Loppukesän perennat hehkuvat – valitse kukkapenkkiin kauneimmat elokuussa kukkivat perennat
Piha ja puutarha
Loppukesän perennat hehkuvat – valitse kukkapenkkiin kauneimmat elokuussa kukkivat perennat
Korkeat, värikkäät loppukesän perennat ja auringossa välkehtivät heinät ovat elokuussa kauneimmillaan. Kasvien energinen ilotulitus värittää syyskesään taittuvaa kasvukautta.
Julkaistu 12.6.2016
Viherpiha

Päivänhatut

Päivänhatut houkuttelevat päiväsaikaan perhosia, iltaisin niiden kullankeltaiset kukat tuovat valoa hämärään hetkeen. Vajaan metrin mittainen sädepäivänhattu kukkii pitkään ja pysyy pystyssä tukematta, mutta talvimärkyydelle arkana lajina se vaatii kuohkean ja hyvin salaojitetun perennapenkin.

Hohdekukat

Hohdekukkia ei juuri noteeraa alkukesän puutarhassa, mutta kun ensimmäinen lämpimän punainen, keltainen tai oranssi kukinto aukeaa, silmiään ei saa kasvista irti. Jos pihassasi on aurinkoinen paikka ja siinä kosteutta hyvin pidättävää humuspitoista maata, hohdekukka viihtyy siihen tehdyssä perennapenkissä varmasti. Kuihtuneiden kukkien poisto pidentää perennoiden kukinta-aikaa.

Sinipiikkiputki

Moni syksyn komea kukkija tuo sekä väriä että perhosia perennapenkkiin. Säväyttävä sinipiikkiputki antaa mettä ja siitepölyä myös kimalaisille, jotka kuljettavat niitä pesiinsä toukkien ravinnoksi. Keski- ja Kaakkois-Euroopasta kotoisin oleva perenna esittelee piikkejä muistuttavia kukintojaan heinäkuulta syyskuulle. Laji menestyy aurinkoisella kasvupaikalla, kuivassa hiekkapitoisessa perennapenkissä. Samanlaisessa paikassa viihtyy myös komeamaksaruoho, joka tässä vasta odottelee kukkien värittymistä hehkuvan punaisiksi.

Villanukkajäkkärä

Villanukkajäkkärää ei yksinkertaisesti voi ohittaa hipaisematta sen pehmeän hopeanukkaisia lehtiä ja versoja. Pensasmaisen perennan puhtaanvalkoiset kukatkin hohtavat kutsuvasti illalla. Perennan kukinta jatkuu syyskuun lopulle, ja senkin jälkeen kuivuneet kukat koristavat kasvia.

Elefanttiheinä

Hennosti tuulessa huojuvat ja kuiskaavat heinät tuovat suloista keveyttä perennapenkkiin värikkäiden loppukesän kukkijoiden lomaan. Jopa kahden metrin korkuiseksi kurottava elefanttiheinä ’Uppsala’ on aurinkoisen ja puolivarjoisen paikan tähti. Anna sille, kuten muillekin norsuheinille, runsaasti tilaa ja istuta puolen metrin syvyyteen, niin saat nauttia sen punaruskeaksi värittyvästä kasvustosta ja hopeanhohtoisista röyhykukinnoista pitkälle syksyyn.

Preerian kasveja

Jos haluat luoda illuusion lämpöä uhkuvasta intiaanikesästä, istuta puutarhaasi Pohjois-Amerikan preerialta kotoisin olevia perennoja. Niiden liekehtivät värit ja auringon säteitä muistuttavat kukinnot saavat penkin leimuamaan viileänäkin alkusyksyn päivänä. Puolivallaton, luonnonläheinen ilme on luotu istuttamalla ’Moerheim Beauty’ -syyshohdekukkaa, ’Fanal’-leikkokärsämöä, ’White Swan’ -punahattua ja ’Goldtau’-nurmilauhaa vapaamuotoisiin, altoileviin kuvioihin, joissa kasvit tuntuvat kietoutuvan toinen toistensa syliin.

Muokattu 18.8.2021: Poistettu jutun lähtökuvan virheellinen kuvateksti ja vaihdettu kuva uuteen.

1 kommentti