Rhônen viinintekijöiden tyyli on inspiroinut kollegoita Australiaa myöten – mikä alueen viineistä tekee niin kiehtovia?
Mainos: Les Dauphins
Rhônen viinintekijöiden tyyli on inspiroinut kollegoita Australiaa myöten – mikä alueen viineistä tekee niin kiehtovia?
Ranskassa sijaitseva Rhônen laakso on viiniystävien aarreaitta. Pienellä alueella valmistetaan valtava kirjo erilaisia viinejä, ja alueen tuottajien tasapainoista tyyliä on jäljitelty muun muassa Australiassa.
31.8.2020

Suomessa Rhône-joen laakson viinialueista kenties tunnetuin on Châteauneuf-du-Pape, mutta alueella on paljon muutakin kiinnostavaa tarjottavaa hyviä viinejä arvostaville. Etelä- ja Pohjois-Rhônesta tulee erilaisia viinejä. Siinä missä Syrahin kotiseudulla pohjoisessa tehdään pääsääntöisesti yhden rypäleen lajikeviinejä, suositaan etelässä klassisia sekoitteita.

Yksi perinteisimmistä on australialaisten GSM-viiniksi nimeämä sekoite. Lyhenne tulee sekoitteessa käytetyistä rypäleistä, jotka ovat Grenache, Mourvèdre ja Syrah. Grenache tuo viiniin punaisia marjoja ja keveyttä, Mourvèdre pehmeyttä ja hillomaisuutta, kun taas Syrahin ansiosta viineissä on tanniineja ja mausteisuutta. Tasapainoisen kokonaisuuden ansiosta viinit sopivat hyvin suomalaisten makuun.

− Etelä- Rhônessa on tehty sekoitteita satoja vuosia ja heillä on ilmiömäinen kyky balansoida viinejä. Se on taito, jota on vaikea kopioida. Näissä viineissä ilmenee Rhônen alueen syvin olemus: ne ovat monipuolisia ja keveitä, kertoo alkoholimaahantuoja Soleralla työskentelevä sommelier Riina Mäkinen.

Nauti ruuskaali-gnocchipannu Les Dauphins Côtes du Rhône -luomupunaviinin kera. Reseptin löydät täältä.

Laaja läpileikkaus eri tyylilajeihin

Alueen viinitalojen onnistunut tapa tehdä viinejä on pistetty merkille myös muualla maailmassa, ja tyyliä on kopioitu muun muassa Australiassa. Riinan mukaan alueesta tekee erityisen kiinnostavaksi juuri sen monipuolisuus, sillä pienellä alueella valmistetaan valtava kirjo erilaisia viinejä.

− Pohjoisessa tuotetaan uniikkeja lajikeviinejä etenkin Viognierista ja Syrahista, sillä maaperä on otollinen mineraalisten viinien valmistamiseen. Etelän hedelmäisemmät ja pehmeämmät sekoitteet ovat täydellinen vastapaino Châteauneuf-du-Papen eleganteille pitkään kypsytetyille punaviineille. Rhône on erittäin hyvä viinimatkakohde, sillä se tarjoaa todella laajan läpileikkauksen eri tyylilajeihin, hän vinkkaa.

Kevyemmät punaviinit toimivat kalaruokienkin kanssa

Etelä-Rhônesta tulevat Les Dauphins Côtes du Rhônen kaltaiset kevyemmät punaviinit sopivat loistavasti esimerkiksi vaalean lihan, rasvaisen kalan ja riistan, kuten peuran ja sorsan, kanssa. Myös sieniruokien kanssa tämänkaltaiset punaviinit toimivat erinomaisesti.

− Kannustan rohkeasti kokeilemaan punanviiniä kalankin kanssa. Se toimii etenkin silloin, kun tarjoat esimerkiksi voissa paistettua ahventa, kuhaa, turskaa tai lohta.

Les Dauphins Côtes du Rhône on loistava pari kantarelli-broileripadalle, jonka ohjeen löydät täältä.

Vaikka viiniä nautittaisiin seurustelumielessä, katetaan Etelä-Euroopassa aina viereen pieni napostelulautanen. Mitä kannattaisi sitten tarjota, jos haluaisi ottaa kopin tästä tavasta?

− Vihreät oliivit ovat helppo valinta, kuten myös suolatut pähkinät. Kannattaa kokeilla myös miedompaa, kovaa lehmänmaitojuustoa ja ilmakuivattuja kinkkuja.

Myös punaviini kaipaa viilentämistä

Viinin tarjoileminen huoneenlämpöisenä on syytä unohtaa, sillä myös punaviini toimii parhaiten hieman viilennettynä. 16−18 astetta on optimaalinen lämpötila.

− Punaviininkin voi säilyttää jääkaapissa, kunhan ottaa sen tuntia ennen huoneenlämpöön. Toinen vaihtoehto on laittaa viini tunniksi viilenemään juuri ennen tarjoilua. Pakastinta en suosittele, sillä se on turhan hurja jäähdytystapa, Riina neuvoo.

Tiesitkö, että myös roseeviini sopii hyvin ruoan kanssa nautittavaksi? Katso vinkit täältä.

Kommentoi »