Maku

Klassinen madekeitto

1 h 30 min
4.1
0

Klassinen madekeitto

GL
MU
0
4.1
Onko mitään parempaa kuin lautasellinen madekeittoa ja siivu ruisleipää? Tämä klassinen madekeitto saa makua itse keitetystä liemestä ja mateen maksasta.
Teksti Midi Vuorela
Kuvat Juha Juntto
Tulosta
Mainos

Ainekset (6 annosta)

  • 1 kplmadetta
  • 1 kplsipulia
  • 1 kpllaakerinlehteä
  • 1/2 tlvalkopippuria (kokonaisia)
  • 2 kplporkkanaa
  • 1/2 kplpurjoa
  • 8 kplperunaa
  • 25 gvoita
  • 1/2 dlruohosipulia

Tee näin

1 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN1 h

Nylje ja fileoi made tai pyydä kalakauppiastasi tekemään se.

Huuhtele maksa kylmällä juoksevalla vedellä ja keitä sitä noin 5 minuuttia väljässä, suolalla, laakerinlehdellä sekä pippureilla maustetussa vedessä. Säilytä keitinliemi.

Leikkaa madefileiden ohuet reunat pois ja käytä ne liemeen.

Paloittele madefileet suupalan kokoisiksi, mausta kevyesti suolalla ja nosta jääkaappiin odottamaan keiton valmistumista.

Mittaa vettä ja maksan keitinlientä yhteensä kaksi litraa kattilaan.

Paloittele kalan ruoto ja pää, josta kidukset on poistettu.

Pane palat, fileistä leikatut reunat, lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippurit, kuorittu ja paloiteltu porkkana ja puhdistettu, paloiteltu purjo liemeen.

Anna kiehua miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

Siivilöi liemi.

Paloittele perunat ja lisää palat liemeen. Keitä 10–12 minuuttia.

Lisää kalapalat ja jatka keittämistä 2–3 minuuttia.

Lisää paloiteltu maksa, voi ja ruohosipulisilppu.

Kuumenna klassinen madekeitto kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Nauti madekeitto ruisleivän kanssa.

MITÄ PIDIT?
4.1
Katso myös nämä