Kotivinkki

Nauti kukoistuksesta koko kesä! Puutarhatoimittajan 6 helppoa vinkkiä kauniiseen ja huoliteltuun pihaan

Nauti kukoistuksesta koko kesä! Puutarhatoimittajan 6 helppoa vinkkiä kauniiseen ja huoliteltuun pihaan
Kukapa ei haluaisi nauttia vehreydestä ja kukoistuksesta koko kesän ajan. Puutarhatoimittaja Nina Riihimaa neuvoo, miten saat puutarhasi pysymään siistin näköisenä aina keväästä syksyyn asti.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

1. Nypi kesäkukkia

Pitkän kukinnan salaisuus on nyppiminen. Kun nypit nuupahtaneet kukat pois, kasvin voimat eivät mene siementen kypsyttämiseen. Nyppimisestä hyötyvät orvokit, marketat, petuniat ja pelargonit. Muista myös lannoitus: lisää kasteluveteen ravinnetta kerran viikossa.

Vinkki!

Näillä ohjeilla saat kesäkukat loistamaan koko kesän! Kokosimme myös jutun, jossa kysymme hortonomilta tyhmät kysymykset kesäkukista – jos olet aina pohtinut, miten petunia nypitään oikeaoppisisesti, tässä jutussa saat siihen vastauksen.

2. Istuta uutta

Tutki puutarhaasi: kaipaako jokin kulma uutta vehreää tai kukintaa? Astiataimia eli ruukussa myytäviä monivuotisia kasveja voi istuttaa keväästä aina maan jäätymisen asti. Muista uusien taimien kastelu. Pyydä tuttua tai naapuria kastelijaksi, jos olet poissa kesälomalla. Jos naapurikin on lomalla, tästä jutusta saat vinkkejä, miten kukkien kastelun voi hoitaa loman aikana. Jos taas kaipaat vinkkejä loppukesällä kukkiviin perennoihin, lukaise tämä juttu.

3. Kitke usein

Kitke vaikka aina ohimennessäsi, niin rikat eivät pääse ottamaan ylivaltaa. Pienet alut lähtevät nyppäisemällä, isoihin tarvitset puutarhalapion. Rikkaruohoja voit hillitä katteilla, kuten ruohonleikkuusilpulla tai kuorikatteella. Myös maanpeitekasvien istuttaminen voi olla avuksi.

4. Parturoi nurmi

Keskikesällä nurmikko kaipaa leikkausta kerran viikossa tai useamminkin. Säädä ruohonleikkurin leikkuukorkeus 4–5 senttiin. Hellejaksoilla nurmi saa olla pidempi, ettei se pala karrelle. Jätä silppu paikoilleen pieneliöiden ravinnoksi ja lannoitteeksi.

Vinkki!

Kurkkaa kattavat ohjeet nurmikon hoitoon.

5. Siisti pensaat

Useimpia pensaita voi leikata kukinnan jälkeen. Harvenna tyvestä asti vanhimpia oksia, jotta kasvustosta tulee ilmava ja uusilla versoilla on tilaa kasvaa. Pensasaidat, kuten ora- ja tuomipihlajat sekä tuhkapensaat, tarvitsevat trimmausta kesällä. Puita voi leikata heinäkuusta lähtien, kun ne ovat kasvattaneet lehvästönsä täyteen loistoonsa.

6. Ulkoiluta kasvit

Kiikuta huonekasvit lomalle pihalle tai parvekkeelle. Ne kiittävät kukoistamalla seuraavana talvena. Totuta sisätiloissa kasvaneet auringonvaloon vähitellen muutama tunti kerrallaan tai valitse puolivarjoinen paikka.

Julkaistu: 18.6.2019
Kommentoi »