
On se hyvä, että saatiin kaikki runko- ja vesikattotyöt tehtyä syyskuussa kuivien kelien aikaan. Nyt kun alkoi syksyn kestosateet, niin päästiin sisätöihin. Sisätöissä oli kaksi kirvesmiesryhmää, toinen yläkerrassa ja toinen alakerrassa. Seurasin sivusta seuraavia vaiheita. Yläpohjan työt olivat haastavat, koska vinojen sisäkattojen johdosta töitä piti tehdä putkimiesten kanssa yhdessä. Ensin kattotuolien väliseen 700 mm korkeaan koteloon täytyi asentaa tuulenohjaimet. Sen jälkeen putkimiehet asensivat putkilinjat ja eristivät ne. Putkien jälkeen kattotuolien alapintaan asennettiin 30 mm SPU-eriste, joka toimii lisäeristeenä ja höyrynsulkuna. Läpivientien tiivistäminen oli tarkkaa työtä, jotta hyvä ilmatiiveys saadaan aikaan. Näillä valinnoilla pitäisi päästä passiivitalon lukemiin. Lopuksi eristelevyjen pintaan asennettiin ristiin koolaus. Tässä kohtaa suunnitelmissa oli ajateltu sähkömiehiä. Putkimiehet asensivat välipohjaan kaikki vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtoputket alakautta, koska yläpuolen lattia oli jo tehty. Töitä seuratessani ajattelin, että on se hyvä, että meillä on käytössä tuo I-palkki välipohjassa. Siihen voi porata reikiä rakennetta heikentämättä ja tehdä poikittaisvetoja putkilla. Putkitöiden jälkeen palkkien väliin asennettiin 100 mm paksu ääneneriste ja lopuksi eristepaperi ja koolaukset. Väliseinien runkotyöt oli kiva vaihe, tuli paljon näkyvää lyhyessä ajassa. Alaohjauspuut liimattiin lattiaan ja näin varmistettiin, ettei vahingoiteta lattialämmitysputkia. Väliseinien paikkojen mitoituksessa oli turvauduttava sisustussuunnittelijan apuun ja varmistettava kalusteiden mitat. Oli kyllä välillä aikamoista millimetripeliä, että saatiin seinät paikoilleen. Vesikalusteet asettivat myös oman haasteen, että ne saatiin mahtumaan seinien sisään piiloon.
Ulkoseiniin oli tehtaalla jo valmiiksi asennettu 200 mm:n runkoon 90 mm:n SPU-lisäeriste ja ristiin koolaus. Työmaalle jäi vain elementtisaumojen vaahdottaminen. Ulkoseinät olivat siis melkein valmiit – paitsi: SPU-levyjen toimittaja otti yhteyttä ja pyysi meitä tekemään pienen muutostyön seiniin. Matkapuhelinverkon toimivuus oli varmistettava uusilla SPU-R-levyillä, joita oli vaihdettava yksi jokaiseen ilmansuuntaan. Mietin tässä vaiheessa, että tämä on taas tätä tyypillistä messurakentamista, puretaan ja kasataan. Mutta tulevaisuutta ajatellen on hyvä, että rakennusmateriaalit kehittyvät ja niitä tuodaan esille messujen kautta. Olisi sääli, jos uudessa hienossa messutalossa ei toimisi kännykät ja tabletit. Koolaus- ja väliseinärunkotöiden jälkeen talolle saapuivat sähköasentajat, joiden touhuja oli ilo seurata. Ammattitaidolla seiniin ja kattoihin upposi noin kaksi kilometriä johtoa. Kyllä luulisi tuolla johtomäärällä toimivan kaikki mahdolliset hilavitkuttimet. Taloon tulee muun muassa viihdekeskus ohjaamaan musiikin kuuntelua eri tiloissa, kulkuvalot helpottamaan sisällä liikkumista pimeän aikaan ja valtava määrä erilaisia led-valoja kattoon. Tässä vaiheessa oli taas sisustussuunnittelijan opastus tarpeen, että saatiin kalusteseinien rasioinnit kohdalleen. Valitettavan usein lvi- ja sähkösuunnitelmat ovat erilaiset kalustesuunnitelmien kanssa. Seuraavaksi aloitamme sisäseinien levytystyöt.
Työpäällikkö Pekka Tavi Jukka-taloista tarkkailee tässä blogissa omin silmin, kuinka talotehtaan Trendo-suurelementtitalo nousee Hyvinkään asuntomessuille kesäksi 2013. Pekka itse asuu Lahdessa.