Kaipaatko vaihtelua yhdistäessäsi ruokaa ja viiniä? Suuntaa kulkusi roseehyllylle

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Les Dauphins
Kaipaatko vaihtelua yhdistäessäsi ruokaa ja viiniä? Suuntaa kulkusi roseehyllylle
Rosee on monelle merkki kesän alkamisesta. Se on kuitenkin paljon monipuolisempi viini ja sopii niin ruoan kanssa nautittavaksi kuin seurusteluunkin – ympäri vuoden.
Julkaistu 3.8.2020

Etenkin Suomessa roseeviini yhdistyy monien mielikuvissa lämpimiin keleihin, ja ensimmäinen lasillinen symbolisoikin usein kevään vaihtumista kesäksi. Rosee on kuitenkin myös muulloin hyvä vaihtoehto, joka toimii seurustelun lisäksi myös erilaisten ruokien kanssa.

− On hyvä muistaa, että kuten muissakin viineissä, myös roseissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Osa on syvempiä ja gastronomisia, joten ne sopivat hyvin ruoan kanssa, kertoo nykyisin alkoholimaahantuoja Soleralla työskentelevä sommelier Riina Mäkinen.

Ravintoloissa roseeta paritetaan jo erilaisille annoksille vuodenajasta riippumatta, ja sama suuntaus on hiljalleen rantautumassa myös koteihin. Yksi talven juhlista, joihin kyseinen viini sopii erinomaisesti, on joulu.

− Joulupöydästä löytyy erilaisten kalojen ja lihojen lisäksi suolaa ja rasvaa. Nämä ovat elementtejä, joiden kanssa rosee toimii erittäin hyvin. Kannattaa muutenkin muistaa, että rosee on usein hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun viiniä valitessa miettii punaisen ja valkoisen välillä.

Les Dauphins Rosé toimii hyvin persikka-fetapastan kanssa, jonka reseptin löydät täältä.

Mitä muita ruokia roseen kanssa sitten voisi yhdistellä? Riinan mukaan roseet, esimerkiksi Les Dauphins Rosé, sopii erinomaisesti erilaisille kalaruoille, kuten toast skagenille, jokirapukeitolle, silleille ja paistetuille kaloille, kuten ahven, siika, kuha ja nieriä. Se on oiva pari myös juustosalaatille, kokonaisena grillatulle possulle ja jopa pyttipannulle.

Jos et ole makeiden jälkiruokaviinien ystävä, Riina vinkkaa kokeilemaan roseeta myös marjaisan jälkiruoan kanssa.

− Lisää vähän sokeria marjoihin ja tarjoile ne mascarponen kanssa. Kylkeen lasi roseeta, niin pääset helposti takaisin kesätunnelmaan.

Rosee pääsee oikeuksiinsa hyvin viilennettynä

Rosee tarjoillaan etenkin kesäaikaan hyvin viilennettynä. Ranskassa monet laittavat kuumimmilla keleillä lasiinsa vielä muutaman jääpalan. Pakastimeen laittamista Mäkinen ei suosittele, sillä se on viinille turhan hurja jäähdytystapa.

− Valmistustavasta riippumatta tanniineja ehtii vapautua sen verran vähän, että rosee kestää viilennyksen, jolla tuodaan esille haluttuja ominaisuuksia viinistä. Sen takia sen voi nauttia jääkaappikylmänä.

Mistään uudesta asiasta ei ole kyse, sillä roseetrendi nosti ensimmäisen kerran päätään jo kymmenisen vuotta sitten ja etenkin perinteisissä viinimaissa tämä on näkynyt selkeästi katukuvassa. Nyt kasvua on havaittavissa Suomessakin, mikä näkyy muun muassa Alkon laajentuvana valikoimana.

− Kysyntä on selkeästi lisääntynyt meilläkin. Kesäviininä rosee löi täällä kunnolla läpi pari vuotta sitten. Tänä päivänä ihmiset ovat rohkeampia kokeilemaan roseeta myös ruokajuomana, sillä tietoa löytyy nykyisin paremmin, Riina iloitsee.

Miten roseeta valmistetaan?

Roseen valmistuksessa käytetään enimmäkseen punaisia rypäleitä, ja sitä voidaan valmistaa useammalla eri tavalla. Perinteisin ja Euroopassa yleisesti käytetty valmistustekniikka perustuu maseraatioon eli kuorikosketukseen. Tällöin kuoret saavat olla mukana rypälemassassa ennen käymistä tai niitä pidetään hetki viinimehussa käymisen alkumetreillä. Viiniä voidaan valmistaa myös sekoittamalla valko- ja punaviiniä. Näin tehdään esimerkiksi roseesamppanjoita.

Kommentoi »