Näin hyödyt käsitöistä
Tee itse
Näin hyödyt käsitöistä
"Moni ei tiedäkään, miten tunteellinen ja terapeuttinen asia käsityöt ovat. Tutkimusten mukaan pelkkä ajatus käsitöiden tekemisestä voimauttaa", kertoo käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen.
5.10.2015
 |
Kotivinkki

1. Aistit hommiin 

Olemme kehollisia olentoja, ja saamme mielihyvää materiaalien tunnusta, väreistä ja ihan siitäkin, että hallitsemme kehoamme. Keskeneräisenkin työn hypistely tuntuu hyvältä – ja syystä.

2. Kohtaa tunteet 

Kun keskittyy kutimeen, ikävät asiat on helpompi ottaa vastaan. Käsityöt voivat olla suojakilpi vaikeissa tilanteissa. Pulmat ovat hallittavia ja tunteet saavat tulla vähitellen.

– Moni ei tiedäkään, miten tunteellinen ja terapeuttinen asia käsityöt ovat. Tutkimusten mukaan pelkkä ajatus käsitöiden tekemisestä voimauttaa, kertoo käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen Itä-Suomen yliopistosta.

3. Kasva ihmisenä

Käsillä tehdessä tottuu siihen, että asiat tapahtuvat joskus hitaasti ja vaikean kautta, mikä opettaa kärsivällisyyttä. Kun tekee vauvannuttua tai kotoa muuttavalle lapselle villapeittoa, voi samalla valmistautua uuteen elämänvaiheeseen.

4. Opi paremmin 

Kun kädet askartelevat tutun puuhan parissa, keskittyminen tehostuu.

– Sormilla näpräily parantaa oppimista tuomalla kuuntelemiseen rentoutta, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen.

Käsitöitä tehdessä kaikki aivojen osa-alueet aktivoituvat. Kädellä, ja etenkin peukalolla, on iso edustus aivoissa.

5. Haasta itsesi 

Tiesitkö, että käsitöiden teko on vaikea kognitiivinen prosessi, joka edellyttää jatkuvaa suunnittelua ja ongelmanratkaisua? Uuden tekniikan tai työn opetteluun voi liittyä kokemus iloisesta stressistä. Kun työ takkuaa, ajatus ohjeen tai kurssin opettajan tuesta kannattelee tekemistä. Minä osaan!

6. Rakkaudella tehty 

Mummi, joka neuloo lastenlapsilleen, tulee samalla ajatelleeksi sitä ihanaa poikaa, joka tarvitsee lämpimät sukat. Side lujittuu myös toisin päin. Lahjan saajaa lämmittää tietoisuus siitä, että toinen on käyttänyt aikaansa juuri häntä varten.

7. Ymmärrä juuriasi 

Kädentaidot kuuluvat monen suomalaisen perheen perinteisiin. Toiselle taas voi olla ylpeys se, että on oman sukunsa taitavin tekijä. Etenkin vähemmistöissä, kuten saamelaisilla, käsitöihin liittyy arvokasta kulttuuriylpeyttä. 

8. Meditaatio puikoilla

Stressaavassa arjessa korostuu palautumisen merkitys. Ajatustyötä tekevälle pötköttely ei palauta yhtä hyvin kuin aktiivinen tekeminen. Mieli vapautuu, kun keho toistaa tuttua ja aika yksinkertaista asiaa.

9. Jakamisen riemu

Käsityöristeilyillä, blogeissa ja neulekahviloissa esitellään iloisesti omia töitä. Pölläsen mukaan harrastuksen jakamisessa on kyse ”samauttavasta keskustelusta”. Toinen samanhenkinen ymmärtää jo puolesta sanasta.

10. Ilmaise itseäsi

Tuunaus ja käsityöt liittyvät vahvasti tarpeeseen elää omannäköistä elämää. Itse tehty tai tuunattu ekologinen vaate on vastakohta massatuotetulle ja voi vahvistaa kokemusta omasta pystyvyydestä ja ainutlaatuisuudesta. 

11. Moka on lahja

Jos ei koskaan epäonnistu, onko haastanut itseään tarpeeksi? Kutimen avulla voi turvallisesti opetella sietämään virheitänsä, sillä työn voi aina purkaa.

12. Valmista tuli!

Jokainen virkattu tai neulottu rivi vie kohti tavoitetta ja mieli­hyvää siitä, minkä aikaansaamisen tunne tuo mukanaan.

Suosittelemme myös näitä

4 kommenttia