Ruokatoimittajamme paljastaa, miten teet elämäsi parhaan kalakeiton – "Älä vaan erehdy laittamaan kuivattua tilliä!"
Ruoka
Ruokatoimittajamme paljastaa, miten teet elämäsi parhaan kalakeiton – "Älä vaan erehdy laittamaan kuivattua tilliä!"
Perinteinen kalakeitto sai oman juhlapäivänsä! Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina. Nappaa tästä ainekset keittoon, josta mummosikin olisi ylpeä!
13.2.2018
 |
Maku

Kermaisena vai kirkkaana? Lohesta, mateesta vai kenties ahvenesta? Porkkanalla vai ilman? Valitse ensin rakastamasi raaka-aineet – seuraavaksi teet elämäsi parhaan kalakeiton.

Ruokatoimittajamme Annika Elomaa paljastaa, miten sinäkin onnistut.

Millaisesta kalasta syntyy hyvä kalakeitto?

Itse teen tavallisimmin kalakeiton lohi- tai kirjolohifileestä, sillä niitä on yleensä helposti saatavilla. Lohesta syntyy hyvä arjen kalakeitto.

Ehkäpä ihanin kalakeitto tulee mateesta, mutta kyseessä on silloin hieman juhlavampi ruoka. Madekeittoa valmistaessa tehdään itse myös kalaliemi, joten se ei ole nopea arkiruoka. Ahventa ja siikaa en yleensä raaski ostaa kalakeittoon, ne syön mieluummin paistettuna. Tietysti jos ahvenet itse kalastaa, niin niistäkin syntyy erinomainen kalakeitto.

Mikä on paras perunalajike kalakeittoon?

Kaupasta kannattaa napata ”keltaisen pussin perunoita” eli yleisperunalajiketta. Ei kiinteää, eikä soseperunaa. Irtona ostan mieluiten maukasta, siiklin tapaista Annabelle-lajiketta. Varhaisperunoista ei tule erityisen hyvää keittoa niiden vetisyyden vuoksi.

Kalaliemi – pitääkö se tehdä itse?

Kalakeittoon kelpaa vallan hyvin valmis kalaliemi. Varsinkaan arkena en itse keittele liemiä. Madekeitto on poikkeus, mutta se onkin enemmän juhlaruokaa.

Miten kalakeitto kannattaa maustaa?

Kalakeiton maustamiseen kannattaa käyttää tuoretta tai pakastettua tilliä. Älä vaan erehdy laittamaan kuivattua tilliä! Myös ruohosipuli sopii kalakeittoon. Mustapippuri on lempimausteeni, ja sitä menee myös kalakeittoon rouhittuna. Laakerinlehdenkin saatan laittaa. Ja tietysti sipulia.

Miten syntyy se ”hieman parempi kalakeitto”?

Meillä kalakeitto syödään useimmiten kermaisena versiona. Keiton joukkoon raastettu sitruunankuori ja puristettu sitruunanmehu taittavat kalan rasvaisuutta. Porkkanaa voi laittaa väriä ja makua tuomaan, samoin fenkolia. Sipulia, purjoa, porkkanoita ja fenkolia kannattaa hieman freesata voi-öljyseoksessa kattilan pohjalla ennen kuin lisään kalaliemen.

Kalat laitetaan keittoon ihan viimeisenä, kun perunat ovat jo kypsiä. Muuten on vaarana, että ne menevät ylikypsäksi mössöksi.

Kansallista kalakeittopäivää vietettiin ensimmäisen kerran tiistaina 13.2.2018. Teemapäivällä halutaan haastaa kaikki suomalaiset syömään kalakeittoa ja muistuttaa kalaruoan positiivisista terveysvaikutuksista. Esimerkkiä näytti eduskunta, jossa syödään tiistaina lounaaksi ahvenkeittoa. Kansallinen kalakeittopäivä järjestetään jatkossa vuosittain helmikuun toisena tiistaina.

Kommentoi »