Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Pakastaen parempia

Pihlajanmarjojen pakastus – ruokatoimittaja Annika Elomaan 5 helppoa vinkkiä!

Pihlajanmarjojen pakastus kannattaa useimmiten ennen käyttöä, sillä se miedontaa marjan makua. Ruokatoimittaja Annika Elomaa antaa parhaat vinkit superterveellisen marjan pakastukseen.

13.9.2024 | Päivitetty 14.9.2024

Pihlajanmarjan pakastaminen – 5 vinkkiä:

Pihlajanmarjahan on oikea terveyspommi, ja marjoja kypsyy puuta kohti muutama kymmenen kiloa, parhaimmissa puissa voi olla hyvänä satovuonna, kuten tänä vuonna, muutama sata kiloakin marjoja – joten marjoista kokkaaminen todella kannattaa.

Miksi pihlajanmarjoja pakastetaan?

Pakastaminen vähentää pihlajanmarjan happamuutta ja karvautta. Jo yön yli pakastus taittaa marjan makua makeammaksi joten vaikkapa vispipuuroon, smoothieen tai kekseihin marjat kannattaa käyttää ensin pakkasen kautta. Makeita hilloja, likööreitä tai muita makeita ruokia valmistettaessa marjoja ei kannata pakastaa, sillä niihin tulee joka tapauksessa sokeria, joka makeuttaa marjan.

Miten pihjalanmarjat kannattaa pakastaa?

Pihlajanmarjat ovat kypsiä poimittavaksi elo-syyskuussa. Pihlajanmarjat poimitaan terttuina puusta, marjat irrotetaan ja huuhdellaan kylmällä vedellä. Tarkista, että poimit vain ehjiä ja hyvässä kunnossa olevia marjoja, sillä marjat ovat myös lintujen ja muiden eläinten suosiossa.

Kuivatut marjat pakastetaan pakasterasiassa tai -pussissa. Pakastettaviin marjoihin ei tarvitse lisätä sokeria, jos aikoo jatkokäyttää marjat sokerin kanssa vaikkapa hilloissa, hyytelöissä ja leivonnaisissa. Jos marjojen haluaa säilyvän pakasteessa pitkään, kannattaa sekaan ripotella hieman sokeria, sillä se auttaa säilyvyyteen ja säilyttää paremmin marjan c-vitamiinin. Pihlajanmarjat ovat kovapintaisia, joten jos pakastusaika on lyhyt, sokerilla ei ole vaikutusta.

Mitä pakastetuista pihlajanmarjoista kannattaa valmistaa?

Varmaan tunnetuin ja klassisin pihlajanmarjasta valmistettava herkku on hillo tai hyytelö. Sitä nautittiin varsinkin entisaikaan riistan kanssa. Nykyään pihlajanmarjahillo on harvemmin käytetty ja juhlava hillo, joka sopii kakkujen päälle, juustojen kaveriksi ja erilaisiin leivonnaisiin.

Pihlajanmarja sopii leivonnaisiin ja leipään myös kokonaisena. Pihlajanmarjalikööri eli sorbus on myös perinteisesti suosittu juoma, ja sopii talven juhliin. Hauska idea on myös pakastaa kokonaisia pihlajanmarjaterttuja ja käyttää niitä talven juhlissa, kuten halloweenina ja jouluna kakunkoristeina ja kattauksen someisteina.

5 × luottoreseptiä pihlajanmarjoista

Keitä ihanan kirpeä hillo juustojen seuraksi tai surauta pihlajanmarjasta ranskalainen jälkkäriklassikko posset. Pihlajainen vispipuuro viettelee ja rapeakuorinen, makea leipä yllättää pihlajaisilla sattumillaan. Nappaa viisi herkullista reseptiä pihlajanmarjoista!

Miksi pihlajanmarja on niin hapan?

Parkkiaineet ja sorbiinihappo aiheuttavat pihlajanmarjojen karvaan maun, joka kuitenkin miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen tai vaikkapa yli yön pakastaessa. Pihlajia on eri lajikkeita ja marjojen happamuus vaihtelee lajikkeen mukaan. On myös makea pihlajalajike 'makea pihlaja', joiden marjat ovat tavallista makeampia. Näiden lajikkeiden soisin yleistyvän, sillä se lisäisi varmasti pihlajanmarjojen suosiota. Pihlanmarjojen yhdistäminen esimerkiksi omenan, päärynän tai vaikka porkkanan kanssa kannattaa, sillä silloin marjojen karvaus ja hapokkuus laimenee.

Pihlajanmarjathan ovat oikea terveyspommeja, sillä ne sisältävät paljon C-vitamiinia, saman verran kuin lakka tai kaksi kertaa niin paljon kuin appelsiini. Ne on luokiteltu myös runsaskuituisiksi. Lisäksi niistä saa E-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia sekä flavonoideja.

Miksi ”vanha kansa” poimii pihlajanmarjat raakoina?

Ennen osa marjoista haluttiin poimia raakana, koska raa’assa marjassa on enemmän hyydyttävää pektiiniä. Nykyään hillot ja marmeladit keitetään hillosokerista, jossa on lisättyä pektiiniä, mutta hillon voi hyvin keittää myös tavallisesta sokerista.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Arktiset Marjat.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt