
Älä koskaan pakasta itse kokonaisia mansikoita ja muut marjakauden sääntöni
Kun marjakausi käy kuumana, on kiusaus sulloa pakastin niitä täyteen. Mitä ja miten tahansa ei kuitenkaan kannata marjoja pakastaa, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.
Nyt se on täällä, marjakausi! Olen jo lämmitellyt kevään ja alkukesän kaupan rasiamarjoilla, mutta kun suomalaisten marjojen sesonki käynnistyy, minua ei pidättele mikään. Marjat ovat kuin karkkia – jota saa syödä joka päivä.
Vaikka suomalaisten marjojen sesonki on melko lyhyt, säilömisen ansiosta marjoja saa ympäri vuoden. Nyt tarkkana, sillä kauteen kannattaa valmistautua huolella. Mitä tahansa ja miten tahansa ei kannata säilöä tai pakastaa.
Kuten arvata saattaa, marjavuoteni käynnistyy mansikoilla. Oman pihan sato herkutellaan sellaisenaan, pakastemansikat haen läheiseltä marjatilalta. Pakastan mansikat viipaleina sopiviin annosrasioihin, joista lapset saavat lusikoida ne suoraan suuhunsa tai puuron päälle. Kokonaisia mansikoita en pakasta, sillä niitä käytetään vain smoothieen. Tärkein marjasääntöni tuleekin tässä: hamstraa vain sellaista, jota et myöhemmin voi saada muualta.
"En raaski käyttää käsin kerättyjä mustikoitani smoothieen tai piirakkaan."
Koska koko vuoden marjat eivät millään mahdu kotipakastimeen, olen päätynyt luokittelemaan marjat laadun ja käyttötarkoituksen mukaan. Sääntö numero kaksi: mieti mihin marjoja käytät. Kaupan massapakastettu ja käsin poimittu mustikka ovat kuin kaksi eri lajiketta. Ostankin kaikki muussattavat marjat kaupasta tarpeen mukaan. En raaski käyttää käsin kerättyjä mustikoitani smoothieen tai piirakkaan– niihin välttää kaupan pussimarja. Toisaalta kaupasta saa myös priimaa, siksi olen luopunut vadelmien pakastamisesta. Sen sijaan, että täyttäisin niillä pakastimeni elokuussa, voin poimia samat vadelmarasiat kaupan pakastealtaasta tammi–toukokuussa.
Kolmas sääntöni kuuluu: pakasta sitä mitä syötte. Jos kukaan ei tykkää herukoista, niitä on turha pussittaa. Samasta syystä meillä ei tehdä hilloja tai mehuja, sillä niille on niukasti käyttäjiä ja kaapissa tilaa.
Neljäs ja tärkein marjasääntöni on, että silloin kun marjoja saa, niitä syödään. Ihaninta on napsia herukoita suoraan puskasta, tehdä mustikkamaitoa heti kun saapuu marjametsästä tai syödä ”salaa” mansikoita pakastekuormasta. Ei haittaa jos loppuu, seuravana päivänä haetaan lisää!
Jenny Brandt on Viherpihan ja Maku-lehden päätoimittaja