
Mansikoiden pakastaminen – sokerilla vai ilman? Näin pakastat kesäherkun syksyn ja talven varalle
Kuumin mansikka-aika on käsillä juuri nyt. On siis aika säilöä marjoja myös kesän jälkeen nautittavaksi. Mansikoiden pakastaminen herättää kysymyksiä ja mielipiteitä: kokonaisina vai viipaleina, sokerin kanssa vai ilman?
Mansikoiden pakastaminen kokonaisena
Mansikoiden pakastaminen kokonaisina ei ole järkevää, sillä kokonaiset mansikat pakastuvat hitaasti, jolloin niiden laatu ei pysy hyvänä. Mikäli välttämättä haluat pakastemarjakokoelmaasi myös kokonaisia mansikoita, poimi mansikkalaatikosta kaikkein pienimmät marjat ja pakasta ne kokonaisina rasiassa vaikkapa kiisseliä varten. Pienissä marjoissa ilmarakoja rasiaan jää vähemmän ja tilaa säästyy.
Mansikoiden pakastaminen viipaleina
Pienen pakastimen omistaja liputtaa ehdottomasti mansikoiden viipaloinnin puolesta. Viipaleita mahtuu pakasterasiaan reilusti enemmän kuin kokonaisia ja jenkkikaapin pakastelokero ei pursuile heti parin marjalitran jälkeen. Viipalointi kannattaa tehdä sukkelasti, sillä mansikoiden pilkkominen aiheuttaa hieman vitamiinihävikkiä.
Munaleikkuri avuksi
Tuntuuko viipalointipuuhat liian työläältä? Apu saattaa löytyä läheltä. Jos keittiölaatikkosi pohjalla pyörii toimeton munaleikkuri, ota se avuksi mansikkatalkoisiin ja saat vikkelästi tasakokoisia viipaleita suoraan rasiaan sujautettavaksi. Kantojen poistamisessa apuna voi käyttää pikkulusikkaa tai haarukkaa.
Käytä rasioita
Mansikat ovat sen verran pehmeitä, että ne kannattaa pakastaa rasioissa. Näin rakenne säilyy paremmin kuin päällekkäin kasatuissa pakastepusseissa. Vuodesta toiseen säilyvät, muoviset pakasterasiat ovat myös kertakäyttöisiä pakastepusseja parempi vaihtoehto. Jos pakastustilaa on vähän, leikkaa mansikat pieniksi paloiksi, niin ne pakkautuvat rasiaan tiiviimmin. Jos käytät mansikoita lähinnä smoothieihin, niin pussitkin ovat hyvä vaihtoehto, sillä marjojen muussautuminen ei haittaa.
Sokeri parantaa säilyvyyttä
Pakastamisen aikana mansikoissa tapahtuu soluhengitystä, mikä vähentää marjojen luontaista sokeripitoisuutta ja saa mansikat maistumaan happamilta. Ennen pakastusta mansikoihin kannattaakin lisätä sokeria, sillä sokeri edistää mansikan maun, rakenteen ja C-vitamiinipitoisuuden säilymistä. Hyvänä muistisääntönä on yksi ruokalusikallinen sokeria yhtä mansikkalitraa kohden.
Pian syksyllä käytettävät marjat voi hyvin pakastaa ilman sokerilisäystäkin. Kirjoita rasian tai pussin päälle pakkauspäivä ja onko erässä sokeria, niin osaat valita oikean purkin syyskuun aamuina. Muisti on nimittäin yllättävän hatara.
Vinkit!
- Mansikkalajikkeita on lukuisia ja ne sopivat eri tarkoituksiin. Osa mansikoista soveltuu paremmin säilömiseen, jotkut taas maistuvat parhailta tuoreena. Suosituimmat mansikkalajikkeet, kuten Polka, sopivat kuitenkin pääsääntöisesti kaikkiin käyttötarkoituksiin. Kysy rohkeasti torimyyjältä, mikä olisi toiveisiisi paras lajike. Aina voi myös pyytää maistiaista!
- Mitä nopeammin mansikat saa sulatettua, sitä parempi, sillä silloin c-vitamiinipitoisuus säilyy marjoissa parhaiten. Sulata mansikat huoneenlämmössä tai mikron sulatusteholla. Aamulla pakasteesta nostetut mansikat voi myös heittää suoraan puuron sekaan sulamaan tai ottaa mukaan reppuun, jolloin mansikat ovat iltapäivään mennessä sulaneet.
Muokattu 26.6.24 klo 16.35: Lisätty vinkkejä. Juttu on julkaistu alun perin 6.7.2018.