Huijarin butter chicken nousi lapsiperheiden suosikiksi – nappaa loppuunmyydyn ruokakirjan hittiresepti talteen!


Suositut lapsiperheen ruokakirjat kirjoittanut Outi Väisänen kehitteli superhelpon ja lihattoman version monen rakastamasta butter chickenistä. Reseptiin on "hulluna" myös Väisäsen oma lapsi. Löydät lapsiperheiden hitiksi nousseen reseptin tämän jutun lopusta!
Teksti Emmi Nissi
Kuvat Riikka Kantinkoski

Ihmisillä, jotka ovat testanneet ruokatoimittaja ja -kirjailija Outi Väisäsen uuden ruokakirjan reseptejä, on yleensä yksi suosikki ylitse muiden: Huijarin butter chicken.

– Ohjeessa on selvästikin jotain, mikä on kolahtanut. Resepti on alkanut elää ihan omaa elämäänsä. On hauska kuulla, että tästä on tullut monelle luottoresepti, Väisänen kertoo.

Ohje löytyy Outi Väisäsen lapsiperheille suunnatusta ruokakirjasta Samasta padasta 2 – Puolessa tunnissa (Readme.fi 2019).

Väisänen itse uskoo, että kyse on kahden asian summasta. Moni lapsiperhe kaipaa arkeensa vaihtoehtoja liharuoalle. Erityisesti broilerille on edelleen vaikea keksiä korvaavaa tuotetta, ja tässä ohjeessa Mifu-suikaleet ajavat asian.

– Toinen elementti on varmasti se, että resepti on superhelppo.

Huijarin butter chicken -reseptin alkuideasta Väisänen kiittää miehensä veljeä. Tämän perheen luottoruoka on butter chicken, ja tämän reseptin pohjalta Väisänen alkoi kehitellä omaa versiotaan.

– Oikaisin kaikki mutkat suoriksi, jotta ruoan saa tehtyä kiireisessä lapsiperhearjessakin. Lisäksi halusin, että raaka-aineena voisi käyttää jotain muuta proteiinia kuin lihaa.

Kermainen kastike sopii Väisäsen mielestä täydellisesti yhteen Mifun kanssa. Myös Väisäsen omassa perheessä tehdään huijarin butter chickeniä säännöllisesti.

–Puolitoistavuotias lapseni Manu on aivan hulluna tähän!

Ruokatoimittaja ja -kirjailija Outi Väisänen on itsekin kahden pienen lapsen äiti. Hänen mielestään pienten lasten kanssa kokatessa ohjeiden pitää olla suoraviivaisia.

Arkena korkeintaan puoli tuntia ruoanlaittoon

Outi Väisäsen ruokakirjan ykkösosa Samasta padasta – Huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi ilmestyi 2016, ja siitä ilmestyy pian seitsemäs painos. Tämän vuoden alussa ilmestyneen kakkososan ensimmäinen painos on jo myyty loppuun, ja uusi on parhaillaan painossa.

Molempien kirjojen ajatus on tarjota lapsiperheille sopivaa helppoa ja mutkatonta ruokaa, jota on nopea valmistaa.

– Kirjojen lähtöajatuksena oli huomio omasta elämästäni: haluan arkena käyttää maksimissaan puoli tuntia ruoanlaittoon. Erityisesti olen joutunut pohtimaan sitä, miten tehdä helppoa kasvisruokaa, joka kelpaisi myös meidän nirsolle lähes nelivuotiaalle, Väisänen naurahtaa.

Huijarin butter chicken

Resepti: Outi Väisänen, Samasta padasta -ruokakirjojen tekijä

Ainekset (4 annosta, 20 min)

  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 dl mantelijauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl (ceylonin)kanelia
  • 1 tl kurkumaa
  • 1/2 tl neilikkaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
  • 1 pkt Mifu-suikaleita
  • 1 + 2 rkl voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl suolaa

Lisäksi

  • basmatiriisiä
  • cashewpähkinöitä
  • minttua tai korianteria
  • (kirsikkatomaatteja)
  1. Hienonna sipuli kasariin. Lisää öljy ja kuullota muutama minuutti.
  2. Mittaa mantelijauhe ja mausteet kuppiin valmiiksi. Sekoita mausteet sipulin joukkoon.
  3. Lisää tomaattipyree ja paista pari minuuttia sekoitellen. Lisää paseerattu tomaatti ja anna kastikkeen hautua kannen alla 5 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella. Jos teet ruokaa myös vauvalle, ota tässä vaiheessa kastikkeesta 2 dl sivuun hänelle.
  4. Paista Mifu-suikaleet paistinpannussa 1 rkl:ssa voita rapeiksi. Sekoita kastikkeeseen. Nosta pannu liedeltä. Sekoita kerma, loppu voi ja suola joukkoon.
  5. Tarjoa kastike riisin, paahdettujen pähkinöiden, yrttien ja halutessasi tomaattien kanssa.

Vinkki: Resepti sopii myös vauvalle 6 kuukauden iästä eteenpäin, kun jätät hänen annoksestaan pois kerman, Mifu-suikaleet, voin ja suolan. Kun olet päässyt kastikkeen valmistuksessa kohtaan 3., ota sivuun 2 dl vauvalle. Tarjoa kastike suolattomana keitetyn riisin kanssa.

Julkaistu: 20.3.2019