
1. Perusta potager paraatipaikalle
Kasvimaalle on perinteisesti varattu tilaa puutarhan perältä, ja koristekasvit ovat saaneet parhaat paikat. Potager on kuitenkin niin kaunis ja monimuotoinen, että se kannattaa sijoittaa pihan näkyvimpään kohtaan. Pienen puutarhan voit rakentaa vaikka kokonaan potager-tyyliseksi.
2. Suunnittele potagerin muodot
Perinteisten potagerien pohjapiirroksissa toistuvat symmetrisesti ympyrät, kolmiot ja neliöt, mutta modernin potagerin muodot voivat olla paljon vapaammin vedetyt. Oli tyylisi mikä tahansa, parhaan lopputuloksen saat suunnittelemalla kylvökuviot ja muut linjat etukäteen esimerkiksi ruutupaperille.
Keskity potagerissa kauneuden lisäksi käytännöllisyyteen ja varaa suunnitelmiisi riittävästi tilaa sekä kasveille että kulkureiteille.
3. Käytä potagerissa puuta tai tiiltä
Suunnittele potagerin rakenteet mahdollisimman mutkattomiksi, etteivät ne vie huomiota päätähdiltä eli kasveilta. Käytä syötävien kasvien kanssa turvallisuussyistä aina käsittelemättömiä puuaineksia, esimerkiksi rankoja, risuja ja lankkuja.
4. Potagerissa päärooli on kasveilla
Vihannekset, yrtit ja kukat ovat koristeellisen keittiöpuutarhan tärkeimpiä rakennuselementtejä. Ne muodostavat maatasoon kiinnostavasti vaihtelevia pintoja, reunustavat polkuja ja rajaavat näkymiä esimerkiksi köynnösseinäminä, -kaarina ja -torneina.
5. Kehystä potager kukilla
Runsaasti kukkivat reunukset tuovat potageriin väriä ja vaihtelua. Helppohoitoisimpia kukkakehyksiä saat perennojen lisäksi itsekseen kylväytyvistä kaksi- ja yksivuotisista lajeista, esimerkiksi harmaakäenkukista ja kehäkukista.
6. Luo potageriin muodokkuutta kasveilla
Potagerissa onnistuneimpien kasviyhdistelmien salaisuutena on sekoittaa lajeja, joiden olemus täydentää tai korostaa toisiaan. Vihanneksista pyöreitä muotoja löydät esimerkiksi kaalinkeristä, salaateista ja kurpitsoista. Pitkiä ja pystyjä linjoja tuovat monet sipulikasvit, lehtikaalit ja tukiaan pitkin kiipeilevät köynnökset.
7. Hedelmäpuut täydentävät potagerin
Säleiköiksi muotoillut omena- ja päärynäpuut ovat klassisia potagerin satoa kantavia puita, mutta harkitse niiden lisäksi myös tyrniä ja rungollisia marjapensaita.
8. Potagerin peruskasvi on samettikukka
Samettikukan lajeissa ja lajikkeissa on paljon valinnanvaraa. Pystypäisten isosamettikukkien suuret kukat muistuttavat jopa daalioita ja tsinnioita, kääpiösamettikukkien matalat, mätäsmäiset kasvustot taas ovat parhaimmillaan täynnä pieniä kukkia.
Samettikukat ovat myös hyötykasveja, sillä niiden juurten ja versojen erittämät yhdisteet karkottavat osan tuholaisista. Samettikukat tarvitsevat vain lyhyen esikasvatuksen. Kokeile niiden kanssa esimerkki lehtikaalia salaattia, tomaattia, fenkolia tai tilliä ja purjoa.
9. Istuta reunukseen yrttejä
Etelä- ja Keski-Euroopan keittiöpuutarhoissa käytetään perinteisesti muotoonleikattuna reunakasvina reunuspuksipuuta, mutta se on meidän oloissamme melko arka. Kestävämpiä ovat tarhapuksipuun kanadalaiset lajikkeet, kuten ’Green Gem’ ja ’GreenMound’. Ne talvehtivat suojaisalla paikalla I–II-vyöhykkeillä.
Varpumaiset yrttikasvit iisoppi, aaprotti ja muut marunakasvit ovat mainioita ja kestäviä puksin korvikkeita, sillä ne kestävät hyvin leikkuuta. Lähekkäin istutetuista taimista syntyy nopeasti yhteneväinen aita.
Väljään jonoon istutetuista iisopin tai aaprotin taimista syntyy veikeä vihreiden kuulien jono, kun muotoilet jokaisen taimen pyöreäksi palloksi.
10. Koristeet kruunaavat potagerin
Kasvien lisäksi potageria koristavat harkitusti asetellut katseenvangitsijat, kuten värikkäät koristenupit, patsaat tai lintujen juoma-altaat.
Tarhapuksipuusta voit muotoilla metallikehikon avulla tyylikkäitä eläviä koristeita, kuten pyöreitä palloja, kartioita tai vaikka puksipuukanoja. Poista muutaman kerran kesässä verkon ulkopuolelle ulottuvat oksat.
11. Teeaineksia ja syötäviä kukkia
Potagerin historiaan kuuluu vahva hyötyajattelu, joka tähtäsi mahdollisimman kattavaan omavaraisuuteen. Periaatteessa kaikki potagerin lajit ovat yhä hyötykasveja, mutta moderni tulkinta omavaraisuudesta on entistä sallivampi. Se voi tarkoittaa vaikkapa itse kasvatettuja aineksia yrtti- ja teesekoituksiin, syötäviä kukkia ruokien koristeiksi tai kimppuun poimittavia kukkia koko kesän ajan.
Vedä kylvö- ja taimirivit luotisuoriksi linjalangan tai vaikkapa pitkän lankun avulla.
12. Esikasvata potagerin vihannekset
Esikasvata salaattien, mangoldien ja muiden tavallisesti suoraan kasvupaikalle kylvettävien lehtivihannesten taimia muutama viikko ennen potageriin istuttamista. Taimikasvatuksesta on vain vähän vaivaa, mutta palkaksi keittiöpuutarhasi näyttää tyylikkäältä ja siistiltä jo alkukesällä. Samalla vältyt myös tylsältä harvennustyöltä ja säästät siemeniä.
13. Tähtää pitkään satokauteen
Valitse potagerin vihanneslajikkeet niin, että osa niistä tuottaa aikaista satoa, osa kypsyy vasta myöhemmin kesällä. Näin saat nauttia tuoreesta sadosta mahdollisimman pitkään. Samaa ajattelutapaa voit soveltaa myös kukkivien kasvien valinnassa.
14. Ammenna näistä potagereista inspiraatiota
Kerää matkoilla lisää ideoita vierailemalla näissä julkisissa potagereissa:
Suomessa: Westersin puutarha Kemiönsaarella ja Annalan puutarha Helsingissä
Ruotsissa: Rosendals Trädgård Tukholmassa, Slottsträdgården Ulriksdal Solnassa, Gunnebo Slott Mölndalissa, Sofiero Slott Helsingborgissa
Ranskassa: Chateau de Villandry, Prieuré d’Orsan, Versailles
15. Potageriin värikkyyttä kukilla
Keltaisia ja oransseja kukkia: auringonkukka, kehäkukka, köynnöskrassi, pensaskrassi, samettikukka, tulikukka.
Sinisiä ja violetteja kukkia: kurkkuyrtti, maariankello, neidonkieli, ruiskukka, tuoksuherne ’Noel Sutton’.
Valkoisia kukkia: daalia ’Snowflake’, isosudenporkkana, kesämalvikki ’Mont Blanc’, ruiskukka ’Tom Pouce White’, silkkiunikko ’Bridal Silk’.
Punaisia kukkia: daalia ’Bishop of Llandaff’, kääpiösamettikukka ’Tangerine Gem’, köynnöskrassi ’Princess of India’, ruiskukka ’Classic Romantic’, tuoksuherne ’Royal Scarlet’.
Lähes mustia kukkia: daalia ’Chat Noir’, harjaneilikka ’Onyx’, koreatörmäkukka ’Black Knight’, pioniunikko ’Black Dragon’, suklaakosmos ’Black Magic’.
16. Väriä yrteillä ja vihanneksilla
Punasävyisiä: basilikat ’Bordeaux’ ja ’Purple Ruffles’, lehtikaalit ’Scarlet’ ja ’Redbor’, lehtisalaatit ’Barlach RZ’ ja ’Navara’, mangoldi ’Rhubarb Chard’, punajuurikas ’Bull’s Blood’, tarhamaltsa.
Harmaansävyisiä: latva-artisokka, laventelit, kardoni, marunat.
Keltasävyisiä: mangoldi ’Bright Yellow’, meirami ’Aureum Crispum’, koreaniiso ’Golden Jubilee’.
Riemunkirjava: mangoldi ’Bright Lights’.
Lue lisää: Heidi Haapalahti, Gunilla Törnroos, Teija Tuisku: Kukkiva kasvimaa potager (Tammi 2018)