Marmoroidut joulupallot tuovat mieleen lumen, jään ja kaukaiset galaksit – näin teet ne itse!
Tee itse
Marmoroidut joulupallot tuovat mieleen lumen, jään ja kaukaiset galaksit – näin teet ne itse!
Kauneimmat joulupallot koristellaan marmorikuviolla, jonka tekeminen onnistuu kynsilakalla. Marmorointi on hauska ja näyttävä tapa vanhojen tai yksiväristen joulupallojen tuunaamiseen – ja lopputulos on taatusti uniikki!
Julkaistu 6.12.2017
Meillä kotona

Marmorointiin käyvät minkä tahansa väriset joulupallot, mutta valkoisiin palloihin saa voimakkaimman värin. Ohjeessa on käytetty lasisia joulupalloja, mutta tekniikan pitäisi onnistua myös muovipalloilla. Kiiltäväpintaisiin palloihin on helpompi saada voimakkaampia kontrasteja ja marmoroitua pintaa kuin mattapintaisiin.

Jos joku palloista epäonnistuu, poista kynsilakka tavalliseen tapaan kynsilakanpoistoaineella. Tämän jälkeen voit marmoroida pallon uudelleen.

Käytä marmorointiin uusia kynsilakkoja, sillä vanhat ja paksuuntuneet kynsilakat eivät levittäydy veden pinnalle kauniisti. Vanhaa lakkaa ei myöskään kannata ohentaa esimerkiksi kynsilakanpoistoaineella, sillä tällöin lakka ei jää veden pinnalle lainkaan.

Vesijohtovedessä on eroja paikkakunnittain ja taloyhtiöittäin. Jos kynsilakka hyytyy veden pinnalle liian nopeasti, kokeile keittää vesi. Keittämisen jälkeen viilennä vesi huoneenlämpöiseksi.

Marmoroitujen joulupallojen tekemiseen tarvitset:

  • joulupalloja
  • kynsilakkaa
  • muovirasia tai muovipussilla suojattu muoviämpäri
  • sanomalehteä tai muuta paperia
  • hammastikku tai muu puinen tikku
  • pyykkipoikia
  • naru pallojen kuivumista varten
  • muovihanskat
  • talouspaperia.

Näin teet marmoroidut joulupallot:

1. Varaa kaikki joulupallojen marmorointiin tarvittavat tarvikkeet valmiiksi. Suojaa tiskiallas tai muu alusta sanomalehdellä, jotta se ei tahriinnu kynsilakkaan.

2. Täytä huoneenlämpöisellä vedellä noin ¾ muoviastiasta tai muovipussilla suojatusta ämpäristä. Vettä tarvitaan sen verran, ettei veteen kastettu joulupallo kosketa astian pohjaa. Veden lämpötila on erityisen tärkeää joulupallojen marmoroinnin onnistumiselle. Jos vesi on liian kylmää, kynsilakka ei muodosta kalvoa vaan tippuu astian pohjaan. Liian lämmin vesi tekee kynsilakasta liian tahmeaa.

3. Laita muovihanskat käsiin, avaa kynsilakkapullot ja varaa puinen tikku valmiiksi. Tiputa tai kaada kynsilakkaa varovasti veteen. Mitä enemmän käytät kynsilakkaa, sitä voimakkaampi väri palloihin tulee. Huomaa kuitenkin, että suuri määrä lakkaa voi hyytyessään tehdä pallon pinnasta röpelöisen. Kokeile ensin muutamalla lakkatipalla ja lisää kynsilakkaa tai useampia värejä vasta sen jälkeen.

4. Upota pallo veteen. Voit myös pyöräyttää palloa pinnan alla myötä- tai vastapäivään. Ole nopea, jotta lakan muodostama kalvo ei ehdi hyytyä.

5. Ripusta joulupallo kuivumaan pyykkipoikien avulla. Pyyhi pinnalle jääneet vesitipat varovasti talouspaperilla.

Vasemmanpuoleisessa joulupallossa on käytetty sinistä ja violettia kynsilakkaa, muissa pelkästään sinistä.

Lue lisää:

Kommentoi »