Kiviportaat tuovat puutarhaan mukavaa rytmiä. Ne voivat olla pihalla myös katseenvangitsijan roolissa. Kivi on mainio materiaali pihaportaisiin, sillä siihen ei koskaan kyllästy.
Kun puutarhan käytävän tai polun alueella oleva maaston jyrkkyys on 8–10 prosenttia, portaat helpottavat askeltamista. Tätä jyrkemmässä rinteessä ne tarvitaan aina.
Portaiden suunnittelu
Pitkien portaiden askelmat kannattaa jaotella muutamaan kokonaisuuteen, joiden väliin jätetään tasainen alue lepotasanteeksi. Lepotasanteiden välissä on sijaa kolmesta kymmenelle askelmalle. Lepotasanteiden kohdalla kulkusuuntaa voi muuttaa.
Askelmat voivat polveilla tontin maanpinnan muotojen mukaan, jolloin portaiden muoto, nousut ja etenemä tuntuvat ympäristöön sopivalta kokonaisuudelta. Suorin reitti ei ole aina silmälle ja kulkijalle mukavin.
Askelen mitta tasaisella maalla kuljettaessa on keskimäärin 64 senttimetriä. Mitä jyrkempi nousu on, sitä enemmän askel lyhenee. Valitsemalla sopivan nousun ja etenemän, saat aikaan helppokulkuiset portaat.
Sopivia porrasmittoja voi laskea askelpituuden ja nousun avulla kaavalla 2 x nousu + etenemä = askelpituus 64 cm. Siis jos nousu on esimerkiksi 12 cm, tulee sopivaksi etenemäksi kaavan mukaan 40 cm. Yli 15 cm:n nousu tekee portaista jyrkät ja raskaat kulkea, joten on suositeltavaa jättää nousu tähän korkeuteen tai sen alle. Liian matalat portaat taas ovat vaivalloiset kulkea, joten matalampaa kuin 10 cm:n nousua käytetään harvoin.
Suunnittele portaiden leveys käytön mukaan. Jos tarkoitus on, että niitä kulkee yksi ihminen kerrallaan, leveydeksi riittää 60–75 cm. Kahden henkilön rinnakkain kulkemiseen tarkoitetut portaat kannattaa tehdä 120–150 cm:n levyisiksi.
Reunaistutukset viimeistelevät portaat. Istuta reunakivien viereen esimerkiksi matalia kivikkokasveja, kuten aurinkoiselle paikalle sopivia kangasajuruohoja ja maksaruohoja. Ryhtiä istutukseen tuovat kurjenmiekat, tuoksua laventeli ja ruusut. Varjoisaan paikkaan sopivat kevätkaihonkukka ja taponlehti, niiden seuraan korkeat kuunliljat ja saniaiset.