Paprikan kasvatus vaatii valoa, lämpöä ja säännöllisyyttä – säntillinen hoito palkitsee herkullisella sadolla
Piha ja puutarha
Paprikan kasvatus vaatii valoa, lämpöä ja säännöllisyyttä – säntillinen hoito palkitsee herkullisella sadolla
Paprikan kasvatus onnistuu kasvihuoneen lisäksi parvekkeella, ikkunalla ja lämpimällä terassilla. Makea herkku tarvitsee kasvaakseen paljon lämpöä ja hoitoa. Kylvä siemenet maaliskuussa tai osta valmiit taimet kesän kynnyksellä.

Paprikan kasvatus

Paprikan kasvualusta

Esikasvatusvaiheessa mieto, lannoittamaton kylvö- ja taimimulta. Myöhemmin tavallinen kalkittu ja lannoitettu puutarhamulta tai valmiiksi lannoitettu kasvusäkki. Sopiva pH 6–7.

Paprikan valontarve

Niukassa valossa paprikoiden kukat voivat karista niin, etteivät hedelmät muodostu. Kukkien karistaminen on kasvin tapa säädellä hedelmien määrää. Hedelmän alut näivettyvät, jos taimella ei riitä energiaa niiden kasvattamiseen.

Paprikan kasvupaikka

Runsaan valon lisäksi paprikat tarvitsevat lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Paras paprikan kasvatuslämpö on 21–30 astetta. Lämpötilan pitäisi olla vähintään 15 astetta, muuten paprika kärsii ja lopettaa kasvunsa. Huolehdi siis, että paprikan kasvatuspaikka pysyy lämpimänä.

Paprikan kasvatus onnistuu kasvihuoneen lisäksi lasitetulla parvekkeella, ikkunalla, lämpimällä terassilla tai seinustalla ja jopa avomaalla. Avomaalla paprikan kasvupaikan pitää kyllä olla todella tuulensuojainen ja lämmin. Lisäksi kasvatukseen kannattaa valita vaatimaton ja nopeakasvuinen paprikalajike ja varautua suojaamaan sitä kasvuharsolla tai muovihupulla.

Monet pensasmaisesti kasvavat paprikat sopivat parvekeviljelyyn ruukkuihin. Kasvihuoneessa paprika viihtyy basilikan ja sipulien läheisyydessä.

Paprikan esikasvatus

Aloita taimikasvatus tammi–maaliskuussa. Aikaisesta kylvöstä hyötyvät pitkän kasvuajan chililajit, kuten rokotopaprika ja chinense-laji eli havannapaprika. Aikainen kylvö vaatii yleensä myös lisävaloa, sillä luonnonvalo ei vielä riitä taimille. Liian vähän valoa saaneista taimista tulee honteloita.

Kylvä siemenet kuohkeaan kylvö- ja taimimultaan laatikkoon tai potteihin, 1–2 siementä kuhunkin ruukkuun. Nopeimmin siemenet itävät 25–29 asteessa. Alalämpö edistää itämistä, joten nosta ruukut esimerkiksi lattialämmityksellä varustettuun kylpyhuoneeseen, kunnes taimet nousevat mullasta. 

Kun taimet putkahtavat pinnalle, nosta kylvös valoisaan paikkaan. Anna taimille lisävaloa ainakin tammi–helmikuussa, luonnonvalo riittää monesti maaliskuusta alkaen.

Siirrä taimet poteista isompiin ruukkuihin, kun niissä on useita kasvulehtiä. Ulkoiluta taimia alkukaudesta vähitellen. Suojaa taimet harsolla ja vältä lajista riippuen alle 5–10 asteen lämpötiloja. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta esikasvatukseen, taimia on myynnissä puutarhamyymälöissä myöhemmin keväällä.

Paprikat ovat herkkiä taimivaiheessa, joten vältä liiallista kastelua ja lannoitusta, kylmää ja märkää multaa sekä rajuja olosuhteiden muutoksia. Ne voivat pysähdyttää kasvun ja kellastuttaa lehtiä.

Paprikan istutus

Istuta taimet kasvihuoneen penkkiin tai vähintään 10 litran ruukkuun. Isohedelmäiset lajit tarvitsevat 20–30 litran astian. Multatila säätelee taimen kokoa ja satoa. Paprikat voidaan istuttaa myös veteen. Vesiviljely on suosittua chiliharrastajien parissa, sillä se aikaistaa satoa.

Paprikan latvominen

Katkaise paprikasta latvaverso saksilla tai veitsellä, jos haluat kasvin haaroittuvan ja tuuheutuvan. Voit päättää ajankohdan itse. Luonteva ajankohta paprikan latvomiseen on ensimmäisen kukan ilmaantuminen. Se kannattaa poistaa ja samalla paprikan taimen latvan voi katkaista, jotta haaroittuminen edistyy ja sadosta tulee suurempi. 

Paprikan tukeminen

Korkeimmat vihannespaprikalajikkeet vaativat tukikepin, sillä sato voi aiheuttaa versojen katkeilua. Tue paprikan versot kepeillä ja naruilla.

Paprikan kylvö-, istutus- ja satoajat

Paprikoiden kukat ovat itsepölytteisiä, mutta ristipölytyksestä on etua. Jos haluat kerätä tietyn lajikkeen siemeniä, pölytä kukkia siveltimellä ja suojaa harsohupulla.

Paprikan hoito

Paprikan kastelu ja lannoitus

Kastele, sumuta ja lannoita paprikaa tasaisesti. Lannoitteen voit antaa kastelun yhteydessä parin viikon välein. Jotkut laittavat istutusvaiheessa multaan varastolannoitteen. Aloita lannoitus parin viikon kuluttua ruukutuksesta, kun taimi on hyvässä kasvussa. Lannoita taimia varovasti typpivoittoisella ravinteella. Kun haluat kasvin kukkivan, siirry kaliumvoittoiseen hyötykasvilannoitteeseen. Tavoitteena on kookas kasvi, jolla riittää energiaa suuren sadon kasvattamiseen.

Paprikan tuholaiset

Kirvat, ansarijauhiaiset ja vihannespunkit pitävät paljon paprikasta. Tarkkaile ötököitä etenkin kasvihuoneessa ja ikkunalla. Vihannespunkkeja voi torjua etukäteen sumuttelemalla lehtien alapintoja vedellä ja huolehtimalla kastelusta. Älä piinaa paprikoita kuivuudella. Paprikan tuholaisiin voit käyttää yleistorjunta-aineita pakkauksissa olevien ohjeiden mukaan.

Paprikan sadonkorjuu

Kerää ensimmäiset hedelmät raakoina, jotta taimi ehtii kasvattaa uusia alkuja. Siten saat suuremman sadon.

Tiesitkö?

Paprikoiden tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla: miedoimpia ovat vihannespaprikat (0) ja tulisimpia chilit (3000–200 000). Tulisuutta aiheuttavaa kapsaisiinia on eniten chilien sisällä valkoisessa osassa, johon siemenet kiinnittyvät.

Paprika – lajikkeet:

Paprikat ovat monipuolisia koisokasveja. Huikea makujen kirjo vaihtelee kukkaisesta hedelmäiseen ja umamiin. Paprikan siemeniä on tarjolla valtavasti ja erilaisista lajikkeista löytyy varmasti kokeilun arvoisia niin aloittelijalle kuin kokeneellekin tarhurille. Vihannespaprikoista varmimpia ovat aikaiset ja pienihedelmäiset lajikkeet. Siemenliikkeiden paprikavalikoima vaihtelee hieman vuosittain, mutta joka vuosi niistä löytyy monenlaisia lajikkeita.

Paprikalajikkeet jaetaan chileihin, vihannespaprikoihin ja luonnonlajeihin.

 • Chilit: Tuhansia lajikkeita, joiden tulisuus, maku, kasvutapa ja -vaatimukset vaihtelevat. Voivat kohota monimetrisiksi rehottajiksi.
 • Vihannespaprikat: Makeita ja mietoja, erilaisia värejä vaaleasta suklaanruskeaan. Varmin sato kasvihuoneessa.
 • Luonnonlajit: Harrastajien arvostamia chilejä. Lajeja on noin 30, joista osa on helppoja, osa vaateliaita.

Esimerkkejä lajikkeista:

 • Capsicum annuum Grossum-ryhmä ’Snacking Purple’: Matala, pienihedelmäinen ja violetti vihannespaprika. Lajike sopii ruukkukasvatukseen.
 • C. baccatum ’Lemon Drop: Suosittu ja varma chililajike. Maku keskitulinen, aromi sitruunainen. Tunnetaan myös nimellä 'Hot Lemon'.
 • C. baccatum ’Aji Benito’: Satoisa, aikainen, keskitulinen ja helppo chililajike, jota voi kasvattaa ulkona ja ikkunalla.
 • C. annuum Chili-ryhmä 'Vampire’: Tummalehtinen, aikainen ja tulinen chililajike. Raaka hedelmä on musta, kypsä punainen.
 • C. chinense ’Pink Habanero’: Mieto ja aromikas havannapaprika. Tarvitsee paljon valoa.
 • Tiiviit ja matalakasvuiset paprikat: ’Barancio’, ’Hamik’, ’Mohawk’, ’Redskin F1’.
 • Paprikat, joilla on pitkulainen hedelmä: ’Lipari F1’, ’Long Red Marconi’, ’Puztagold’, ’Thor F1’.
 • Paprikat, joilla on pyöreä hedelmä: ’Alexander’, ’California Wonder’, ’Golden Calwonder’.

Jutun lähteenä on osittain käytetty chiliyhdistys.fi-sivustoa.

Muokattu 28.4.2023 klo 13.56: Juttuun lisätty kuvia ja runsaasti uutta tietoa. Juttu on julkaistu alun perin 4.5.2017.

1 kommentti