Kotivinkki

Tontti saaristossa korkean kallion päällä hurmasi Pian – ”Tiesin heti, että tähän mökkini rakentuu”

Tontti saaristossa korkean kallion päällä hurmasi Pian – ”Tiesin heti, että tähän mökkini rakentuu”
Pia Ali-Tolppa ei ollut koskaan käynyt Nauvossa mutta ihastui ensivisiitillään saaristomaisemaan. Talven aikana hän rakennutti korkealle kalliolle unelmiensa kesäkodin, jonka suurista ikkunoista avautuu upeat näkymät.
Julkaistu: 16.8.2018
"Mökillä on rentouttavaa, sillä en ajattele ulkonäköä juuri ollenkaan. Stressiä en tunne täällä koskaan", Pia Ali-Tolppa sanoo. Hän mökkeilee Nauvon saarella Paraisilla.

Mihin ihastuit tässä tontissa?

Ihanaan maisemaan: maasto on varpua, sammalta ja mäntyä, ja niiden takaa aukeavat saaristo ja meri kimaltavan kauniina. Kun tulin ensi kertaa katsomaan tonttia, jonotin lossia ja ihastelin. Helsingin kaupunkinäkymät vaihtuivat karuun saaristoon. Tuntui kuin olisin saapunut eri maailmaan.

Tontin sijainti korkealla kallion päällä oli täydellinen, ja tiesin heti, että tähän mökkini rakentuu.

Nauvon saari on tunnettu kallioisesta maaperästään. Myös Pian mökki on rakennettu maisemaa kunnioittaen.
Mökin on suunnitellut Sunhousen Kalle Oikari. Musta, moderni rakennus maastoutuu hienovaraisesti ympäröivään luontoon.

Miten päädyit Nauvoon?

Saari ei ollut minulle aiemmin tuttu, joten Nauvoon päätyminen taisi olla sattumaa. Minulla oli entisen mieheni kanssa mökki Tammisaaressa, ja eron jälkeen siitä luovuttuani halusin oman mökin. Surffailin netissä, ja jostain syystä Nauvon tontti pärähti ruutuun. Tunsin kutsumusta lähteä tänne.

Puurakenteisessa huvilassa on kolme huonetta ja keittiö sekä erillinen saunarakennus. Neliöitä on noin 100.
Terassin upeissa maisemissa nautitaan tänään saaristolaisleipää ja salaattia.

Miksi halusit juuri mustan ja modernin mökin?

Olin jo jonkin aikaa ihaillut selkeitä ja tyylikkään linjakkaita taloja ja huviloita. Halusin isot ikkunat merelle. Lautavuorattu mökki oli mielestäni myös ainoa oikea vaihtoehto saaristoon. Mökkini ei ollut Sunhousen mallistossa, vaan se suunniteltiin minulle. Nyt sekin löytyy valmis­mallistosta. Taisi olla hyvä ratkaisu.

Mikä yllätti rakennusvaiheessa?

Pidin itsestäänselvänä asiana, ettei täällä tarvitsisi kallioisen maaston vuoksi tehdä järeitä pohjatöitä. Vaan kuinkas kävikään: juuri mökkini kohdalla maaperä oli savea. Oli pakko paaluttaa, mikä tietysti vaikutti budjettiin.

Kuinka nopeasti mökki valmistui?

Kun arkkitehti Kalle Oikari oli käynyt paikan päällä ja tehnyt suunnitelmat, työt etenivät aika nopeasti. Hankin rakennuttajan tuttavien suosituksesta Porista. Matti Älli rakensi mökin oikeastaan yksin alusta asti. Hän aloitti syksyllä, ja valmista tuli toukokuussa.

Pia pitää Hamptons-tyylistä, johon hän on sekoittanut saaristolaishenkeä. Ruokapöydän on tehnyt Pian pikkusiskon mies.
Vaalea sisustus tuo kontrastia mustaan mökkiin. Artwoodin korituolit ovat Cobellosta. Kamina on Jotulin.
Pia teki itse naulakon, joka on tulossa myös hänen oman sisustusyrityksensä Karun mallistoon.

Millaisen pohjaratkaisun suunnittelit?

Halusin mökin kunnioittavan ja jopa ylistävän luontoa, joten ikkunoista tehtiin isot. Mökkiin suunniteltiin kaksi makuuhuonetta, jotta yövieraat saisivat oman rauhan. Olohuoneen halusin olevan yhteydessä ruokailutilaan. Keittiö on myös samaa tilaa mutta jää hivenen piiloon olohuoneesta katsoen.

Toiveissa olivat myös isot terassit ja erillinen saunarakennus, jossa voi yöpyä. Saunalta on kauniit maisemat. Päämökin metsän puoleisella sivulla taas on terassi, johon ei koskaan tuule. Siinä on siis melkein aina lämmin, mikä on hyvä asia tuulisessa saaristossa.

Millaisia mukavuuksia mökilläsi on?

Halusin modernin huvilan, jossa voi viettää aikaa myös talvella. Siksi panostin muun muassa etänä toimivaan lämmitysjärjestelmään. Sen avulla voin säätää lämpötiloja, vaikka en olisi paikalla. Ulos asensin kaiuttimet, sillä rakastan kuunnella musiikkia.

Millaista on mökkeily Nauvossa?

Elämä mökillä on uskomattoman rauhallista ja terapeuttista. Paras hetki on istua aamuteellä terassilla ja katsella tuntikaupalla merelle ja metsään. Tunnen oloni hyvin onnelliseksi täällä.

Mökkeilen pääasiassa yksin, välillä poikani on täällä tyttöystävänsä kanssa. Ehkä neliöitä on liikaakin yhdelle ihmiselle, mutta täällä on tilaa ystävilleni. Vieraiden kanssa teemme ruokaa ja valvomme pikkutunneille asti viiniä nauttien.

Käyn usein ostamassa perunoita ja muita kasviksia paikallisilta tuottajilta. Sataman savustamolta haen kalaa ja pysähdyn välillä katselemaan ihmisiä. Nauvon ympärillä on muitakin kiinnos­tavia saaria, joihin pääsee näppärästi lossilla. Vanhat kirkot ovat upeita, ja Korppoossa käyn Sea Jazz -tapahtumassa.

Pian makuuhuoneesta on käynti suoraan terassille. Lattia on kaunista ja kestävää kartanoparkettia.
Vierashuoneessa ja koko mökissä on täysin erilainen tyyli kuin Pian kotona Helsingissä. Erityisesti tässä huoneessa on pirskahduksia New England -tyylistä. Suuri osa tavaroista on hankittu Lugnet Life & Livingistä.

Mikä on paras muistosi mökiltä?

Kun ensimmäisen kerran heräsin täällä mökillä ja katsoin ikkunoista ulos, maisema ihan hyppäsi silmille! Se on piirtynyt mieleeni upeana hetkenä.

Muita kivoja muistoja on tullut illanistujaisista ystävien kanssa saunoen ja paljussa istuen. Odotan aina uutta mökkikautta innoissani.

Saunarakennus sijaitsee muutaman askeleen päärakennusta alempana. Kylpytynnyrissä on vietetty monta iki­muistoista iltaa.
1 kommentti