Näin rakennat kivikkopuutarhan
Piha ja puutarha
Näin rakennat kivikkopuutarhan
Kivikko- ja sorapuutarha vaativat suunnitelmaa, jotta lopputuloksesta tulee näyttävä ja luonnollinen.
Julkaistu 18.3.2015
Viherpiha

1. Kivikko rinteeseen

Rinteeseen on helppo rakentaa luonnollisen oloinen kivikko. Asettele kivet epäsymmetrisesti siten, että ne muodostavat kasveille sopivia taskuja.

Rinteeseen sopivat isotkin kivenjärkäleet. Ankkuroi ne kaivamalla vähintään kolmasosastaan maahan. Tee litteistä kivistä soma polku, jotta voit ihailla rinnettä eri suunnista.

2. Maisemoi maakumpu

Maansiirtotöissä saattaa syntyä isoja kumpuja, joille pitäisi keksiä jotakin käyttöä. Kivikkoa mukaileva rinne kivineen, soralaikkuineen ja kasveineen on silloin hyvä valinta.

Korkeassa maakummussa on riittävän paksu kasvualusta isoillekin puille ja pensaille. Maisemoi niillä rinne, niin kivikosta tulee helppohoitoinen ja komea. Erivärisillä havupuilla ja -pensailla saat näyttävyyttä ympäri vuoden. Värikkäät lehtipensaat muuttavat ilmettä kesäisin.

3. Kukoistava soratarha

Jos et halua tehdä maanpinnasta kohoavaa kivikkoa, voit perustaa soratarhan, jossa kasvillisuus muodostaa mattomaisia saarekkeita sorapolkujen ympärille.

Hyödynnä istutuksissa upeita koristeheiniä, joiden hennot röyhyt kohoavat keveinä mattomaisten kasvien seasta. Asettele sinne tänne erikokoisia kiviä, jotka nousevat kasvillisuuden seasta.

Näin teet kivikon

  1. Tee kivikon reunaan sorakaistale, jotta nurmikko ei pääse hiipimään kivien välistä kalliokasvien sekaan. Sorakaistale myös helpottaa ruohon leikkaamista, kun koneen pyörät voivat kulkea soran päältä. Kaistale voi olla eri levyinen eri puolilla kivikkoa, jotta maasto muuttuu vaiheittain ja luonnollisen oloisesti kivikkoiseksi.
  2. Kaiva kivet vähintään kolmasosastaan maahan, jotta ne pysyvät tukevasti paikoillaan ja näyttävät siltä kuin luonnossa.
  3. Istuta erivärisiä havuja, jotta istutus näyttää värikkäältä ympäri vuoden.
  4. Jos rakennat kivikon tasamaalle, tee perustus vettä läpäiseväksi. Käytä hiekkaa, karkeaa soraa ja pikku kiviä.
  5. Kivikkokasvit pitävät kalkkipitoisesta ja vettäläpäisevästä maasta. Tee seos puutarhamullasta, karkeasta hiekasta ja kalkitusta turpeesta. Laita varjon puoleisiin kohtiin multapitoisempaa kasvualustaa, jos haluat kasvattaa muitakin kuin kuivassa maassa selviytyviä kalliokasveja.
  6. Kivikko voi näyttää helposti lattealta, jos siinä kasvaa vain mattomaisia kasveja. Siksi sinne on hyvä istuttaa pieni puu tai selvästi muita kasveja korkeampi pensas.

Lue lisää:

Kommentoi »