
Kakkutaiteilija Mona Tähtinen on äärilaitojen kotikokki: ”Teen joko superhelppoa tai fiilistelen pitkän kaavan mukaan. Välimaastoa ei ole”
Kotikeittiössään tilausleipomo Say It With Cake -perustaja Mona Tähtinen alittaa ja ylittää rimoja – mutta aina gluteenittomasti. Nappaa jutun lopusta kakkutaiteilijan arkiruokabravuurit ja parhaat vinkit gluteenittomaan leivontaan!
”Yhden aikuisen ja teini-ikäisen perheessä ruoka pitää saada arkena nopeasti pöytään ennen harrastuksia. Välillä on vaikea keksiä, mitä syötäisiin. Silloin otan lapseni mukaan suunnitteluun. Hän on nyt sen ikäinen, että kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan on kasvavaa.


Tyttäreni on tarkka ruokailija, ja siksi lautasella on usein samoja perusruokia, kuten kalapuikkoja, makaronilaatikkoa ja erilaisia keittoja. Uusiin raaka-aineisiin tutustutaan meillä pikkuhiljaa maistellen. Esimerkiksi lisukesalaattien ainekset tarjoan erikseen, jotta kumpikin voi koota niistä mieleisensä sekoituksen. Haluan, että ruokailu pysyy positiivisena kokemuksena.
Olen äärilaitojen kotikokki: teen joko superhelppoa matalalla kynnyksellä tai fiilistelen pitkän kaavan mukaan. Välimaastoa ei ole. Usein fiilistelyt ajoittuvat viikonloppuihin, kun aikaa on enemmän.
"Työni takia meillä ei ole koskaan ollut vain yhtä karkkipäivää viikossa. Kakkua syödään jälkiruoaksi, jos tekee mieli."
Keittiöstämme löytyy aina tomaattimurskaa ja tomaatteja. Tomaattimurska toimii pohjana melkeinpä mille tahansa keitolle, kastikkeelle tai uuniruoalle. Tuoreita tomaatteja napostelemme ympäri vuoden sellaisenaan, ja nahistuneet yksilöt hyödynnän lämpimissä ruoissa. Dijonsinappi on luottomausteeni, jonka avulla arkiruokiin saa helposti lisää makua.


Työni takia meillä ei ole koskaan ollut vain yhtä karkkipäivää viikossa. Kakkua syödään jälkiruoaksi, jos tekee mieli.
Yrittäjänä aikatauluni elävät, ja tyttöni harrastukset vievät aikaa. Joskus ruokailu saattaa venyä myöhäiseen iltaan, mutta syömme silti yhdessä joka päivä. Se on meidän yhteinen hetkemme.”
Mona Tähtinen
39-vuotias Say It With a Cake! -tilausleipomon perustaja, kakkutaiteilija ja ruokastylisti. Julkaissut kaksi kirjaa: Say it with a cake! (WSOY 2017) ja The Queen of Cakes (Cozy Publishing 2023). Asuu Helsingissä 13-vuotiaan tyttärensä kanssa.
Nappaa Mona Tähtisen arkiruokabravuurit
1. Siskonmakkarapata isän ohjeella.


2. Yrttinen kvinoasalaatti paahdetulla fetalla


3. Jälkiruoaksi gluteenittomat suklaacookiet


Mona Tähtisen vinkit gluteenittomaan leivontaan
- ”Valitse valmis gluteeniton jauhoseos, jos gluteeniton leivonta ei ole tuttua. Usein paketissa lukee, mihin tarkoitukseen seos soveltuu parhaiten.”
- ”Tarkkaile taikinan koostumusta ja lisää nestettä hiljalleen. Resepti ei aina toimi sellaisenaan, jos vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomiin, sillä gluteeniton jauho imee nestettä eri tavalla.”
- ”Kokeile erilaisia jauhoja, vaikka sinulla ei olisikaan tarvetta leipoa gluteenittomasti. Esimerkiksi teff-, tattari-, kookos- ja mantelijauhot ovat maultaan ja ominaisuuksiltaan mielenkiintoisia vaihtoehtoja vehnälle.”
- ”Kysy gluteenittomalta vieraalta, onko kyseessä allergia vai keliakia. Moni kertoo mielellään omista tarpeistaan, ja samalla voit saada hyvän resepti- tai jauhovinkin.”