Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Vink vink!

Mausteiden herättely, itse tehdyt makusuolat & 4 muuta maustevinkkiä, joiden avulla kokkaat entistä parempaa ruokaa

Tiesitkö, että kuivamausteet kannattaa herätellä öljyssä eikä ripotella ruokaan sellaisenaan? Kokosimme vinkit, joiden avulla maustat ruoasta entistä parempaa.

1. Herätys, mausteet

Kuivamausteet ovat öljyliukoisia. Jos lisäät ne valmiiseen ruokaan, et saa niistä kaikkea irti. Kuumenna ensin öljyä pannulla ja lisää mausteet öljyyn. Sekoittele minuutti pari, kunnes ne alkavat kuohua ja tuoksua. Lisää sitten sipuli tai mitä ikinä oletkaan paistamassa. Jos valmis ruoka kaipaa lisää makua, voit kuumentaa tipan öljyä mikrossa ja sekoittaa mausteet siihen ennen ruokaan lisäämistä.

2. Kotikokin luottoystävät

Jo muutama luottomauste riittää. Mustapippuri, juustokumina, korianterinsiemen, kardemumma, kaneli, vanilja ja tietenkin suola ovat perusmausteita, joiden avulla teet sekä suolaisia että makeita herkkuja. Täydennä kuivatuilla yrteillä: oregano, timjami, rosmariini, rakuuna. Hanki pippurit kokonaisina ja rouhi myllyllä ruokaan, niin saat niistä irti enemmän makua.

Vinkki!

Kokonaiset pippurit voit lisätä kattilaan teesihdissä. Maku irtoaa, mutta pippurit eivät päädy lautaselle.

3. Tussille töitä

Mausteet eivät pidä lämpötilan vaihteluista. Unohda siis hellan päällä oleva maustekaappi ja sijoita purkit vetolaatikkoon vähän kauemmas. Siirrä mausteet pusseista tiiviskantisiin purkkeihin ja merkkaa kanteen mausteen nimi. Vetolaatikko pysyy paremmin järjestyksessä, kun hankit pieniä säilytyskoreja ja lajittelet mausteet käyttötarkoituksen mukaan, vaikkapa leivontamausteet yhteen laatikkoon ja intialaiset currymausteet toiseen.

Maustepurkkeja vetolaatikossa
Valitse läpinäkyviä maustepurkkeja, jotka mahtuvat laatikkoon. Merkitse sisältö kanteen vaikka tarrakirjoittimella tai teipillä ja tussilla. Näin näet yhdellä silmäyksellä, mitä missäkin on. Lue täältä 6 vinkkiä mausteiden säilytykseen.

4. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Mausteissakin on parasta ennen -päiväys. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mausteet olisivat pilalla vaan että niiden paras terä on mennyt. Vanhoja mausteita voit siis lisätä ruokaan hiukan reippaammin.

5. Yrttioppia ravintoloista

Miksi ravintolaruoka on niin hyvää? Voin, suolan ja etenkin tuoreiden yrttien takia, joita käytetään hövelisti. Kun yrtissä on kova varsi, kuten rosmariinissa, lisää se kattilaan jo alkuvaiheessa. Pehmeät yrtit, vaikkapa korianteri, lisätään ihan lopuksi. Pehmeiden yrttien varsista ja jääkaapissa nuhjaantuneista lehdistä surautat helposti yrttiöljyä sauvasekoittimella: saksi yrtti korkeaan kannuun ja peitä rypsiöljyllä. Soseuta, kunnes yrtit ovat hienontuneet.

6. Käynnistä maustetehdas

Tee itse mausteita vaikka lahjaksi! Kuivatut suppilovahverot voit jauhaa morttelissa suolan kanssa upean umamiseksi suppilovahverosuolaksi. Monen pihalla puolestaan kasvaa kesäisin lipstikkaa, jolle ei oikein keksi käyttöä. Siitä tehty lipstikkasuola ajaa saman asian kuin liemikuutio. Yrttisuolaa voit tehdä myös muista tuoreyrteistä. Kuivata yrtit ilmavasti ja jauha lehdet morttelissa suolan kanssa.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt