Maku

Viipaloi, sokeroi ja säilö rasiaan – näin onnistut mansikoiden pakastamisessa

Viipaloi, sokeroi ja säilö rasiaan – näin onnistut mansikoiden pakastamisessa
Kuumin mansikka-aika on käsillä juuri nyt. On siis aika säilöä marjoja myös syksyn ja talven varalle. Mansikoiden pakastaminen herättää kysymyksiä ja mielipiteitä: kokonaisina vai viipaleina, sokerin kanssa vai ilman?
Julkaistu: 6.7.2018

Mansikoiden pakastaminen viipaleina

Pienen pakastimen omistaja liputtaa ehdottomasti mansikoiden viipaloinnin puolesta. Viipaleita mahtuu pakasterasiaan reilusti enemmän kuin kokonaisia ja jenkkikaapin pakastelokero ei pursuile heti parin marjalitran jälkeen. Viipalointi kannattaa tehdä sukkelasti, sillä mansikoiden pilkkominen aiheuttaa hieman vitamiinihävikkiä. Mikäli välttämättä haluat pakastemarjakokoelmaasi myös kokonaisia mansikoita, poimi mansikkalaatikosta kaikkein pienimmät marjat ja pakasta ne kokonaisina rasiassa vaikkapa kiisseliä varten. Pienissä marjoissa ilmarakoja rasiaan jää vähemmän ja tilaa säästyy.

Munaleikkuri avuksi ja rasiaan

Tuntuuko viipalointipuuhat liian työläältä? Apu saattaa löytyä läheltä. Jos keittiölaatikkosi pohjalla pyörii toimeton munaleikkuri, ota se avuksi mansikkatalkoisiin ja saat vikkelästi tasakokoisia viipaleita suoraan rasiaan sujautettavaksi. Kantojen poistamisessa apuna voi käyttää pikkulusikkaa tai haarukkaa.

Mansikat ovat sen verran pehmeitä, että ne kannattaa pakastaa rasioissa. Näin rakenne säilyy paremmin kuin päällekkäin kasatuissa pakastepusseissa. Jos käytät mansikoita lähinnä smoothieihin, niin pussitkin ovat hyvä vaihtoehto, sillä marjojen muussautuminen ei haittaa.

Mutta entäs se sokeri?

Sokeri auttaa marjojen rakenteen säilymistä pakkasessa. Marjat jatkavat soluhengitystä myös pakasteluukun toisella puolen, mikä kuluttaa niiden sokeripitoisuutta. Sokerilisä kompensoi tätä ja suojelee mansikoita myös C-vitamiinihävikiltä. Sokeria riittää pieni määrä, noin kolme ruokalusikallista marjalitraan kohden. Pian syksyllä käytettävät marjat voi hyvin pakastaa ilman sokerilisäystäkin. Kirjoita rasian tai pussin päälle pakkauspäivä ja onko erässä sokeria, niin osaat valita oikean purkin syyskuun aamuina. Muisti on nimittäin yllättävän hatara.

Vinkki!

Sokeria tärkeämpi pointti C-vitamiinin säilymisen kannalta on sulatus. Mansikat kannattaa sulattaa nopeasti esimerkiksi mikrossa tai upottamalla jäinen marjapaketti lämpimään veteen.

1 kommentti