Ruokakirjailija Outi Väisäsen lapset ovat syöneet vauvasta asti samaa ruokaa aikuisten kanssa – "Uskon, että lapset oppivat esimerkin kautta"
Ruoka
Ruokakirjailija Outi Väisäsen lapset ovat syöneet vauvasta asti samaa ruokaa aikuisten kanssa – "Uskon, että lapset oppivat esimerkin kautta"
Suositut lapsiperheen ruokakirjat kirjoittaneen Outi Väisäsen arki on hektistä, joten hän suosii yhdessä astiassa valmistuvia, helppoja ja nopeita ruokia, joista riittää seuraavalle päivälle. Poimi Outin reseptit ja vinkit koko perheen kokkailuun ja ruokailuun!
5.1.2021
 |
Maku

”Emme laita monia eri ruokia, vaan meillä lapset ovat syöneet vauvasta asti samasta padasta kuin aikuiset. 3-vuotias Manu rakastaa nepalilaista ja intialaista ruokaa. Mitä mausteisempaa, sen parempi! Hän saattaa santsata kolme lautasellista malai koftaa eli kasvispyöryköitä sekä palak paneeria eli tuorejuustoa pinaattikastikkeessa. On ällistyttävää, miten pieneen poikaan mahtuu niin paljon ruokaa.

Saatamme arkenakin levittää piknikkiviltin olohuoneen lattialle.
Keittiöstä löytyy jakkarat, jotta lasten on helpompi auttaa ruoanlaitossa. Leona ja Manu mittaavat ja sekoittavat ainesosia mielellään. Mukana on oltava omat maistelulusikat.

Isosisko Leona on ujompi ruokien suhteen. Tällä hetkellä yrtit ovat hänelle ’no go’. En ota siitä paineita, sillä joskus lapset tarvitsevat useamman maistelukerran. Monesti helpompi tie on tarjota raaka-aine erikseen. Hiljattain Leona yllätti minut napsimalla punakaalia leikkuulaudalta. Aiemmin se ei ole maistunut.

Uskon, että lapset oppivat esimerkin kautta, ja siksi on tärkeää ottaa heidät heti mukaan ruoanlaittoon. Vauva-aikana saatoin valmistaa ruokaa lattialla, samalla tasolla lapsen kanssa. Nykyään lapset fanittavat leivontaa. Kuvasimme Leonan kanssa keväällä Instagramiin leivontaliveä. Hän oli harmissaan, kun se loppui. Parasta hänestä oli taikinan syöminen.

Outi Väisänen on kirjoittanut suositut Samasta padasta -ruokakirjat lapsiperheille. Väisästen perheessä ei ole tiukkaa työnjakoa, vaan arjen vastuita jaetaan lennosta. ”Minä tosin olen aamu-unisempi, joten yleensä mieheni Ilmari valmistaa aamupalan lasten kanssa.”

Pienten lasten kanssa arki on hektistä, joten suosin yhdessä astiassa valmistuvia, helppoja ja nopeita ruokia, joista riittää seuraavalle päivälle. Tonnikalapastaa teemme säännöllisesti, sillä se on Leonan lemppari. Olen tehnyt siitä 10 eri versiota.

Arvostan arkiruoassa makua ja terveellisyyttä. Pakettien ravintosisältöjen sijaan terveellisyys tarkoitta minulle jotain paljon laajempaa, kuten yhdessäoloa. Saatamme arkenakin levittää piknikkiviltin olohuoneen lattialle. Se on lapsista hauskempaa kuin pöydän ääressä syöminen.”

Leona on Manun suurin idoli. Jos hän uskaltaa maistaa jotain ruokaa, Manukin uskaltaa. Sekään ei haittaa, ettei aina maistu.

Outin vinkit lapsiperheille

1. Asenne kuntoon

”Kun lapset tulevat keittiöön, jauhot lentävät ja kananmunat tippuvat lattialle – se kuuluu asiaan. Sotkun sijaan kannattaa keskittyä hyötyihin: ruoanlaittoon osallistuminen edistää lapsen positiivista ruokasuhdetta.”

2. Kuuntele

”Jos lapsi ehdottaa vaikka leipomista, älä heti kieltäydy. Lapsi voi osallistua viikon ruokalistan suunnitteluun valitsemalla kolme ruokaa keittokirjasta. Aina voi myös kysyä, haluaisiko lapsi sekoittaa päivän ruoan ainekset.”

3. Hyödynnä digiratkaisut

”Lapsille suunnatut pedagogiset videot ja verkkosisällöt tarjoavat ideoita keittiöön. Suunnittelemamme Carrot Kitchen -nimisen kokkaussovelluksen avulla lapsi voi kokata jopa ilman vanhempia.”

Nappaa talteen Outin arkibravuurien reseptit

Rapeat ja mehevät yön yli -ruissämpylät

Outin yön yli -ruissämpylät herättävät ihmetystä, sillä ne ovat rapeita ja isoreikäisiä mutta valmistuvat ilman leipäjuurta. Taikina säilyy jääkaapissa viikon, joten tuoreita sämpylöitä saa helposti vaikka joka aamu.

Lapsiperheiden suosikki: Huijarin butter chicken

Huijarin butter chicken on superhelppo, lihaton versio suosikkiannoksesta. "Oikaisin kaikki mutkat suoriksi, jotta ruoan saa tehtyä kiireisessä lapsiperhearjessakin", Outi kertoo.

Huijarin Tikka Masala

Samaan tapaan valmistuu myös huijarin tikka masala. Outin mukaan nimi tulee siitä, että resepti on kaukana alkuperäisestä tikka masalasta – värikin muistuttaa enemmän nakkikastiketta. Maku on silti mitä vastustamattomin!

Nopea tonnikalapasta

Tämä tonnikalapasta maistuu myös kylmänä. Makua tuovat oliivit, lime ja persilja, ja lapsille voi tietysti tarjoilla simppelimmän version. Katso nopean tonnikalapastan resepti.

Kommentoi »