Rakenna betoniportaat näppärästi
Rakenna ja remontoi
Rakenna betoniportaat näppärästi
Haluatko puutarhaasi tyylikkään ajattomat portaat? Portaiden rakentaminen onnistuu helposti ja nopeasti valmiita betonielementtejä käyttämällä.
Julkaistu 17.7.2016
Viherpiha

Valmiita porraselementtejä on saatavilla sekä luonnonkivisinä että betonisina. Värivaihtoehdot ovat miltei rajattomat. Elementtien leveydet vaihtelevat 50 sentistä puoleentoista metriin materiaalista ja valmistajasta riippuen. Yksi metrin pitkä askelma painaa noin 140 kg.

Tee pohjatyöt kärsivällisesti ja huolella. Hyvä vesivaaka eli vatupassi on asennuksessa välttämätön.

Näin teet porrasaskelmien pohjat

1. Mittaa ensiksi maastoon portaiden edellyttämä tila eli pituus ja nousu. Portaiden pituus on portaiden etenemien summa ja korkeus porrasnousujen summa.

Porrasaskeleen normaali etenemä on 35 senttiä ja normaalinousu 15 senttiä. Tämä tarkoittaa sitä, että viisiaskelmaiset portaat tarvitsevat pituussuunnassa tilaa lähes kaksi metriä ja ne nousevat 75 senttiä.

Poista tulevien portaiden alta multa ja mahdollinen savi noin 40 sentin syvyydeltä. Asenna sitten kaivetulle alueelle suodatinkangas ja levitä kankaan päälle mursketta (0–16 mm) 20–30 senttiä. Tiivistä murske esimerkiksi kastelemalla ja tamppaamalla.

Esimerkkityön kuvissa rakennettavien portaiden alla on moreenia ja osin kallio, joten massanvaihtoa ja suodatinkangasta ei tarvita.

2. Levitä portaiden asennuspohjaksi vajaan kymmenen sentin kerros kivituhkaa (esim. 0–5 mm).
3. Kastele ja tamppaa ensimmäisen porraselementin pohjat.
4. Kun kivituhka on tiivis, tasaa se oikeaan muotoon esimerkiksi lyhyellä vatupassilla.

5. Tarkista, että porrasaskelmien pohjat kallistuvat noin kaksi prosenttia eteenpäin. Näin sadevesi ei jää lillumaan porrastasanteelle.

6. Asenna porrasaskelmat sivuttaissuunnassa ehdottomasti tasaiselle pohjalle ja vaakasuoraan – näin lopputulos on tukeva.

Ohjeet porraselementtien asennukseen

1. Kun porrasaskelman pohjat ovat valmiit, tuo paikalle ensimmäinen elementti. Kuvassa apuna käytetään työkonetta, mutta jos käytössä ei ole konetta, neljä miestä jaksaa kantaa hihnoilla metrin pituisen elementin. Huomaa tilapäisesti elementin alle jäävät noin puoli senttiä paksut puiset asennusliuskat, jotka mahdollistavat porrasta kannattavien hihnojen poiston alaslaskun jälkeen pohjia vaurioittamatta.
2. Kun porras on paikallaan, poista kuljetusapuna käytetyt hihnat ja asennusliuskat. Tarkista vielä kerran, että paikoilleen asennettu porras on sivuttain vaakasuorassa.
3. Tarkista myös, että porras kallistuu hiukan eteenpäin. Kun vesivaa’an kupla on hahlon porrasnousun puoleisessa laidassa, kallistus on tarvittavat kaksi prosenttia.
4. Jatka niin, että täytät ensimmäisen porrasaskelman taustaa kivituhkalla ja samalla tamppaat kivituhkaa.
5. Kastele kivituhka perusteellisesti.
6. Tamppaa märkää kivituhkaa huolella niin kauan, että pohjat eivät enää painu.
7. Jatka seuraavan porrasaskelman pohjilla ja asenna porraselementit toinen toisensa jälkeen, kunnes portaat ovat valmiit.

Näin onnistut portaiden asennuksessa

1. Tee jokaisen porrasaskelman taakse pieni ura ennen seuraavan askelman asennusta. Se estää hiekanmurujen valumisen askelmien väliin asennuksen aikana.
2. Saat poistettua puiset asennusliuskat askelman alta helposti, kun nostat porraselementtiä sivusta hiukan vaikkapa rautakangen kärjellä. Käytä vivun tukipisteenä esimerkiksi pientä puupalaa.
3. Tarkista aika ajoin portaiden etenemän suoruus, ellet nimenomaan ole rakentamassa kaarevia tai mutkaisia portaita.
4. Oikaise tarvittaessa porraselementtejä rautakangella.
5. Elementtejä voi aivan hyvin asentaa myös ylhäältäpäin.

Asiantuntija: kivimies Ville Heimonen

Lue lisää:

Kommentoi »