Minikiivin kasvatus
Piha ja puutarha
Minikiivin kasvatus
Kiinanlaikkuköynnös tunnetaan meillä lehtevänä koristekasvina. Herkulliset marjat ovat hyvä syy kasvattaa myös laikkuköynnösten lajikkeita eli minikiivejä.
16.8.2016
 |
Viherpiha

Meillä tunnetuin kiinanlaikkuköynnöksen lajike on ’Annikki’, jota suositellaan III-vyöhykkeelle saakka. Lajike on vihreälehtinen ja yksikotinen eli itsepölytteinen.

Koristekasvina käytetty laikkuköynnös on hedekasvi. Sen lehdissä on valkoisia laikkuja, jotka punertuvat kesän mittaan.

Laikkuköynnösten makeat hedelmät ovat sileitä ja pieniä, usein vain parisenttisiä. Hedelmät syödään kuorineen. Vaikka sadon määrä jäisikin pieneksi, koristeellinen köynnös ilahduttaa lehtipeittona pergolan ja säleikön yllä.

Näin onnistut minikiivin kasvatuksessa

Maa

Multava, paksu, hyvin ojitettu ja hikevä. pH 5–6,5.

Valo ja paikka

Aurinkoinen pergola, seinusta tai säleikkö. Arat ja myöhäiset lajikkeet vaativat lämpimän ja suojaisan paikan. Koristekasvin eli laikkuköynnöksen voi istuttaa myös puolivarjoon. 

Pölytys

Kaksikotiset lajikkeet vaativat pölyttäjän. Kukinta ajoittuu kesäkuulle.

Istutus

Istuta taimet noin metrin välein touko-syyskuussa. Arat lajikkeet kannattaa istuttaa keväällä tai alkukesällä.

Tuenta

Vaatii tuen, johon voi kiertyä. Useimmat lajikkeet ovat reheviä, joten ne tukahduttavat puun helposti.

Suojaaminen

Aran lajikkeen suojaamiseen kannattaa panostaa ensimmäisinä vuosina. Jos taimi lähtee lämpimällä seinustalla aikaisin kasvuun, hallasuojauksesta on etua.

Lannoitus

Kohtuullinen typpilannoitus, sillä köynnös kasvaa voimakkaasti. Annostele typpipitoinen ravinne heti keväällä kasvun alkaessa.

Leikkaaminen

Koristekasvin voi antaa kasvaa vapaasti, mutta leikkaaminen parantaa satoa. Japaninlaikkuköynnöksen vuosikasvu kärsii helposti talvivaurioista. Kuivuneita versoja voi leikata koska tahansa.

Lisäys

Taivukaslisäys on helpoin ja varmin tapa. Puutuneet pistokkaat leikataan talvella ja puutumattomat kesällä. Myös siemenlisäys onnistuu.

Sato

Satoikään tulo vaihtelee. Yleensä sato alkaa 3–4 vuoden kuluttua istutuksesta. Lähes kaikilla lajikkeilla kypsät marjat ovat vihreitä. Sato karisee herkästi.

Lue lisää:

Kommentoi »