Näin toteutat rinnepihan – 7 ideaa
Piha ja puutarha
Näin toteutat rinnepihan – 7 ideaa
Rinnetontti vaatii paitsi talon myös pihan suunnittelussa asiantuntemusta ja perehtymistä. Toisaalta korkeuserot luovat mahdollisuuksia persoonallisillekin ratkaisuille.
16.7.2016
 |
Viherpiha
Matalakin pengerrys auttaa rinnepihan kasvituksessa. Rinteeseen voi istuttaa kasveja suoraan, jos sen kaltevuus on enintään 1:2. Tätä jyrkemmissä rinteissä maan sitomista varten kannattaa laittaa kasvualustaan valmiskennot tai rakentaa puusta tukikehikko.
Pengerrykset ja terassoinnit lisäävät rinnepihan käytettävyyttä. Pengerryksissä kannattaa hyödyntää kaikki pihalta löytyvät kivenmurikat. Tukimuurien ja pengerrysten avulla puutarhaan saa tärkeitä tasaisia alueita oleskelua varten. 
Loivakin rinne muuttuu helpommin kuljettavaksi, kun teet siihen loivasti etenevät portaat. Istuta portaiden molemmin puolin peittoperennoja ja pieniä pensaita.
Rinnepihankin kulkuväylät voi kivetä. Mutkittelevat noppakivipolut ja niitä reunustava kasvillisuus ohjaavat kulkua. Pohjatyöt pitää tehdä huolellisesti.
Kallioinen rinnetontti vaatii asiantuntevaa suunnittelua ja ehkä kallioleikkauksia. Tässä puutarhassa kallion suojaan on tehty oleskelupaikka.
Rinnepuutarhassa nurmikkoa on vaikea hoitaa. Nurmikon sijaan kannattaakin peittää maa pensailla ja perennoilla. Myös köynnökset sopivat maanpeittokasveiksi. Paljaaksi jäävät alueet katetaan kuorikkeella, jota lisätään tarpeen mukaan vuosittain.
Matalat peittoperennat sitovat rinteen maan tehokkaasti ja leviävät mukavasti. Auringossa viihtyvät esimerkiksi sammalleimut, kurjenpolvet, maksaruohot, rikot ja ajuruohot. Varjoon sopivia peittoperennoja ovat muun muassa taponlehti ja maahumala.

Lue lisää:

Kommentoi »