivia.
Puna- ja valko­apiloiden kukissa on runsaasti makeaa mettä. Saara käyttää tuoreita kukkia koristeluun, kuivattuja leivonnaisten taikinaan.

Arkista ja tavallista kasvia, kuten apilaa, ei ulkona välttämättä aina edes huomaa, mutta se tuo luonnon sisälle virkistävällä ja voimaannuttavalla tavalla. Tulen valtavan onnelliseksi, kun katselen kukkia. Villisadon kautta minulle syntyy yhteys luontoon, joka on voiman, tasapainon ja mielenrauhan lähteeni.

Kasvit inspiroivat minua loputtomasti, ja saan koristeluun visuaalisen idean usein jonkin kasvin väristä tai muodosta. Teen monesti piirakan tai kakun päälle mandala-kuvion, joka symboloi universumia. Siinä on keskus, josta muut koristeet lähtevät. Mandala syntyy alitajunnasta, ja sen tekemisestä tulee rauhallinen ja inspiroitunut olo.

Kaikkein ihaninta villiyrttihurahduksessa on kuitenkin se, kun saan tarjota leipomuksiani perheelleni ja ystävilleni."

Suklaajuustokakun ­koristeena on mandala, ikivanha maailman­kaikkeutta symboloiva kuvio keskipisteenään puna-apila. Nappaa Saaran Villi keto ­-suklaajuustokakun resepti täältä!
Uusissa maku­yhdistelmissä riittää kokeiltavaa. Saara opettelee jatkuvasti tuntemaan ja käyttämään uusia villi­yrttejä. Saaraa voi seurata Instagramissa: @wildartbaker.
Kommentoi »