Suunnittele portaat puutarhaan
Piha ja puutarha
Suunnittele portaat puutarhaan
Portaat helpottavat pihalla ja puutarhassa liikkumista. Suunnittele, mitoita ja rakenna piharappusista turvalliset, mukavat ja tyylikkäät.
Julkaistu 5.11.2012
Viherpiha

Jämäkät betoniportaat, lämminpintaiset lautarappuset vai kasvien lomasta pilkistävät, hieman epäsymmetriset kiviaskelmat? Portaiden rakennusmateriaali ja  -tyyli vaikuttavat merkittävästi puutarhan ilmeeseen, joten ei ole samantekevää, millaiset raput rakennat.

Mieti sopiva materiaali

Ota portaiden suunnittelussa huomioon vuodenaikojen vaihtelu. Jos tarkoituksenasi on rakentaa askelmat kivikkoryhmään tai rappuset vain kesäisin käytettävälle rantasaunalle, voit unohtaa mielestäsi lumimyräkät ja liukkaat kelit. Sen sijaan ympäri vuoden käytössä olevien portaiden on kestettävä lumen luontia, jäänpoistoa ja hiekoitusta. Puntaroi sopivaa rakennusmateriaalia talvikelejä ajatellen: karkeapintaisilla portailla on parempi kitka sileäpintaiseen verrattuna, ja ne myös kestävät kulutusta paremmin.

Piharappusten rakennusaineeksi käyvät puu ja betoni, betoni-, graniitti- ja liuskekivet sekä niiden erilaiset yhdistelmät. Voit esimerkiksi päällystää betonista valetut portaat graniittilaatoilla, liuskekivillä tai pesubetonilaatoilla, jättää betonipinnan sellaisekseen tai maalata tarkoitukseen sopivalla maalilla.

Mitoita miellyttävästi

Vaihtele portaiden leveyttä puutarhan eri osissa niiden käyttötarkoituksen ja sijainnin mukaan. Vähimmäisleveys rappusille, joissa kulkee yksi ihminen kerrallaan, on reilut puoli metriä.

Oleskelutilan yhteyteen kannattaa nikkaroida leveä portaikko, joka tarjoaa samalla paikan kukka- ja yrttiruukuille, leikkimiseen, loikoiluun tai vaikkapa ruokailuun. Mitoita myös sisääntuloportaat riittävän leveiksi, jotta mahdut kulkemaan niissä vaivattomasti lapsi tai kauppakassi kainalossa. Kaksi ihmistä sopii rinnakkain mukavasti puolitoista metriä leveille portaille.

Rappusten turvallisuutta ja käyttömukavuutta lisäävät tukeva kaide ja kunnon valaistus. Sijoita valot niin, etteivät ne häikäise eivätkä peity kinoksiin runsaslumisilla alueilla. Liitä pitkiin portaisiin lepotasanteita, jotka ovat tavallista askelmaa pidempiä. Lepotasanteet rytmittävät kulkua ja toimivat kesäisin istuinpaikkana, jossa voit ottaa vaikka aurinkokylpyjä ja siirtyä tasanteelta toiselle auringon kierron mukaan.

Lautaportaat sopivat kesämökin tunnelmaan. Kevyt köysikaide ohjaa kulkua visuaalisesti.
Massiiviset luonnonkiviportaat kiemurtelevat rinteessä pensaiden ja muiden kasvien katveessa. Viimeistelemättömät askelmat liittyvät kauniisti rehevään kasvustoon.

Lue lisää:

Kommentoi »