12 tapaa hyötyä musiikista
Ihmiset
12 tapaa hyötyä musiikista
Musiikki rentouttaa, piristää ja saa jalat vipattamaan. Sen avulla voit myös ehkäistä sairauksia, hoitaa aivoja ja oppia uuden kielen.
Julkaistu 11.9.2015
Kotivinkki

1. Monipuolinen lääke

Musiikilla on tutkitusti vaikutuksia aivoihin ja sitä kautta esimerkiksi oppimiseen, muistiin ja terveyteen.  

2. Fiilikset kasaan

Musiikki auttaa tunteiden säätelyssä, auttaa surun yli, keventää stressiä ja purkaa ahdistusta. – Musiikki ei mene rikki, siihen on turvallista heijastaa tunteita. Se rauhoittaa hengitystä, ja sydämen syke hidastuu, musiikkiterapeutti Terhi Mäkelä-Pesonen sanoo.  

3. Valmistaudu koitokseen

Urheilija kuulokkeet päässä ja tiukka ilme kasvoillaan on tuttu näky. – Musiikki luo ihmisen ympärille oman kuplan ja auttaa suuntaamaan ajatuksia tulevaan suoritukseen. On näyttöä siitä, että musiikkia kuuntelevat ihmiset suoriutuvat paremmin haastavista tehtävistä, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen sanoo.  

4. Apua keskittymiseen

Työläisen ja koululaisenkin kannattaa välillä panna luurit korville. Se auttaa keskittymään. Kirurgit ovat tuttu esimerkki musiikin hyödyntäjistä. – Jos työnä on tekstin tuottaminen, ei kannata kuunnella samankielistä laulettua musiikkia. Instrumentaalinen toimii hyvin, Huotilainen vinkkaa.  

5. Uusi kieli haltuun

Jos haluat oppia uuden kielen, kuuntele musiikkia. Parhaat hyödyt saat, kun luet kappaleen sanat kerran läpi. Musiikin kautta sanaston ja kieliopinkin saa helpommin haltuun. Lauluissa kielioppi on usein paremmin kohdillaan kuin puheessa.  

6. Irti traumoista

Nykyisin on vihdoin päästy sallivampaan harrastamiseen, ja aikuisenakin saa aloittaa musiikin. – Varmoja tuloksia ei vielä ole, mutta todennäköisesti aikuisena aloitettu musiikkiharrastus on aivojen kannalta yhtä hyödyllinen kuin lapsena, Huotilainen sanoo. Aikuiset voivat aloittaa soiton vaikkapa työväenopistossa. Myös musiikkiopistot tarjoavat esimerkiksi musiikin kymmenen kerran kortteja.

7. Apua aivovaurioihin

Musiikki on tehokkain apu aivovaurion saaneille. Varsinkin alkuvaiheessa, kun potilaalla ei ole liikkumiskykyä, musiikin kuuntelu nopeuttaa toipumista huomattavasti. Jos sairaalassa ei huolehdita musiikkiterapiasta, kannattaa omaisten viedä läheiselleen lempiartistien levyjä. Suosikkilaulut helpottavat myös psyykkisesti sairaiden oireita.  

8. Pidä muisti kuosissa

Musiikin harrastamisella voi hidastaa muistisairauksien alkamista. Se vaikuttaa aivokuoren säilymiseen. Hyöty tulee, kun musiikkia harrastaa vähintään kerran tai kaksi viikossa. Soittamisen tai laulamisen lisäksi voi käydä konserteissa. Aivojumppana kannattaa kuunnella vieraampia lajeja. – Elokuvamusiikki on monipuolista: siinä voi olla eri tyylejä, oopperaakin. Kun elokuvan tarina on taustalla, se johdattaa uuden musiikin äärelle, Huotilainen sanoo.  

9. Pitkää ikää

Kuorolaulun sanotaan pidentävän elinaikaa seitsemällä vuodella. Sama vaikutus on varmasti myös bändisoitolla. Yhdessä musisoinnin etuna on paitsi aivoja stimuloiva harrastus, myös sosiaalisuus. Hyvistä musakavereista saa iloa ja elämänvoimaa.  

10. Nuku hyvin

Rentouttava musiikki voi parantaa unen saantia ja siinä pysymistä. Nouseva unettomuuden hoitomuoto on vikroakustinen terapia, jossa hoidetaan unipotilasta matala­taajuisella äänivärähtelyllä. VA-terapiaan yhdistetään usein myös musiikin kuuntelua.  

11. Lapsille taitoja

Soittimien avulla on luontevaa harjoittaa motoriikkaa. Musiikki auttaa myös kielellisessä kehityksessä. Sen avulla lapset hahmottavat esimerkiksi paremmin pitkät ja lyhyet vokaalit. Rytmien myötä lapset oppivat myös ajantajun helpommin. Soitto ja laulu ovat mannaa pienten aivojen kehitykselle.  

12. Jaksa arjessa

Siivoaminen ja lenkkeily sujuvat rokin tai popin tahdissa hauskemmin ja tehokkaammin. Ja lopuksi hymyilyttää.  

Asiantuntijoina Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen ja musiikkiterapeutti Terhi Mäkelä-Pesonen.

Kommentoi »