Mökin rakentaminen – kokosimme yhteen 13 kysymystä ja vastausta, joiden avulla vältät kömmähdykset rakennusprojektissa
Rakenna ja remontoi
Mökin rakentaminen – kokosimme yhteen 13 kysymystä ja vastausta, joiden avulla vältät kömmähdykset rakennusprojektissa
Tontti hankittu ja pitäisi mökki laittaa? Vai vasta harkinnassa uuden mökin rakentaminen? Kokosimme tietopaketin, jotta vältät yleiset sudenkuopat. Vaikka hoitaisit mökin pystyyn itse, tärkeintä on tarttua heti ammattiapuun.
17.3.2022
 |
Meidän Mökki

1. Mitä mökin rakentaminen maksaa?

Useimmat rakentajat haluavat uudelle mökilleen suunnilleen samanlaiset mukavuudet kuin vakituiseen asuntoonsa. Tällöin täytyy ymmärtää, että rakentaminen maksaa suunnilleen yhtä paljon kuin vastaavan kokoisen omakotitalon pystyttäminen. Kokonaishinta nettoneliötä kohti on kesämökeissä noin 1800 euroa ja ympärivuotisissa mökeissä noin 2000 euroa.

Mökkitehtaiden hinnastot eivät ole vertailukelpoisia keskenään, eli vaikka ostaisi perusmökin ison valmistajan mallistosta, kannattaa pyytää mahdollisimman yksityiskohtainen tarjous toimitussisällöstä. Sen perusteella viisas rakentaja tekee realistisen kustannusarvion ja varautuu siihen, että se joka tapauksessa ylittyy 10–15 prosentilla.

2. Mitä kannattaa kilpailuttaa?

Mökkipakettien kilpailuttaminen on vaikeaa, sillä tuotteet ja toimitussisällöt ovat niin erilaisia. Mutta jos tilaa mökkipaketin puuosatoimituksena, voi kilpailuttaa erikseen kaikki urakoinnin osa-alueet, kuten maarakennustyöt, perustukset, runkotyöt, muuraukset, LVI- ja sähköurakat, eristeet, kattotyöt, kiintokalusteet… Kilpailuttaminen ei tietenkään ole pelkkää hintavertailua. Siinä tutkitaan referenssejä, kuunnellaan aikaisempien asiakkaiden kokemuksia, vertaillaan toimitusaikoja ja rakentamismenetelmiä.

Yksi viime vuosina suosituksi tullut talotehtaiden kilpailutekijä on rakennuksen tai sen osien esivalmistus kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa. Jos mökki rakennetaan lähes valmiiksi jo talotehtaalla, estetään rakentamisen aikaiset kosteusvauriot ja pystytys tontilla säältä suojaan hoituu parissa päivässä.

Modernin vapaa-ajankodin runko tuli talotehtaalta "säältä suojaan" -toimituksena: Kontion asentajien poistuessa runko, vesikatto, ovet ja ikkunat olivat paikoillaan. Terasseja on monessa tasossa. Lue lisää rakennusprojektista!
Tontin valmistelu mökin rakentamista varten kuuluu olennaisesti kokonaisurakkaan ja kustannusarvioon.

3. Kuka suunnittelee mökin?

Pääsuunnittelija on pakollinen kaikissa rakennuslupaa edellyttävissä rakennushankkeissa. Pääsuunnittelija vastaa siitä, että muun muassa rakennus-, rakenne-, LVI- ja sähkösuunnitelmat täyttävät niille asetetut vaatimukset. Vastuut ovat siis melkoiset.

Talotehtaan mökkipakettia rakennettaessa suunnittelijat eivät useinkaan ole missään tekemisissä käynnissä olevan rakennushankkeen kanssa, koska kaikki suunnitelmat on jo tehty valmiiksi. Nimelliseksi pääsuunnittelijaksi voidaan tällöin valita vaikka vastaava työnjohtaja.

Rakennuttajan kannattaa pitäytyä hyväksytyissä suunnitelmissa mahdollisimman tiukasti, vaikka uusia ideoita syntyisikin projektin edetessä. Muutokset yhdessä kohdassa vaikuttavat usein toisiin kohtiin, ja näin kustannukset karkaavat käsistä. Julkisessa rakentamisessa on tästä jatkuvasti miljoonien lisäeurojen esimerkkejä.

4. Mistä rakennuslupa haetaan?

Luvan saaminen voi kestää todella kauan. Jos mielii päästä rakentamaan keväällä, on lupahakemukset pantava vireille mökkikunnan rakennusvalvonnassa jo edellisenä syksynä. Selvitä etukäteen, että tontille on mahdollista saada rakennuslupa – moni kunta säännöstelee rantarakentamisen tiheyttä.

5. Mistä löydän luotettavan vastaavan mestarin?

Vastaava mestari eli virallisemmin vastaava työnjohtaja johtaa rakennustyötä ja huolehtii siitä, että työ tehdään suunnitelmien mukaisesti. Rakennustyötä ei saa aloittaa, ennen kuin työlle on valittu rakennusvalvonnan hyväksymä vastaava työnjohtaja. Kun palkkaa vastaavaa mestaria, kannattaa etsiä aikaisempia hänen johtamiaan rakennushankkeita ja kysyä suosituksia. Jos niitä ei löydy, on syytä valita joku toinen.

Kun sopivin on valittu, pitää sopia kirjallisesti, miten paljon hänen on oltava työmaalla. Vastaavalla voi olla meneillään lukuisia hankkeita, ja hän ehtii poiketa jokaisella työmaalla vain silloin tällöin tarkastamassa tilanteen. Törkeitäkin rakennusvirheitä on tuossa ajassa voitu peittää uusilla rakenteilla. Mökkirakennuttajan voi olla vaikeaa löytää kokenutta ja luotettavaa vastaavaa. Huippuammattilaiset tekevät mieluummin töitä isojen rakennusliikkeiden kanssa. Urakoitsijalla on usein oma ”hyväksi tiedetty” ehdokas.

Tietämättömyyden peitteleminen nyökyttelemällä tietävän näköisesti on vihoviimeinen suhtautumistapa.

6. Tarvitaanko lisäksi valvoja?

Rakennustyön valvoja on rakennuttajan edustaja työmaalla. Hän valvoo kaikkea urakoitsijan toimintaa työmaalla ja pitää rakennuttajan ajan tasalla töiden edistymisestä. Mökkihankkeissa erityistä valvojaa käytetään harvoin eikä varsinaista tarvetta olekaan, jos vastaava mestari on töidensä tasalla. Mutta valvojan palkkaaminen on järkevää, jos vastaavana mestarina toimii talotehtaan edustaja tai jos vastaava on urakoitsijan palveluksessa. Listan pätevistä rakennusalan asiantuntijoista saat FISEn rekisteristä osoitteessa patevyyspalvelu.fi/registry.

7. Kokonaisurakka vai osaurakointi?

Talo pitää rakentaa tietyssä järjestyksessä. Tämä panee tavaratoimitusten logistiikan koetukselle. On tärkeää, että kulloinkin tarvittavat tekijät ja materiaalit ovat työmaalla oikeaan aikaan. Hyvä vastaava mestari osaa tehdä tuollaisen aikataulutuksen ja huolehtia siitä, että urakoitsijat hoitavat hommansa.

Toinen vaihtoehto on palkata yksi pääurakoitsija, jolla on kokonaisvastuu omien töidensä ja hankkimiensa aliurakoitsijoiden töiden sujuvuudesta. Kolmas vaihtoehto on, että rakennuttaja palkkaa itse työntekijät kuhunkin työvaiheeseen. Silloin kuvioon tulevat kaikki työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. Tässä kannattaa kuunnella pääsuunnittelijaa ja vastaavaa mestaria.

Noin sataneliöinen mökki rakennettiin kallion päälle, josta aukeaa huikea merimaisema. Mökin suunnitteli Sunhousen Kalle Oikari. Tutustu moderniin saaristomökkiin!

8. Mitä tontille pitää tehdä ennen rakentamista?

Tontin valmistelu mökin rakentamista varten kuuluu olennaisesti kokonaisurakkaan – ja kustannusarvioon. Pääsy tontille täytyy varmistaa. Mökkitietä pitää kenties vahvistaa ja leventää kuljetus- ja nosturiautoja varten. Rakennuspaikalle pitää yleensä tehdä maaperätutkimus, ja se on monissa kunnissa yksi edellytys rakennusluvalle. Pehmeällä savimaalla perustukset täytyy ehkä paaluttaa ja kalliotonttia joutuu mahdollisesti louhimaan ennen perustusten rakentamista.

9. Miten paljon voi tehdä itse?

Oman työn osuuden korostaminen on houkutteleva säästökeino rakennuttajalle. Monet mökkitehtaat rohkaisevat asiakkaitaan rakentamaan itse. Tämän ymmärtää, koska mökkien pystyttäminen ei ole tehtaiden ydinliiketoimintaa. Avaimet käteen -mökinkin pystyttää lähes aina mökkitehtaan sopimusurakoitsija, ei tehtaan väki itse. Miksipä siis ei, hartiapankkirakentaminen on yhä kunniakas mutta hidas ja raskas tapa hankkia mökki tai talo hieman muuttovalmista halvemmalla. LVIS-työt ja muut erityisosaamista edellyttävät toimet on tietysti jätettävä ammattilaisille.

10. Missä järjestyksessä kannattaa rakentaa?

Yksi malttamattomien mökin rakentajien virhe on – no, mökin rakentaminen. Eli suunnitellaan, että kun mökki on valmis, vedetään vähän henkeä ja rakennetaan sitten se rantasauna ja ulkovarasto ja vielä vierasaitta. Tämä on tasan väärä järjestys.

Nykyaikaisen mökin rakentaminen kestää helposti vuoden päivät. Kun töitä tehdään kaukana kotoa, rakentamisen aikaisen tukikohdan pystyttäminen ihan ensimmäiseksi on viisas ratkaisu. Eli tee ensin ne helposti pystytettävät apurakennukset, joita voi käyttää herkkien rakennustarvikkeiden varastoimiseen säältä suojassa ja joissa voi yöpyä rakentamisrupeamien välissä. Rakentamisen ajaksi tarvitaan tietysti myös huussi, vaikka valmiiseen mökkiin tulisikin vesivessa.

Tämä beach house -tyylinen kalastajamökki sijaitsee Perämerellä Rontin saaressa. 30-neliöisen vapaa-ajankodin on suunnitellut Koistinen Arkitekturin Marko Koistinen. Kurkkaa sisään!
Kun töitä tehdään kaukana kotoa, rakentamisen aikaisen tukikohdan pystyttäminen ihan ensimmäiseksi on viisas ratkaisu.

11. Milloin on hyvä aika rakentaa?

Kun ammattilaiset rakentavat, talvi ei ole mikään este. Pikkupakkanen on itse asiassa rakentamisen kannalta hyvä asia, sillä kylmä ilma sitoo kosteutta paljon vähemmän kuin lämmin. Tosin jos rakennustarvikkeet kastuvat räntäsateessa, ne kuivuvat talvella hitaammin. Mutta pitää sääsuojaus hoitaa kesälläkin. Kesään verrattuna talvella on helpompi palkata työvoimaa ja materiaaleilla on lyhyemmät toimitusajat. Jos urakka ajoittuu talveen, on mökki keväällä viimeistelyhommia vaille valmis – paitsi tietysti, jos rakentaa itse. Pikkuhiljaa omaan tahtiin tekeminen on huomattavasti mukavampaa kesällä.

12. Mikä on minimi, mitä rakennuttajan on syytä tietää?

Jotta työt sujuvat, rakennuttajan on hyvä ymmärtää ainakin rakennustekniikan peruskäsitteet. Tietämättömyyden peitteleminen nyökyttelemällä tietävän näköisesti on vihonviimeinen suhtautumistapa. Ymmärrys lisääntyy kysymällä, ja tyhmiä kysymyksiä ei ole.

13. Ovatko nyt suositut korkeat huoneet hyvä juttu?

Uusissa mökkimalleissa korkea olohuone on nykyään erityisen haluttu. Ja kyllä hän neljä metriä korkea oleskelutila luo avaruutta, ja tuollaiseen tilaan mahtuu tarvittaessa kiva nukkumaparvi. Toki korkeiden tilojen rakentaminen lisää sekä rakentamis- että lämmityskustannuksia. Mutta tärkeää kunnon huonekorkeus olisi saunassa! Hyvän löylyn perustana, oikean ilmanvaihdon ohella, on lauteiden riittävä korkeus. Saunoessa varpaiden pitäisi olla korkeammalla kuin ylimmät kiuaskivet, jotta löyly lämmittää myös jalkoja.

Arkkitehtiasukas on suunnitellut itse oman saaristomökkinsä. Rakennusten ja mökkipihan tyyli on sekoitus pelkistettyä saaristolaishenkeä ja perinteistä japanilaista rakennuskulttuuria. Lue mökin tarina!

Kommentoi »