Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Pääsisipä pöytään!

Kun Nuura-Johanna jakaa ruokaohjeitaan somessa, kommenteissa toistuu sama toive – nappaa pohjoisafrikkalaiset suosikkireseptit!

Nuura-Johanna Ivakko, 50, jakaa Facebookin vegaaniruokaryhmään omia versioitaan pohjoisafrikkalaisista ruoista. Pohjimmiltaan monet niistä muistuttavat perinteistä suomalaista arkiruokaa, hän sanoo. Löydät jutun lopusta kaksi Nuura-Johannan reseptiä.

3.10.2024
Nuura-Johanna pöydän ääressä.
Nuura-Johanna syö päivittäin salaatteja. Lautasella on egyptiläistä granaattiomena-mangosalaattia.

Pääsisipä teille joskus syömään! Näin moni kommentoi Facebookissa Nuura-Johanna Ivakon jakamien reseptien alle. Nuura-Johanna teki jo alle kouluikäisenä äitinsä luvalla töölöläiskodin keittiössä leikkiruokaa oikeista aineksista. Alakouluikäisenä hän innostui pizzan tekemisestä, myöhemmin kiinalaisesta ruoasta ja wokeista.

Nykyään Nuura-Johanna pitää etenkin pohjoisafrikkalaisesta makumaailmasta. Sikäläiseen ruokaan hän on tutustunut myös egyptiläisen miehensä ja tämän perheen kautta. Hän myös jakaa vegaanisiksi muuttamiaan versioita pohjoisafrikkalaisista ohjeista Facebookin kasvisruokaryhmään.

Nuura-Johannan reseptikirja.
Nuura-Johanna alkoi kerätä ruokaohjeita leikekirjaan yli 30 vuotta sitten. ”Jos etsin tiettyä reseptiä, löydän sen nopeammin netistä. Siitä huolimatta täytän kirjaa edelleen.”

Miten alun perin innostuit pohjoisafrikkalaisesta ruoasta?

Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut ruoanlaitosta ja uusista resepteistä. Ruoka on paljon muutakin kuin syötävää. Se on sosiaalinen tapahtuma, ja se myös yhdistää ihmisiä globaalisti.

Pohjoisafrikkalaisen ruoan löysin vuosia sitten Pinjan herkkula -nimisen blogin kautta. Innostuin marokkolaisen ja egyptiläisen ruoan makumaailmasta. Ruoissa käytetään etenkin juustokuminaa, korianteria ja valkosipulia, kurkumaa, muskottia ja neilikkaa. Mausteita voidaan hauduttaa pitkään, jolloin maut ovat täyteläisiä. Tulisia ruoat eivät kuitenkaan ole.

”Egyptiläiseenkin keittiöön kuuluvat lihaperunalaatikko ja linssikeitto. Kebab halla on käytännössä ruskeaa kastiketta ja lihaa. Makaroni-bechamel taas muistuttaa makaronilaatikkoa.”
Ruokia esillä.
Pohjoisafrikkalaisen ruoan lisäksi Nuura-Johanna ja hänen miehensä pitävät kreetalaisesta ruoasta. Siinä on paljon samaa egyptiläisen ruoan kanssa – esimerkiksi viininlehtikääryleitä ja filotaikinapiirakoita syödään kummassakin keittiössä. Egyptiläisissä gullash-piirakoissa on sisällä pinaattia ja vegaanista fetaa. Riisillä täytetyt paprikat ja kesäkurpitsat Nuura-Johanna valmistaa kattilassa kiehauttaen.
Egyptiläinen granaattiomena-mangosalaatti.
Egyptiläiseen granaattiomena-mangosalaattiin tulee myös granaattiomenabalsamicosiirappia, rucolaa, kurkkua ja kidneypapuja.

Erityisesti ihastuin tagineen. Se on uuniruoka, jota haudutetaan useamman tunnin ajan suippokantisessa tagine-padassa. Vaikka taginen valmistuminen vie aikaa, ei sen eteen tarvitse tehdä paljoa. Pataan laitetaan oman maun mukaan kasviksia, lihaa tai muuta proteiinia ja mausteita, ja sitten odotellaan.

Mielestäni egyptiläinen ruoka muistuttaa aika paljon suomalaista ruokaa. Egyptiläiseenkin keittiöön kuuluvat lihaperunalaatikko ja linssikeitto. Kebab halla on käytännössä ruskeaa kastiketta ja lihaa. Makaroni-bechamel taas muistuttaa makaronilaatikkoa.

Näiden ruokalajien valmistus ei ole mitenkään monimutkaista.

Suurin ero on mausteiden käytössä. Toki joihinkin ruokiin tarvitaan aineksia, joita ei ihan jokaisesta ruokakaupasta saa. Esimerkiksi okraa, egyptin pinaattia eli molokhiaa tai joitakin mausteita ostan etnisestä ruokakaupasta.

Yrttiruukut ja Lili-kissa.
Vuoden ikäinen Lili-kissa on kiinnostunut yrteistä. Niitä ja erilaisia mausteita Nuura-Johannan keittiössä kuluu paljon. ”Usein mausteinen ruoka mielletään tuliseksi. Itse en yhtään pidä chilistä tai happamista ruoista”, Nuura-Johanna sanoo.
Kuvioitu termospannu.
Kaunis termospannu on lahja entisestä työpaikasta, päiväkodin työharjoittelijalta. Nuura-Johanna työskentelee yksityisenä lastenhoitajana. ”Pitkien päivien jälkeen on ihanaa, jos mieheni laittaa ruoan valmiiksi. Arkena suosimme nopeita ruokia, kuten fetasalaattia tai härkispyöryköitä ja pastaa.”
Esineet.
Pikkuriikkinen taginepata on koriste, mutta reikäinen suitsukeastia ja kahvallinen turkkilainen kahvipannu ovat silloin tällöin käytössä.
Nuura-Johanna sekoittaa kulhossa tahinikastiketta.
Nuura-Johanna sekoittaa kulhossa tahinikastiketta, jota voi käyttää vaikka täytetyssä shawarma-leivässä kasvisten ja soijakofta-pyöryköiden kanssa. Tahinin lisäksi kastikkeeseen tulee valkosipulia, etikkaa, sitruunaa ja kiehuvaa vettä, oliiviöljyä, juustokuminaa, mustapippuria, paprikaa ja tuoretta persiljaa.

Julkaiset Facebookissa pohjoisafrikkalaisista ohjeista vegaanisia versioita. Miten tämä sai alkunsa?

Joitakin vuosia sitten lihan syöminen alkoi tuntua järjettömältä ilmastosyistä, mutta myös eettisesti. Näen eläimet enemmänkin ystävinä kuin ruokana.

Aloin käyttää proteiinin lähteinä tofua, soijarouhetta, papua ja linssejä. Riisin kanssa syötävä kebab-hallal-kastike onnistuu todella hyvin vehnägluteenista tehdyllä seitanilla. Egyptiläisiin ruokiin tulee harvoin kananmunaa, mutta sen voin korvata silken tofulla.

En ole vegaani ja ajattelen, että jokainen saa syödä mitä haluaa. Syön itse silloin tällöin kalaa, mutta lihaa, broileria tai kananmunia en syö. En ole ehdoton, vaan voin tehdä liharuokia miehelleni ja maistaakin niitä, jos en ole varma, onko liha kypsää.

En juuri tunne muita kasvissyöjiä. Liityin Facebookin Vegaaniset kasvisruoat -ryhmään, että saisin ympärilleni ihmisiä, jotka ovat samalla asialla. Aloin jakaa vegaaniseksi muokkaamiani pohjoisafrikkalaisia reseptejä ryhmään, että muutkin voisivat kokeilla niitä. Ryhmästä olen saanut ylenpalttisesti positiivista palautetta. Aika moni on kirjoittanut, että pääsisipä meille joskus syömään.

Nuura-Johanna ja jälkiruokakulho.
Jälkkäreitä Nuura-Johanna tekisi enemmänkin, jos olisi enemmän ihmisiä niitä syömässä. Vegaaniseen leivontaan hän on saanut vinkkejä Facebookista. ”En välttämättä seuraa ohjeita kovin tarkasti. Saatan katsoa, mitä jääkaapista löytyy ja soveltaa sen pohjalta. Aina leipomukset eivät onnistu, mutta en luovuta. Kokeilen vaikka kymmenen kertaa, kunnes onnistun.”
Hilloja ja pikkelöityjä kasviksia lasipurkeissa.
Keltaisessa purnukassa on raparperihilloa, ruskeassa taatelihilloa. Punaisessa purkissa on pikkelöityä paprikaa, sipulia ja retiisiä, joita Nuura-Johanna voi syödä sellaisenaan tai laittaa vaikka shawarma-leivän väliin. Ruoista Nuura-Johanna pyytää aina mieheltään rehellistä palautetta. ”Hän kertoo mielipiteensä suoraan.”

Mistä haet inspiraatiota ruoanlaittoon?

Saan uusia ideoita vegaaniruokaryhmästä. Selailen myös keittokirjoja kirjastossa. Samalla tutkin, miten kirjoja on jäsennelty ja toteutettu. Se kiinnostaa, kun haaveilen oman keittokirjan kirjoittamisesta.

Egyptiläisiä ohjeita opin sikäläisistä ruokaohjelmista, joita katsomme kotona. Lisäksi saan ohjeita mieheltäni ja hänen siskoiltaan Kairosta. Hiljattain kokeilin mieheni siskon ohjeella munakoiso-fattahia: rapeaksi paistettua munakoisoa, kikherneitä, granaattiomenaa, oliiveja, tahini-jugurttikastiketta, granaattiomenasiirappia ja mausteita.

Ainekset ladotaan kerroksittain ja ruoka tarjotaan heti kokoamisen jälkeen. Jaoin ohjeen vegaaniruokaryhmään heti, kun olimme syöneet.

Egyptiläinen feta-pinaattipiirakka eli goullash vegaanisena

Reseptin ainekset:

  • 1 rulla filotaikinalevyjä
  • n. 200 g margariinia (esim. Sininen Keiju tai Eleplant)
  • (1 keltasipuli)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g tuoretta pinaattia
  • 1 paketti (200g) kovaa fetankaltaista vegaanista salaattijuustoa (esim. Mö)
  • ½ pakettia vegaanista sulatejuustoa (esim. Violife)
  • ½ pakettia silken tofua
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • (½ punttia tuoretta tilliä tai 1 tl kuivattua)

Vegaaninen goullash – ohje:

  1. Ota filorulla huoneenlämpöön. Sulata rasva mikrossa.
  2. Tee täyte. Hienonna sipuli, jos haluat sen mukaan, ja paista öljyssä. Hienonna ja lisää valkosipuli. Paista, kunnes sipulit saavat väriä. Lisää pinaatti ja pyöräytä sekaisin sipulin kanssa, kunnes pinaatti pehmenee. Lisää juustot ja paista taas hetki, kunnes juustot hieman pehmenevät. Lisää lopuksi silken tofu, mausteet ja halutessasi tilli. Jätä jäähtymään.
  3. Kokoa piirakka. Voitele pesty uunipelti rasvasulalla ja laita päällekkäin 2 filotaikinalevyä. Voitele päällimmäinen levy esim. pullasudilla. Jatka levyjen pinoamista päällekkäin yksi kerrallaan, voitele jokainen. Kun noin puolet levyistä on käytetty, levitä täyte tasaisesti levyille ja täytteen päälle loput levyistä edelleen kaikki rasvaten.
  4. Kun kaikki levyt on käytetty, siisti pellin reunan yli tulleet taikinalevyt taittamalla ne pohjan alle (tai tasoita reunat leikkaamalla). Rei'itä päällinen haarukalla sieltä täältä ja leikkaa neliöiksi.
  5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullankeltainen. Laita valmiin goullashin päälle folio, jotta piirakka pehmenee. Tarjoa goullash lämpimänä.

Vinkki! Voit jättää pois sulatejuuston ja tofun, jos haluat kevyemmän version. Piirakan voi koota myös uunivuokaan, jolloin vuoan ulkopuolelle jääneet reunat käännetään lopuksi piirakan päälle ja voidellaan rasvalla.

Täytetyt vihannekset egyptiläisittäin

Egyptiläisittäin samalla aterialla on tarjolla useita ruokalajeja, Nuura-Johanna kertoo. Täytetyt vihannekset voi tarjota hyvän proteiininlähteen kuten soijarouhekoftan kanssa. Myös filotaikinapiirakka goullash voi olla osa ateriaa.

Reseptin ainekset:

  • 6 pientä vihreää paprikaa
  • 4 pientä kesäkurpitsaa (tai munakoisoa)
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4½ tl baharat-mausteseosta (tai 7 spices -mausteseosta)
  • ½ tl jauhettua mustapippuria
  • ½ tl muskottipähkinää
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ dl tomaattipyrettä
  • 6 luumutomaattia
  • 6 dl riisiä
  • 2 dl lehtipersiljaa
  • 2 tl tilliä (tuore tai kuivattu)
  • 1 rkl tuoretta minttua
  • 2 limen mehu
  • 1 kasvisfondi liotettuna puoleen litraan vettä

Täytetyt vihannekset egyptiläisittäin – ohje:

  1. Laita vihannekset kylmään suolattuun veteen (noin 1 rkl suolaa/litra) pariksi tunniksi.
  2. Tee sillä välin täyte. Murskaa valkosipulinkynsi ja hienonna sipuli. Laita pannulle 2 ruokalusikallista öljyä ja paista sipulit kullanruskeiksi, lisää kuivat mausteet. Pyöräytä sekaisin. Lisää tomaattipyre ja paloitellut tomaatit, raaka riisi sekä lopuksi yrtit ja limenmehu.
  3. Koverra kesäkurpitsoista ja munakoisosta sisus. Tämä onnistuu helposti, kun laitat teelusikan varren vihanneksen keskelle ja pyörität kohti reunoja. Koverra sisus mahdollisimman tyhjäksi niin, että reunat ovat ohuet. Älä ohenna reunoja liikaa, ettei vihannes hajoa keitettäessä. Käytä sisus myöhemmin vaikka vihannespihveihin tai piirakkaan. Sitä ei käytetä täytteeseen.
  4. Laita täyte vihanneksiin. Jätä yläreuna hieman vajaaksi, ettei kypsyvä riisi turpoa ulos. Täytteen määrä riippuu vihannesten koosta.
  5. Ota esimerkiksi parin litran kattila ja laita pohjalle pari ruokalusikallista öljyä. Lado vihannekset vierekkäin kattilaan täyte ylöspäin.
  6. Kaada kasvislientä kattilaan niin, että sitä on hieman yli kasvisten puoliväliin. Tärkeää on, ettei liemi kiehu kasvisten yli. Laita sitten päälle pieni lautanen ja kattilalle kansi. Kiehauttele hiljalleen vähintään 45 minuuttia, kunnes riisi on kypsää.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt