Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoanvalmistus

Pastan keittäminen – nappaa ruokatoimittajien vinkit ja kokkaa täydellistä pastaa joka kerralla

Pastan keittäminen vaikuttaa simppeliltä puuhalta, mutta siinä on silti omat niksinsä. Kokosimme ruokatoimittajien vinkit, joiden avulla teet entistä parempaa pastaa.

1. Keitä runsaassa vedessä

Pasta keitetään runsaassa vedessä, koska liian vähässä vedessä keitetystä pastasta tulee tarttuvaa pastan sisältämän tärkkelyksen takia. Kuivapasta turpoaa keitettäessä noin kaksinkertaiseksi. Laita pasta kiehuvaan veteen ja lisää suolaa.

Paljonko suolaa lisätään pastan keitinveteen? Hyvä veden, pastan ja suolan suhde on 2 litraa vettä + 250 grammaa (noin 5 dl) pastaa +1 tl suolaa.

2. Jätä kansi pois

Pasta kannattaa keittää kattilassa ilman kantta. Vesi saa kiehua ihan kunnolla keitettäessä. Jos kansi on päällä, vesi kiehuu helposti yli.

3. Sekoita kevyesti

Pastaa on hyvä sekoittaa kevyesti kiehumisen alussa, jotta pastat eivät tartu toisiinsa kiinni. Jatkuvaa sekoittamista se ei kuitenkaan kaipaa.

3. Älä lorauta öljyä

Entä pitääkö pastan keitinveteen lisätä öljyä? Ei kannata, sillä se jää kellumaan veden pinnalle ja päätyy lopulta viemäriin.

Öljy tekee pastasta liukkaan, jolloin kastike ei tartu pintaan. Öljyä kannattaakin lisätä vain, jos myös pastakastike on öljypohjainen tai käytät pastan salaattiin, johon tulee öljypohjainen kastike.

Sen sijaan hyvä oliiviöljy riittää kastikkeeksi mustapippurin kanssa. Tällä pastalla on jopa oma nimikin, Cacio e pepe.

Cacio e pepe -pasta
Roomalaisessa klassikkopastassa yhdistyvät voimakas pecorino romano -juusto ja mustapippuri. Katso cacio e pepe -pastan ohje!

4. Jemmaa keitinvettä

Älä valuta pastaa aivan kuivaksi, vaan ota kupillinen keitinvettä talteen. Voit notkistaa sillä kastikkeen, joka uhkaa kuivua liiaksi. Toisaalta keitinvesi suurustaa kastiketta.

5. Muista puraista

Myytin mukaan pasta on tarpeeksi kypsää, kun se seinään heitettäessä tarttuu siihen kiinni. Helpompi ja siistimpi tapa on ottaa haarukalla pastaa vedestä ja haukata. Jätä pastaan sopivasti purutuntumaa (al dente).

Pasta primavera
Pasta primavera on kauden kasviksilla ja sitruunalla höystetty italialainen klassikko, kurkkaa resepti!

6. Huuhtele harkiten

Pastan voi huuhdella kylmällä vedellä, jos siitä halutaan erityisen irtonaista kuten esimerkiksi silloin, kun se käytetään salaatteihin. Huuhtelu poistaa siitä keitettäessä mahdollisesti irronneen tärkkelyksen.

Durumpasta ei liisteröidy liiaksi vaan pysyy keitettäessä irtonaisena ja kiinteänä sekä keitinvesi kirkkaana, joten sitä ei tarvitse huuhdella lainkaan.

Jos pastaan on tarkoitus sekoittaa kastiketta, sitä ei tarvitse huuhdella. Keitetyn pastan pintaan jäävä tärkkelyskerros nimittäin jopa edistää kastikkeen imeytymistä siihen.

7. Tarjoa kuumassa kulhossa

Juhlista arkea ja tarjoa pasta lämmitetystä tarjoilukulhosta. Kaada keitinvesi kulhoon ja anna lämmetä sen aikaa kun viimeistelet pastan. Kaada pasta lämpimään kulhoon.

8. Elvytä edellisen päivän pasta

Pastaa kannattaa keittää sen verran, kun sitä käyttää, koska pasta liisteröityy ja kuivuu jäähtyessään. Keitetyn ja hieman kuivahtaneen pastan saa kuitenkin elvytettyä lämmittämällä sitä höyrykattilassa tai siivilässä vesihauteen päällä. Mikrossa lämmitettäessä kulhoon on hyvä laittaa hieman vettä, joka samalla höyrystää pastaa. Pastan voi lämmittää myös suoraan pannulla tai kattilassa tilkassa vettä.

Vinkit!

  • Pastan keittäminen alkaa sopivan pastalaadun valitsemisesta. Vehnäpastojen lisäksi on saatavilla esimerkiksi gluteenitonta tattari-, papu-, kikherne- ja linssipastaa. Ne ovat proteiinipitoisempia kuin tavallinen pasta, joten suosi niiden kanssa kevyempiä kastikkeita. Tarkista keittoaika aina paketista ja ole tarkkana, koska nämä pastat hajoavat helposti ylikypsinä.
  • Pidä kaapissa pastan lisäksi tonnikalaa, savusimpukoita, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, tomaattimurskaa, pestoa ja artisokan sydämiä. Niistä valmistuu pastan kastike käden käänteessä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt