Viherpiha

Paprikan säntillinen kasvatus ja hoito palkitsee herkullisella sadolla

Paprikan säntillinen kasvatus ja hoito palkitsee herkullisella sadolla
Makea paprika on herkku, joka vaatii kasvaakseen paljon lämpöä ja hoitoa. Kylvä siemenet maaliskuussa tai osta valmiit taimet kesän kynnyksellä.
Julkaistu 4.5.2017

Paprikan kasvatus

Paprika ja chili ovat sukulaisia, joista toinen hurmaa makeudellaan, toinen tulisuudellaan. Paprikan kasvatus onnistuu myös parvekkeella.

Makea paprika vaatii paljon lämpöä ja valoa, mutta paprikan kasvatus onnistuu kasvihuoneen lisäksi lasitetulla parvekkeella ja jopa avomaalla.

Avomaalla parikan kasvupaikan pitää kyllä olla todella tuulensuojainen ja lämmin. Lisäksi kasvatukseen kannattaa valita vaatimaton ja nopeakasvuinen paprikalajike ja varautua suojaamaan sitä kasvuharsolla tai muovihupulla.

Monet pensasmaisesti kasvavat paprikat sopivat parvekeviljelyyn ruukkuihin.

Kasvualusta: Esikasvatusvaiheessa mieto, lannoittamaton kylvö- ja taimimulta. Myöhemmin tavallinen kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta tai valmiiksi lannoitettu kasvusäkki. Sopiva pH 6–7.

Valo ja paikka: Lämmin, valoisa, tuulensuojainen paikka. Kasvihuoneessa paprika viihtyy basilikan ja sipulien läheisyydessä.

Paprikan esikasvatus: Aloita maaliskuussa, jotta ehdit saada paprikasta satoakin. Aikainen kylvö vaatii yleensä myös lisävaloa, sillä luonnonvalo ei vielä riitä taimille. Liian vähän valoa saaneista taimista tulee honteloita.

Kylvä siemenet kylvö- ja taimimultaan, 1-2 siementä kuhunkin ruukkuun. Alalämpö edistää itämistä, joten nosta ruukut esimerkiksi lattilämmityksellä varustettuun kylpyhuoneeseen, kunnes taimet nousevat mullasta. 

Siirrä taimet isompiin ruukkuihin, kun taimet kasvavat. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esikasvatukseen, taimia on myynnissä puutarhamyymälöissä myöhemmin keväällä.

Paprikan latvominen: Katkaise paprikasta latvaverso saksilla tai veitsellä, jos haluat kasvin haaroittuvan ja tuuheutuvan. Voit päättää ajankohdan itse. Luonteva ajankohta paprikan latvomiseen on ensimmäisen kukan ilmaantuminen. Se kannattaa poistaa ja samalla paprikan taimen latvan voi katkaista, jotta haaroittuminen edistyy ja sadosta tulee suurempi. 

Paprikan tukeminen: Korkeimmat vihannespaprikalajikkeet vaativat tukikepin, sillä sato voi aiheuttaa versojen katkeilua. Tue paprikan versot kepeillä ja naruilla.

Paprikan hoito

Paprikan hoito vaatii säntillisyyttä ja säännöllisyyttä. Kastele ja lannoita paprikaa tasaisesti. Paras paprikan kasvatuslämpö on 21–30 astetta. Lämpötilan pitäisi olla vähintään 15 astetta, muuten paprika kärsii ja lopettaa kasvunsa. Huolehdi siis, että paprikan kasvatuspaikka pysyy lämpimänä. Lannoitteen voit antaa kastelun yhteydessä parin viikon välein. Jotkut laittavat istutusvaiheessa multaan varastolannoitteen.

Sumuta paprikan taimia säännöllisesti. Se edistää paprikan hyvinvointia ja ehkäisee osaltaan tuholaisten viihtymistä.

Kirvat, ansarijauhiaiset ja vihannespunkit pitävät paljon paprikasta. Tarkkaile ja tutki paprikan taimia säännöllisesti tuholaisten varalta. Paprikan tuholaisiin voit käyttää yleistorjunta-aineita pakkauksissa olevien ohjeiden mukaan.

Esimerkkejä paprikalajikkeista

Paprikan siemeniä on tarjolla valtavasti ja erilaisista lajikkeista löytyy varmasti kokeilun arvoisia niin aloittelijalle kuin kokeneellekin tarhurille. Siemenliikkeiden paprikavalikoima vaihtelee hieman vuosittain, mutta joka vuosi niistä löytyy monenlaisia lajikkeita.

Tiiviit ja matalakasvuiset paprikat: ’Barancio’, ’Hamik’, ’Mohawk’, ’Redskin F1’.

Paprikat, joilla on pitkulainen hedelmä: ’Lipari F1’, ’Long Red Marconi’, ’Puztagold’, ’Thor F1’.

Paprikat, joilla on pyöreä hedelmä: ’Alexander’, ’California Wonder’, ’Golden Calwonder’.

Lue lisää:

Kommentoi »