Maanpeittokasvit: 20 lajia, joilla teet puutarhastasi vehreän ja helppohoitoisen
Piha ja puutarha
Maanpeittokasvit: 20 lajia, joilla teet puutarhastasi vehreän ja helppohoitoisen
Maanpeittokasvit peittävät maanpinnan tehokkaasti vehreällä kasvustollaan. Valitse upeimmat maanpeittokasvit omaan pihaasi ja nauti helppohoitoisesta puutarhasta!
29.6.2018
 |
Meillä kotona

Maanpeittokasvit: 10 peittoperennaa

Kuunliljat Hosta sp.

Yhdistele erilaisia kuunliljoja, jolloin saat kauniin kirjavan kasvimaton. Kuunliljojen lehdistö estää tehokkaasti rikkaruohojen valloitusyritykset.

Kuunliljat ovat erinomaisia maanpeittokasveja, koska niiden kasvustot muodostavat tuuheita mättäitä, jotka peittävät maanpinnan tehokkaasti. Lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja talvenkestäviä varjon perennoja, joiden tyylikkäät lehvästöt tuovat väriä ja ilmettä puutarhaan.

Kuunliljat viihtyvät parhaiten ravinteikkaassa savi- tai multamaassa, jossa kosteutta on riittävästi. Huomioi, että keväisin kuunliljat lähtevät myöhään kasvuun, joten odottele rauhassa, että maasta alkaa nousta lehtiä.

Korkeus: 40–90 cm, lajista riippuen

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: kesä–syyskuu, lajista riippuen

Tuoksukurjenpolvi Geranium macrorrhizum

Tuoksukurjenpolvi on kiitollinen peittokasvi. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta tummaan pinkkiin. Lehdistö tuoksuu raikkaalle, jos hieraiset sitä kevyesti.

Tuoksukurjenpolvea helpompaa puutarhakasvia tuskin onkaan. Se viihtyy monenlaisilla paikoilla ja leviää helposti maarönsyjensä avulla. Tuoksukurjenpolvikasvusto on niin tiheä, ettei mikään muu kasvi viihdy sen alla. Varo istuttamasta tuoksukurjenpolven viereen liian hentoja kasveja.

Korkeus: 20–30 cm

Valon tarve: aurinko–varjo

Kukinta-aika: kesä–elokuu

Nukkapähkämö Stachys byzantina

Ruotsiksi kasvin nimi on lampaankorva, joka kuvaa hyvin kasvin lehtien pehmeyttä.

Nukkapähkämö sopii hienosti paahteiselle paikalle ja hiekkapitoiseen maahan värikkäiden kasvien seuraksi. Se kukkii heinä–elokuussa, mutta jos haluat pitää kasvuston matalana, leikkaa kukkavarret pois. Jaa ja istuta kasvi uudestaan, jos kasvustoon tulee kaljuja aukkoja.

Korkeus: 30–35 cm

Valon tarve: aurinko

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Pikkutalvio Vinca minor

Pikkutalvio kukkii somin sinisin kukin.

Pikkutalvio on mainio kasvi metsäisen pihan peittokasvina. Se peittää nopeasti ison alan. Sininen kukinta ja ainavihannat lehdet ovat kasvin valttikortteja. Se sopii mainiosti esimerkiksi alppiruusun aluskasviksi: pikkutalvion paksu kasvusto peittää tehokkaasti maan ja suojaa siten alppiruusun pinnallista juuristoa talven kylmyydeltä.

Korkeus: 10–15 cm

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Kielo Convallaria majalis

Kielon tuoksu on täysin omaa luokkaansa. Istuta kieloa pihallesi saadaksesi nauttia sen keväisestä kukinnasta.

Kieloa ei herkästi mielletä peittokasviksi, vaikka todellisuudessa se peittää maan tehokkaasti isoilla lehdillään. Etenkin varjoisat puiden ja isojen pensaiden alukset, joissa helposti kasvaa rikkaruohoja, saavat kielosta kauniin peittokasvuston. Kasvi leviää tehokkaasti vaakasuoralla juurakollaan, joten sitä on helppo jakaa ja levittää tarvittaessa muualle.

Korkeus: 15–30 cm

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Kevätkaihonkukka, Omphalodes verna

Kevätkaihonkukkaa luullaan usein lemmikiksi kukkien yhdennäköisyyden vuoksi.

Taivaansininen kukkiva matto kuulostaa ihanalta, ja sitä se onkin! Istuta kevätkaihonkukkaa pihan varjoisiin ongelmapaikkoihin missä nurmikko ei menesty. Kevätkaihonkukka leviää sekä siementensä että maata pitkin suikertavien rönsyjensä avulla. Kevätkaihonkukka pitää kosteutta pidättävästä puutarhamaasta

Korkeus: 10–20 cm

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Jättipoimulehti Alchemilla mollis

Jättipoimulehti on täydessä kukassaan. Sen limenvihreät kukinnot muistuttavat hattarapilveä, joka peittää maan pehmeästi.

Jättipoimulehti muodostaa tiheitä mättäitä. Lehdet ovat pyöreät ja piparkakkureunaiset. Kasteisina aamuina lehtien keskellä on hohtava kastepisara, joka saa kasvin näyttämään entistä kauniimmalta. Poimulehti lisääntyy siemenistä, joten saatat löytää pieniä siementaimia kasvin ympäriltä.

Huomaathan, että hanakasti leviävä jättipoimulehti on luokiteltu tarkkailtavaksi vieraslajiksi. Sitä tulee käsitellä niin, että leviäminen luontoon estyy. Jättipoimulehden kasvattamista tulee välttää etenkin maan pohjoisosissa ja virtaavien vesien äärellä. Lisää tietoa löydät Vieraslajit.fi-sivustolta.

Korkeus: 30–40 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–syyskuu

Keltapeippi Lamium galeobdolon

Keltapeipin hopeanhohteiset lehdet tuovat varjoon valoon tuntua.

Vahva keltapeippi on syytä istuttaa pensaiden alle peittokasviksi, koska hennot perennat jäävät helposti sen jalkoihin. Keltapeippi viihtyy tavallisessa puutarhamaassa, joka pidättää hyvin kosteutta. Kasvi ei vaadi erityistä hoitoa.

Korkeus: 20–30 cm

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: kesäkuu

Rentoakankaali Ajuga reptans

Rentoakankaalin tumma, purppurainen lehdistö ja liilansiniset kukat näyttävät upeilta vihreän kasvillisuuden seassa.

Rentoakankaali ei ole kovin tarkka kasvupaikastaan. Se menestyy jopa melko kuivilla paikoilla kivikkokasvina. Mitä aurinkoisemmassa paikassa kasvi kasvaa, sen tummempi sen lehdistö on. Kasvi leviää nopeasti rönsyillään ja kasvaa tiiviinä mattona.

Korkeus: 10–35 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: touko–heinäkuu

Suikeroalpi Lysimachia nummularia

Suikeroalpista löytyy keltainen lajike, jonka lehdissä on limenkeltainen sävy.

Suikeroalpi kasvaa hyvin matalana kasvustona mutta leviää nopeasti. Se viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa, kosteutta pidättävässä savi- tai multamaassa. Etenkin keltalehtistä lajiketta kannattaa istuttaa varjoiseen paikkaan, sillä lehdistö hohtaa varjossa kauniisti ja saa aikaan valon tunnun.

Korkeus: 5–10 cm

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Maanpeittokasvit: 10 peittopensasta ja peittävää köynnöstä

Verhoangervo Spiraea beauverdiana 'Lumikki'

Verhoangervon somat punertavat varret ja kukat kasvavat tiheänä mättäänä.

Verhoangervo sopii kuivahkon kivikkotarhan peittokasviksi, mutta viihtyy parhaiten normaalissa puutarhamullassa. Sen tiheä ja mätäsmäinen kasvutapa sopii hienosti kalliokasvien seuraan. Voit leikata kasvia tarvittaessa keväällä, sillä pensas kukkii saman vuoden versoilla.

Kasvuvyöhyke: I–V(VI)

Korkeus: 50 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Seppelvarpu Stephanandra incisa 'Crispa'

Seppelvarpu muodostaa tiheän kasvipatjan.

Istuta seppelvarpu hyvään hiekkapitoiseen puutarhamultaan, jotta vesi ei jää talveksi seisomaan kasvin juuristoon. Jos kasvin oksia paleltuu talven aikana, leikkaa kuolleet versot pois. Oksat juurtuvat nivelkohdistaan maahan, joten kasvustosta tulee hyvin tiuha.

Kasvuvyöhyke: I–IV

Korkeus: 30–50 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo (varjo)

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Tuivio Microbiota decussata

Tuivion oksat peittävät jopa noin neliömetrin kokoisen alueen.

Tuivio näyttää kesällä vihreältä ja muuttuu talveksi kuparin väriseksi. Älä siis erehdy luulemaan, että kasvi on kuollut. Keväällä versot vihertyvät jälleen. Tuivio on mainio peittokasvi havupensasryhmään tai kivikkotarhaan. Se on myös hyvä kasvi luiskissa, missä tarvitaan matalaa ja tiheää peittokasvustoa.

Kasvuvyöhyke: I–VI

Korkeus: 30–40 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Sulkatuhkapensas Cotoneaster horizontalis

Sulkatuhkapensaan versot kasvavat nimensä mukaisesti kauniin sulkamaisesti.

Sulkatuhkapensas ei ehkä ole kaikkein talvenkestävimmästä päästä, mutta ansaitsee tulla huomatuksi sulkamaisen kasvutapansa vuoksi. Sen voi istuttaa katseenvangitsijaksi aurinkoiselle paikalle kohopenkkiin, jossa vesi ei jää seisomaan talvella juuristoon. Varret tulevat täyteen kukkia ja myöhemmin punaisia marjoja.

Kasvuvyöhyke: I–II

Korkeus: 20 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesäkuu

Lamoherukka Ribes glandulosum

Lamoherukka tulee aikaisin keväällä lehteen. Se saa myös upean punaisen syysvärin.

Lamoherukka ei ole turhan vaativa kasvupaikan suhteen. Sitä voikin kutsua jokapaikankasviksi. Kasvi peittää ison alan, sillä parhaimmillaan versot voivat ulottua jopa puolentoista metrin päähän kasvin tyveltä. Lamoherukka ei vaadi erityistä hoitoa. Voit tarvittaessa leikata versoja, jos ne ränsistyvät.

Kasvuvyöhyke: I–VI

Korkeus: 30–50 cm

Valon tarve: aurinko–varjo

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Sinikatajat Juniperus Squaata-lajikkeet

Sinikatajat tuovat kivikkotarhaan upeaa hopeanhohtoista väriä.

Sinikatajista ovat myynnissä lajikkeet 'Blue Carpet' ja 'Blue Star'. Istuta sinikataja vettä läpäisevään maahan, jolloin vesi ei jää seisomaan kasvin juuristoon talven aikana. Kasvi ei ole kalkin suosija eikä kalkin karttaja, joten normaali puutarhamaa sopii tälle maanpeittokasville hyvin. Istuta sinikatajan seuraksi muita matalia havuja tai värikkäitä kivikkokasveja.

Kasvuvyöhyke: I–II(III)

Korkeus: 25–40 cm

Valon tarve: aurinko

Lamohietakirsikka Prunus pumila var. depressa

Lamohietakirsikan versot suikertavat somasti pitkin maan pintaa.

Lamohietakirsikalla on upeat kiiltävät lehdet, jotka saavat syksyisin hienon ruskavärin. Lisäksi maanpeittokasvin koristearvoa lisää kaunis kukinta varhain keväällä. Lamohietakirsikka on oivallinen maanpeittokasvi luiskiin ja rinteisiin. Istuta taimet katteella peitettyyn maahan, jotta lamohietakirsikka pääsee hyvään kasvuvauhtiin eivätkä rikkaruohot vie siltä elinvoimaa.

Kasvuvyöhyke: I–VI

Korkeus: 20–30 cm

Valon tarve: aurinkoinen

Kukinta-aika: touko–kesäkuu

Tummakeijuangervo Spiraea japonica 'Lilly'

Tummakeijuangervo säväyttää kauniilla kukillaan ja tiheällä versostollaan.

Jos tarvitset hieman korkeampaa maanpeittokasvia, istuta tummakeijuangervoa. Sen tuuheisiin versoihin puhkeaa pirteän vaaleanpunaisia kukkaterttuja. Versoihin tulee syksyisin kaunis punertavan keltainen syysväri. Istuta tummakeijuangervoa isoksi ryhmäksi, sillä kasvi sopii esimerkiksi loivaan rinteeseen peittokasviksi.

Kasvuvyöhyke: I–IV(V)

Korkeus: 70–80 cm

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Kukinta-aika: kesä–heinäkuu

Köynnöshortensia Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Köynnöshortensian seuraksi sopii hienosti valkokirjava kuunlilja. Köynnöshortensian valkoinen kukinta on upea.

Köynnöshortensiaa kasvatetaan kiipeilevänä kasvina, mutta yhtä hyvin sen voi istuttaa maanpeittokasviksikin. Se on alussa hidaskasvuinen, mutta vauhtiin päästyään peittää isot alueet alleen, sillä versot kasvavat jopa kymmenen metrin mittaisiksi. Syksyisin köynnöshortensia saa upean keltaisen syysvärin.

Kasvuvyöhyke: I–III(IV)

Korkeus: 30–40 cm (peittokasvina käytettynä)

Valon tarve: puolivarjo–varjo

Kukinta-aika: heinä–elokuu

Villiviinit Parthenocissus sp.

Villiviinin versot muodostavat paksun maton.

Villiviinejä pidetään köynnöskasveina, mutta niitäkin kannattaa kokeilla tarpeen vaatiessa maanpeittokasvina. Versot juurtuvat pitkin matkaa maahan, joten pian kasvusto on hyvin tiivis. Villiviinit menestyvät auringosta varjoon, joten niille löytyy puutarhasta monia paikkoja, joissa ne voivat peittää maan pintaa.

Kasvuvyöhyke: I–V

Korkeus: 40–50 cm (peittokasvina käytettynä)

Valon tarve: aurinko–varjo

Kukinta-aika: heinäkuu

Juttua muokattu 31.5.2019 klo 10.00: Lisätty tietoa siitä, että jättipoimulehti on tarkkailtava vieraslaji.

3 kommenttia