Luonnonläheisestä pihasta haaveilevalle kuntta eli metsänpohja voi olla hyvä valinta varsinkin, jos tontilla kasvaa entuudestaan mäntyjä, varvikkoa ja muita metsän alkuperäisiä kasveja. Tällöin maaperä on otollinen varpumaton kasvulle.
Uuden pihan omistaja voi asentaa metsänpohjaa savimaan tai kivilouhikon päälle, kunhan pohjustaa alueen varpumatolle sopivaksi suodatinkankaalla ja hiekkakerroksella.
Hyvä kasvualusta kuntalle on hapan ja hiekansekainen. Monet multatoimittajat sekoittavat sellaisen tilauksesta valmiiksi.
Kuntan nostaminen ei vahingoita luontoa. Päinvastoin herkkä varpumatto vaurioituisi, jos se jätettäisiin hakkuualueille.
Kuntan nostamisen voi aloittaa Pohjois-Suomessa aikaisintaan toukokuun puolivälissä. Noston aloitusta hidastavat runsasluminen talvi ja lumien sulamisesta kertynyt kosteus.
Kunttaa voi asentaa läpi kasvukauden, mutta ei helteillä. Varpumatto ei kestä kuljetusta kuumassa autossa muoviin suojattuna.
Näin hoidat kunttapihaa
- Siirretty metsänpohja ei juuri hoitoa kaipaa. Asennuksen jälkeisenä kasvukautena se on kuitenkin pidettävä tasaisen kosteana.
- Tulevina vuosina alueen kosteutta on hyvä tarkkailla, jotta varpukasvit eivät pääse kuivumaan hellejaksoina.
- Jatkossa heinät saattavat kylväytyä kuntan joukkoon. Jos haluat pitää heinät pois alueelta, kitke ne pikimmiten pois.
- Istutuksiin metsänpohjan seuraksi sopivat happamassa maassa viihtyvät kasvit, kuten atsaleat, alppiruusut ja hortensiat.
- Kuntan voi asentaa myös rakennuksen viherkatoksi.
Näin asennat kunttalevyt
Asiantuntija: puutarhuri-arboristi Minna Toivanen
Lisätietoja: Suomenkunttapiha.fi