Suomen ihanimmat puutarhakahvilat – näissä 7 paikassa kannattaa poiketa kauempaakin!
Piha ja puutarha
Suomen ihanimmat puutarhakahvilat – näissä 7 paikassa kannattaa poiketa kauempaakin!
Pidätkö enemmän ruusuista, daalioista, alppiruusuista vai perinneperennoista? Puutarhakahviloita on joka makuun. Näissä seitsemässä paikassa voit nauttia pulla- tai kakkukahvit hurmaavan kukkaloiston ja rentouttavan vihreyden keskellä.
Julkaistu 14.5.2019
Meidän Mökki

1. Suurten puiden varjossa

Suomen vanhimman ja suurimman puulajipuiston, Elimäen arboretum Mustilan, kahvila on vanhassa viljamakasiinissa. Se on auki kesäisin, ja tarjolla on keittolounas sekä perinteisiä leivonnaisia, jäätelöä, kahvia ja muita virvokkeita.

Mustila tunnetaan rodoistaan ja atsaleoistaan.

Puistokahvilan sisätilat ovat viihtyisät, mutta useimmat asiakkaat valitsevat istuskelupaikan ikiaikaisten puiden vihreän lehtikaton alta. Samalla voi silmäillä arboretumin taimivalikoimaa, josta harrastajat löytävät usein erikoisuuksia. Kauneimmillaan Mustilan arboretum on kesäkuun alussa, kun lukuisat alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Yli satavuotiaat jättiläispuut ja eksoottiset puulajit ovat kiehtovia koko kesäkauden.

Arboretum Mustilan puistokahvila, Mustilantie 57, Elimäki. Mustila.fi

2. Hienostuneesti potagerissa

Vanhaan omenatarhaan perustettu Westersin puutarha Kemiössä on lumoavan kaunis tulkinta kukkia ja vihanneksia yhdistelevästä keskieurooppalaisesta potager-tyylistä. Niille tyypilliset muotoon saksitut puksipuut on tosin korvattu meillä paremmin kestävillä lajeilla, kuten saksimista hyvin sietävillä iisopeilla.

Westersin daaliameri puhkeaa kukkaan loppukesällä. Terassilta avautuvat näkymät koko ympäröivään potageriin.

Salaatit, sipulit, kaalit, pavut ja muut vihannekset on istutettu niin, että ne muodostavat hienoja graafisia kuvioita ja väriyhdistelmiä. Näyttävimmillään hyötykasvit ovat loppukesästä, jolloin myös puutarhan monet yksi- ja kaksivuotiset kukkalajit sekä uhkeat daaliat kukkivat runsaimmin.

Suuresta kivinavetasta muokatun kahvilan herkut nojaavat oman puutarhan antimiin. Poikkea samalla kahvilan yhteydessä olevaan sisustuspuotiin. Puutarhalta voi ostaa mukaan esimerkiksi yrttien taimia.

Westers, Suomenkulmantie 1255, Kemiönsaari. Westers.fi

3. Punamullatussa pihapiirissä

Skorpanin kahvila on kuulu korvapuusteistaan sekä omasta jäätelöstään. Kahvila pitää ovensa kiinni talvikauden ja avaa toukokuussa. Sisätilat on kunnostettu kauniisti ja sisustettu rennon rosoisesti.

Pietarsaaren vanhan ja viehättävän puukaupunginosan Skatan laitamilla sijaitsee sympaattinen kahvila Skorpan. Punamullalla maalatun 1700-luvun torpan pihalla tuoksuu auringon lämmittämältä ruohikolta, ja sisällä leijuvat kanelipullan aromit. Pullat leivotaan itse, ja ne ovat monen paikallisen mielestä kaupungin parhaat. Yhtä herkullisia ovat leivät.

Kahvin ja pullan voi nauttia joko viihtyisiksi sisustetuissa sisätiloissa tai aurinkoisella pihalla, jonne varjoa tuovat suuret puut sekä syreenit ja hedelmäpuut. Niiden lisäksi täällä kasvaa perinnekasveja, kuten raparperia ja punaherukkaa. Pihaa yhdeltä sivulta rajaavassa puuliiterissä sijaitsee kahvilan jäätelökioski, jonka itse tehtyjen jäätelöiden makulista on pitkä: korvapuustia, mustikkaa, suolakinuskia, sitruuna- ja tyrnisorbettia... Aurinkoisina päivinä kioskin eteen muodostuu nopeasti jono.

Kahvila Skorpan, Ebba Brahen puistikko 1, Pietarsaari. Skorpan.fi

4. Nupukivinostalgian pauloissa

Loviisan Tuhannen tuskan kahvilassa pääsee rentoutumaan leppoisasti vanhojen omenapuiden katveeseen. Paikkaa pitävät Leena ja Taisto Huttunen, jotka ovat nähneet paljon vaivaa rakennusten kunnostamisessa ja tunnelman luomisessa.

Loviisan vanhankaupungin puutalojen pihat jäävät usein ohikulkijalta piiloon korkeiden lauta-aitojen suojaan, ellei pikkukaupunkiin osu silloin, kun vanhojen talojen omistajat järjestävät Avoimet puutarhat Loviisassa -viikonlopun.

Poikkeus on herkullisen vaaleanpunaiseksi maalatussa matalassa hirsitalossa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Erikoinen nimi juontaa juurensa kieltolain ajasta, jolloin talossa toimi salakapakka.

Kahvilan punaisesta portista avautuvaa pientä ja rehevää puutarhaa koristavat perinteinen nupukiveys ja kasvillisuuden keskeltä pilkottavat taide-esineet. Suojaisa piha täyttyy kesäviikonloppuisin kahvittelijoista, jotka herkuttelevat esimerkiksi talon kuuluisalla mansikkakakulla.

Tuhannen tuskan kahvila, Mariankatu 2 C, Loviisa. Tuhannentuskankahvila.fi

5. Perennojen paljoudessa

Kenkäveron päärakennus on Suomen suurin puurakenteinen pappila. Sitä ympäröi lumoava puutarha.

Kenkäveron kahvila on entisessä pappilan päärakennuksessa, joka täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Miljöö on muutenkin komea, sillä kristallikruunujen juhlistamien huoneiden ikkunoista avautuvat näkymät Saimaan kimmeltelevälle järvenselälle ja puutarhaan, jonne on istutettu yli sata pionia ja satoja perinneperennoja.

Pionien kukinta on parhaimmillaan juhannuksesta eteenpäin. Kahvilan valikoimassa on lähiruokapainotus, ja joka päivä katetussa seitsemän sortin kahvibuffetissa riittää sekä suolaista että makeaa maisteltavaa. Kenkäverosta on lyhyt kävelymatka Mikkelipuistoon, jonka mallipuutarhoista voi poimia mukaan tuoreita ideoita omaan puutarhaan.

Kenkävero, Pursialankatu 6, Mikkeli. Kenkavero.fi

6. Unelmien ruusupuutarhassa

Hatanpäänpuiston Kahvila Arboretum Tampereella on mutkaton pistäytymispaikka leppoisan puistokävelyn lomassa. Jykeväseinäinen 1920-luvun pieni kivitalo kimmeltelevän Pyhäjärven rantamaisemissa on alkujaan Hatanpään sairaalan sauna. Terassilla voi herkkujen lisäksi nauttia upeista näkymistä Hatanpään arboretumiin, joka on perustettu 1970-luvulla Hatanpään kartanon maille.

Hatanpää on kuuluisa ruusuistaan.

Arboretum on parhaimmillaan heinäkuun lopulla, kun lukuisten ruusulajikkeiden kukintahuippu koittaa. Lempilajikkeen hankkimista omaan puutarhaan helpottaa se, että puiston kasveilla on nimikyltit. Arboretumkierrosta kannattaa jatkaa kartanopuistoon, jossa ovat säilyneet esimerkiksi ikivanhat kuuset Hattu ja Myssy, jotka ovat saaneet nimensä 1700-luvun Ruotsissa vaikuttaneiden valtapuolueiden mukaan.

Kahvila Arboretum, Hatanpään puistokuja, Tampere. Kahvilaarboretum.fi

7. Yrttien suloisessa tuoksussa

Tertin kartanon yrttitarha on harvinaisen runsas.

Aurinkoisena päivänä Tertin kartanon yrttitarhassa leijailee ihania tuoksuja, kun timjamit, sitruunamelissat ja muut kukkivat aromikasvit panevat parastaan. Parhaimmillaan sulotuoksut kantavat kahvilan auringossa kylpevälle terassille asti. Alkukesällä sinne näkyvät kukkivien hedelmäpuiden valkoiset hattaralatvat.

Yrtit ja niiden rinnalla kasvavat vihannekset ovat hyvin esillä myös kahvilan tuotteissa, joiden aineksina käytetään runsaasti muitakin lähellä tuotettuja aineksia. Yrttitarhan lisäksi kannattaa kierrellä kartanon puutarhassa. Yksi sen suurimmista hienouksista on päärakennuksen kuistin edustalla kasvava vaaleanpunainen Tertin kartano -nimikkoruusu. Hennosti tuoksuva neidonruusu on jalostettu kartanoa varten jo 1800-luvulla, ja sen taimia tulee joka kesä myyntiin pieni määrä.

Tertin kartanon kahvila, Kuopiontie 68, Mikkeli. Tertinkartano.fi

Katso kahviloiden sijainnit kartalta!

9 kommenttia