Meidän Mökki

Beach house Perämeren tyyliin! Merjan ja Mikan persoonallinen saarimökki yllättää seinille ja kattoon nousevalla mäntyparketillaan

Beach house Perämeren tyyliin! Merjan ja Mikan persoonallinen saarimökki yllättää seinille ja kattoon nousevalla mäntyparketillaan
Merja ja Mika Jeronen rakensivat beach house -tyylisen kalastajamökin Perämerelle Rontin saareen. Mika yllätti vaimonsa ostamalla läjän mäntyparkettia sisäseinien ja -katon materiaaliksi. Riski kannatti, sillä eläväinen lopputulos on molempien mieleen.
Julkaistu: 24.2.2021
Merjan ja Mikan mökki sijaitsee Iin kunnassa, Rontin saaressa. 30-neliöisen mökin on suunnitellut Koistinen Arkitekturin Marko Koistinen.

Puunvärinen mökki näkyy jo kaukaa, kun lähestymme veneellä Rontin saarta. Se on kuin maamerkki saaren eteläpäädyssä. Merja ja Mika Jeronen kutsuvat mökkiään kottaraisen pöntöksi sen korkean muodon takia, mutta virallisesti mökki kantaa nimeä Merenhenki.

Pariskunta kulkee mökille lähes 20 vuotta perheessä olleella verkkoveneellä. Merjan vanhemmat ostivat sen aikoinaan lapsenlapselleen rippilahjaksi. Eräs paikallinen on useasti yrittänyt ostaa merikelpoista ja vakaata venettä, mutta pari ei halua mistään hinnasta luopua siitä. Mika tervaa veneen keväisin, ja sillä on tuotu mökille niin rakennustarvikkeet kuin muuttolastikin.

Veneellä pääsee suoraan mökkirantaan. Laituria ei tarvita, koska ranta on niin matala, että maihin voi kahlata kumpparit jalassa.

Miten päädyitte rakentamaan mökin Rontin saareen, Mika?

Haaveilimme vuosia kalastajamökistä ja etsiskelimme pientä saunamökkiä saaresta. Merja on aina ollut ihastunut Rontin saareen ja kyseli tuttujen tutuilta, löytyisikö saarelta vapaata mökkitonttia. Yllättäen saaressa tulikin myyntiin 1 400 neliön tontti. Entuudestaan saaressa on kymmenisen kesäpaikkaa. Kun tulimme Merjan kanssa ensimmäisen kerran mökkirantaan, vilkaisimme toisiamme, että tässä se nyt on, mutta emme uskaltaneet näyttää myyjälle, kuinka innostuneita olimme. Tontilla oli valmiina pieni saunamökki ja vanha lato, mutta muuten pääsimme aloittamaan mökin suunnittelun aivan puhtaalta pöydältä.

Keittiö on tehty arkkitehdin suunnitelmien mukaan portugalilaisesta läpivärjätystä Valchromat-puukuitulevystä. Sitä maahantuo Brainwood. Nahkavetimet ovat Ikeasta. Keittiönpöytä löytyi Haaparannan K-raudasta, ja ruokapöydän tuolit ovat vanhat neuvotteluhuoneen tuolit. Merja ja Mika ovat erittäin tyytyväisiä myös arkkitehdin valaistussuunnitelmaan. Kaikki sisätilojen valaisimet, katkaisimet ja pistorasiat ovat Rakennusapteekista.

Merja, millainen oli suunnitteluprosessi?

Haaveilimme harmaasta, pienestä kalastajamökistä saaressa, ja samanaikaisesti meillä oli vahva mielikuva beach housesta. Sisarenpoikani Marko Koistinen työskentelee arkkitehtina Tukholmassa ja lupautui suunnittelemaan meille 2000-luvun kalastajamökin. Tontti vaikutti tosi paljon siihen, millainen mökki saareen voitiin suunnitella. Ainoa vaihtoehto oli suorakaiteen muotoinen mökki, jonka sisäänkäynnit ovat meren puolella. Koska neliömäärä oli rajoitettu, saimme korkeudella lisää avaruuden tuntua. Pulpettikatosta tulee mökin kutsumanimi kottaraisen pönttö.

Seinät ja katto ovat Japanin vientiin tehtyä mäntyparkettia, joka on tehty männyn sydänpuusta. Sohvasänky toimii vieraiden nukkumapaikkana. Ikean saarnikaapin päälle Merja on kasannut matkamuistoja ja lahjoja vuosien varrelta. Kaappien takana olevan makuuhuoneen seinällä oleva taulu on ostettu ennen kuin koko mökin suunnittelua oli edes aloitettu. Merja käveli monta kertaa oululaisen Sisustus-Britan ohi, jonka näyteikkunassa taulu oli. Kalusteet ovat pääosin Ikeasta, kuten myös juuttimatto.
Arkkitehti ehdotti ikkunoiden sijasta pariovia beach house -tyyliin. Aamulla ovet saa avata ulos ja merimaisema ikään kuin tulvii sisään. Parilasiovien tekijäksi löytyi kuusamolainen Puustamo, jossa ovet toteutettiin mittatilaustyönä.
Mökki on tehty itse ja niin vankasta tavarasta, että se kestää toivottavasti sukupolvelta toiselle.
Jotulin kamiina lämmittää mökin nopeasti. Kamiinapuhallin on hankittu Clas Ohlsonilta ja takan alusta on tilattu Iin konepajasta.
Makuutila sijaitsee kaappien takana. Ikean 180 senttiä leveä patja tuotiin saareen veneellä. Sängyllä olevien tyynyjen sävyt sointuvat makuuhuoneen seinällä olevaan tauluun.

Millainen rakennusprosessi oli ja millaisia materiaaleja käytitte, Mika?

Olemme rakentaneet mökin kokonaan itse. Teimme mökin pohjatyöt kesällä 2016 ja toimme runkotavarat ja villat talvella jäitä pitkin autolla ja moottorikelkalla. Veneeseen mahtui kesällä kerrallaan 30 lautaa, joten olemme tehneet veneellä varmaankin lähemmäs 100 reissua. Emme halunneet rakennukseen ollenkaan muovia. Talvella mökki on kylmillään, joten rakennuksen täytyy hengittää kunnolla. Mökki on vuorattu ympäriinsä ekovillalla, mökin alla on puukuitulevyjä ja seinissä tuulensuojapaperit. Välillä arkkitehtimme soitti videopuhelun Tukholmasta ja pyysi näyttämään, mitä olemme saaneet aikaan. Mökki on tehty niin vankasta tavarasta, että se kestää toivottavasti sukupolvelta toiselle.

Suurten lasipariovien saaminen saareen vaati kuusi venereissua. Etuterassin seinälaudoituksen alle on laitettu ruotsalaiseen tyyliin pelti, joka estää, ettei vesi pääse valumaan rakenteisiin. Katossa on täydellinen ponttilaudoitus, jonka päällä on alushuopa ja sen päällä peltikatto. Tällä tavoin tuuli ei pääse pellin alle. Mika teki kattotuolien salvokset käsityönä itse. Ulkovalot ovat malliltaan tallin lyhtyjä.
Vanhat verkot ja tarvikkeet toimivat myös koristeina.
Mökkielämä on ihanan minimalistista. On ollut mukava huomata, kuinka vähällä tulemme täällä toimeen.

Entäpä mökin sisätilojen materiaalit, Mika?

Arkkitehtimme piirsi mökkiin keittiön, jossa on käytetty Valchromat-puukuitulevyä tasoissa ja kaapinovissa. Koska mökki on talvet kylmillään, kaapistojen pitää kestää kosteutta ja lämpötilan vaihteluita. Olen tehnyt keittiön kokonaan itse Markon suunnitelmien pohjalta. Keittiössä on kaasuhella ja aurinkopaneeleilla toimiva jääkaappi. Veden tuomme mantereelta kanistereilla. Saaressa on kaivo, mutta emme ole ehtineet vielä selvittää, onko vesi juomakelpoista. Suunnitelmissamme on asentaa sähköpumppu ja vesihana ensi kesänä.

Mökin lattia on mäntyä, ja se on käsitelty hengittävällä Auro-puuöljyllä. Seinät ja katto ovat mäntyparkettia, joka on tehty Japanin vientiin ja ostettu Shinshowa Finlandin sahalta. Ostin läjän parkettia kysymättä Merjan mielipidettä. Merja sai melkein sydänkohtauksen, kun kuuli asiasta, ja arkkitehti tuumasi, että lopputulos voi olla tosi hyvä tai tosi kauhea. Parketista tuli upean eläväinen ja kaunis pinta, johon olemme molemmat todella tyytyväisiä.

Mökissä käytetään aurinkosähköä.
Mökin virallinen nimi on Merenhenki. Lapsenlapset Sanni ja Atte ovat tehneet mökkipihan kyltin, joka ohjaa kulkijoita oikeaan suuntaan.

Mistä olette hankkineet kalusteet, Merja?

Hankimme paljon huonekaluja Ikeasta, koska sieltä saimme mukavia huonekaluja nopeasti. Olemme suosineet myös paikallisia sisustusliikkeitä. Oululainen Sisustus-Brita on luottosisustuskauppani. Mökin värimaailma on muodostunut Pinterestiin yhdessä keräämiemme beach house -henkisten värikarttojen mukaan.

Mikä on parasta mökissänne, Merja ja Mika?

Vietämme mökillä todella paljon ulkoilmaelämää toukokuusta lokakuulle. Istumme mökin terassilla ja katselemme merelle. Aamuisin on mukava katsoa, kun kalastajat tulevat merelle, ja myös illalla löylyjen jälkeen on ihana ihastella terassilta auringon viime säteitä. Mökki on meille ennen kaikkea rauhoittumispaikka.

Viime kesälomalla opettelimme laiskottelemaan, koska aiemmat kesät menivät rakennuspuuhissa. Normaalien mökkitouhujen lisäksi emme tehneet mitään muuta erityistä kuin katselimme merta, kävimme ongella, luimme, nukuimme päiväunia, saunoimme ja uimme ja nautimme lähellä olevasta luonnosta. Mökkielämä on ihanan minimalistista, ja on ollut mukava huomata, kuinka vähällä tulemme täällä toimeen. 30 neliön mökki on juuri sopivan kokoinen meille.

Tontilla oli ennestään pieni saunamökki.
Uskollinen ja vakaa verkkovene kuljettaa saareen ihmiset ja monenmoiset tarvikkeet.
2 kommenttia