Kotivinkki

Maustekaappi järjestykseen! 6 vinkkiä mausteiden säilytykseen

Maustekaappi järjestykseen! 6 vinkkiä mausteiden säilytykseen
Ei enää muinaisia maustepurkkeja tai kymmeniä pussinpohjallisia yrttejä sikin sokin. Ruokatoimittaja Petra Tuomisen vinkeillä maustekaappi palautetaan sekasorrosta ojennukseen.
Julkaistu: 15.1.2019

1. Mausteet pois hellan vierestä

Säilytätkö mausteita hellan tai liesituulettimen välittömässä läheisyydessä? Tsot tsot! Mausteet eivät tykkää lämmöstä ja erityisesti herkkien yrttien maku voi muuttua väärän säilytyspaikan vuoksi. Siirrä mausteet siis vilvoittelemaan kauemmas lämpenevistä laitteista.

2. Maustepusseista lasipurkkeihin

Älä kasaa kaappiin hankalasti säilytettäviä maustepusseja. Tyhjennä pussit tiiviisiin, lasisiin maustepurkkeihin, jotka suojaavat mausteita paremmin kosteudelta, ilmalta ja lämmöltä. Merkitse tarralla pohjaan parasta ennen -päiväys, niin pysyt kartalla.

3. Älä osta, jos et käytä

Hanki mausteita käyttömäärän mukaan. Edullinen tukkupakkaus basilikaa on varmasti hyvä idea, jos roiskit yrttiä päivän jokaiseen ateriaan. Muussa tapauksessa pienempikin pakkaus luultavasti riittää. Mausteet eivät valitettavasti säily perinnöksi jälkikasvulle.

4. Jauhettuna vai kokonaisina?

Mieti, kannattaako mauste ostaa kokonaisena vai jauhettuna. Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään ja pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta. Herkät yrtit ja jauhetut mausteet säilyvät korkeintaan kolme vuotta.

5. Luota omiin aisteihisi

Umpeutuiko mausteen parasta ennen -päiväys? Ei hätää. Mauste voi olla edelleen käyttökelpoinen, mutta sen maku ei välttämättä enää ole yhtä voimakas. Mausteiden maku piilee aromaattisissa öljyissä, jotka haihtuvat ajan mittaan. Haista ja maista ennen käyttöä.

6. Siivoa säännöllisesti

Siivoa maustekaappisi vähintään kerran vuodessa. Heitä pois selvästi vanhentuneet mausteet ja järjestele purkit aakkosjärjestykseen tai maustetyyppien mukaan. Organisoidusta maustekaapista näet jo nopealla vilkaisulla tarvitsetko kaupasta täydennystä.
Kommentoi »