Potager yhdistää vihannekset ja koristekasvit kukkivaksi kasvimaaksi – poimi 16 ideaa omaan ranskalaiseen hyötytarhaan!
Piha ja puutarha
Potager yhdistää vihannekset ja koristekasvit kukkivaksi kasvimaaksi – poimi 16 ideaa omaan ranskalaiseen hyötytarhaan!
Viehättävä potager nojaa ranskalaiseen keittiöpuutarhaperinteeseen. Kun käytät muutaman hetken sen suunnitteluun, saat nauttia potagerin kauneudesta ja sadosta koko kesän. Perusta potager pihasi paraatipaikalle!
23.5.2018
 |
Viherpiha

1. Perusta potager paraatipaikalle

Kasvimaalle on perinteisesti varattu tilaa puutarhan perältä, ja koristekasvit ovat saaneet parhaat paikat. Potager on kuitenkin niin kaunis ja monimuotoinen, että se kannattaa sijoittaa pihan näkyvimpään kohtaan. Pienen puutarhan voit rakentaa vaikka kokonaan potager-tyyliseksi.

2. Suunnittele potagerin muodot

Perinteisten potagerien pohjapiirroksissa toistuvat symmetrisesti ympyrät, kolmiot ja neliöt, mutta modernin potagerin muodot voivat olla paljon vapaammin vedetyt. Oli tyylisi mikä tahansa, parhaan lopputuloksen saat suunnittelemalla kylvökuviot ja muut linjat etukäteen esimerkiksi ruutupaperille.

Keskity potagerissa kauneuden lisäksi käytännöllisyyteen ja varaa suunnitelmiisi riittävästi tilaa sekä kasveille että kulkureiteille.

Perinteisen potagerin linjat ovat geometrisia ja harmonisia. Usein keskustassa on katseenvangitsijana esimerkiksi suihkulähde, köynnöstorni tai aurinkokello.

3. Käytä potagerissa puuta tai tiiltä

Suunnittele potagerin rakenteet mahdollisimman mutkattomiksi, etteivät ne vie huomiota päätähdiltä eli kasveilta. Käytä syötävien kasvien kanssa turvallisuussyistä aina käsittelemättömiä puuaineksia, esimerkiksi rankoja, risuja ja lankkuja.

Eläväpintainen tiili sopii kauniisti kasvirunsauden keskelle.

4. Potagerissa päärooli on kasveilla

Vihannekset, yrtit ja kukat ovat koristeellisen keittiöpuutarhan tärkeimpiä rakennuselementtejä. Ne muodostavat maatasoon kiinnostavasti vaihtelevia pintoja, reunustavat polkuja ja rajaavat näkymiä esimerkiksi köynnösseinäminä, -kaarina ja -torneina.

Useimmat kasvikset ja kesäkukat viihtyvät auringonpaisteessa tai vaihtuvassa varjossa.

5. Kehystä potager kukilla

Runsaasti kukkivat reunukset tuovat potageriin väriä ja vaihtelua. Helppohoitoisimpia kukkakehyksiä saat perennojen lisäksi itsekseen kylväytyvistä kaksi- ja yksivuotisista lajeista, esimerkiksi harmaakäenkukista ja kehäkukista.

Orvokit, kehäkukat ja samettikukat hehkuvat monilajisessa kukkareunuksessa.

6. Luo potageriin muodokkuutta kasveilla

Potagerissa onnistuneimpien kasviyhdistelmien salaisuutena on sekoittaa lajeja, joiden olemus täydentää tai korostaa toisiaan. Vihanneksista pyöreitä muotoja löydät esimerkiksi kaalinkeristä, salaateista ja kurpitsoista. Pitkiä ja pystyjä linjoja tuovat monet sipulikasvit, lehtikaalit ja tukiaan pitkin kiipeilevät köynnökset.

Latva-artisokalla saat pyöreyttä muotoihin.

7. Hedelmäpuut täydentävät potagerin

Säleiköiksi muotoillut omena- ja päärynäpuut ovat klassisia potagerin satoa kantavia puita, mutta harkitse niiden lisäksi myös tyrniä ja rungollisia marjapensaita.

8. Potagerin peruskasvi on samettikukka

Samettikukan lajeissa ja lajikkeissa on paljon valinnanvaraa. Pystypäisten isosamettikukkien suuret kukat muistuttavat jopa daalioita ja tsinnioita, kääpiösamettikukkien matalat, mätäsmäiset kasvustot taas ovat parhaimmillaan täynnä pieniä kukkia.

Samettikukat ovat myös hyötykasveja, sillä niiden juurten ja versojen erittämät yhdisteet karkottavat osan tuholaisista. Samettikukat tarvitsevat vain lyhyen esikasvatuksen. Kokeile niiden kanssa esimerkki lehtikaalia salaattia, tomaattia, fenkolia tai tilliä ja purjoa.

Samettikukkia on keltaisia, oransseja ja punaisia.

9. Istuta reunukseen yrttejä

Etelä- ja Keski-Euroopan keittiöpuutarhoissa käytetään perinteisesti muotoonleikattuna reunakasvina reunuspuksipuuta, mutta se on meidän oloissamme melko arka. Kestävämpiä ovat tarhapuksipuun kanadalaiset lajikkeet, kuten ’Green Gem’ ja ’GreenMound’. Ne talvehtivat suojaisalla paikalla I–II-vyöhykkeillä.

Varpumaiset yrttikasvit iisoppi, aaprotti ja muut marunakasvit ovat mainioita ja kestäviä puksin korvikkeita, sillä ne kestävät hyvin leikkuuta. Lähekkäin istutetuista taimista syntyy nopeasti yhteneväinen aita.

Väljään jonoon istutetuista iisopin tai aaprotin taimista syntyy veikeä vihreiden kuulien jono, kun muotoilet jokaisen taimen pyöreäksi palloksi.

Kun leikkaat iisopin taimea säännöllisesti, niin saat siitä hauskan pallon.

10. Koristeet kruunaavat potagerin

Kasvien lisäksi potageria koristavat harkitusti asetellut katseenvangitsijat, kuten värikkäät koristenupit, patsaat tai lintujen juoma-altaat.

Tarhapuksipuusta voit muotoilla metallikehikon avulla tyylikkäitä eläviä koristeita, kuten pyöreitä palloja, kartioita tai vaikka puksipuukanoja. Poista muutaman kerran kesässä verkon ulkopuolelle ulottuvat oksat.

Kukkien väri-iloittelua voi täydentää vaikka koristenupeilla.

11. Teeaineksia ja syötäviä kukkia

Potagerin historiaan kuuluu vahva hyötyajattelu, joka tähtäsi mahdollisimman kattavaan omavaraisuuteen. Periaatteessa kaikki potagerin lajit ovat yhä hyötykasveja, mutta moderni tulkinta omavaraisuudesta on entistä sallivampi. Se voi tarkoittaa vaikkapa itse kasvatettuja aineksia yrtti- ja teesekoituksiin, syötäviä kukkia ruokien koristeiksi tai kimppuun poimittavia kukkia koko kesän ajan.

Vedä kylvö- ja taimirivit luotisuoriksi linjalangan tai vaikkapa pitkän lankun avulla.

Omasta potagerista poimit tuoreita kukkia vaasiin.

12. Esikasvata potagerin vihannekset

Esikasvata salaattien, mangoldien ja muiden tavallisesti suoraan kasvupaikalle kylvettävien lehtivihannesten taimia muutama viikko ennen potageriin istuttamista. Taimikasvatuksesta on vain vähän vaivaa, mutta palkaksi keittiöpuutarhasi näyttää tyylikkäältä ja siistiltä jo alkukesällä. Samalla vältyt myös tylsältä harvennustyöltä ja säästät siemeniä.

13. Tähtää pitkään satokauteen

Valitse potagerin vihanneslajikkeet niin, että osa niistä tuottaa aikaista satoa, osa kypsyy vasta myöhemmin kesällä. Näin saat nauttia tuoreesta sadosta mahdollisimman pitkään. Samaa ajattelutapaa voit soveltaa myös kukkivien kasvien valinnassa.

Kasvata potagerissa myös papuja. Vihreissä pavuissa on runsaasti aineenvaihduntaa parantavaa folaattia eli foolihappoa.

14. Ammenna näistä potagereista inspiraatiota

Kerää matkoilla lisää ideoita vierailemalla näissä julkisissa potagereissa:

Suomessa: Westersin puutarha Kemiönsaarella ja Annalan puutarha Helsingissä

Ruotsissa: Rosendals Trädgård Tukholmassa, Slottsträdgården Ulriksdal Solnassa, Gunnebo Slott Mölndalissa, Sofiero Slott Helsingborgissa

Ranskassa: Chateau de Villandry, Prieuré d’Orsan, Versailles

15. Potageriin värikkyyttä kukilla

Keltaisia ja oransseja kukkia: auringonkukka, kehäkukka, köynnöskrassi, pensaskrassi, samettikukka, tulikukka.

Sinisiä ja violetteja kukkia: kurkkuyrtti, maariankello, neidonkieli, ruiskukka, tuoksuherne ’Noel Sutton’.

Valkoisia kukkia: daalia ’Snowflake’, isosudenporkkana, kesämalvikki ’Mont Blanc’, ruiskukka ’Tom Pouce White’, silkkiunikko ’Bridal Silk’.

Punaisia kukkia: daalia ’Bishop of Llandaff’, kääpiösamettikukka ’Tangerine Gem’, köynnöskrassi ’Princess of India’, ruiskukka ’Classic Romantic’, tuoksuherne ’Royal Scarlet’.

Lähes mustia kukkia: daalia ’Chat Noir’, harjaneilikka ’Onyx’, koreatörmäkukka ’Black Knight’, pioniunikko ’Black Dragon’, suklaakosmos ’Black Magic’.

Maariankello Campanula medium

16. Väriä yrteillä ja vihanneksilla

Punasävyisiä: basilikat ’Bordeaux’ ja ’Purple Ruffles’, lehtikaalit ’Scarlet’ ja ’Redbor’, lehtisalaatit ’Barlach RZ’ ja ’Navara’, mangoldi ’Rhubarb Chard’, punajuurikas ’Bull’s Blood’, tarhamaltsa.

Harmaansävyisiä: latva-artisokka, laventelit, kardoni, marunat.

Keltasävyisiä: mangoldi ’Bright Yellow’, meirami ’Aureum Crispum’, koreaniiso ’Golden Jubilee’.

Riemunkirjava: mangoldi ’Bright Lights’.

Mangoldilajike ’Bright Lights’ on värisekoitus, jonka ruodeissa ja lehdissä on punaisen, valkoisen ja keltaisen sävyjä.

Lue lisää: Heidi Haapalahti, Gunilla Törnroos, Teija Tuisku: Kukkiva kasvimaa potager (Tammi 2018)

Kommentoi »