Viherpiha

Suojaksi kasvimaalle, kuohkeutta istutuksille, voimaa rhodoille – näin käytät katteita puutarhassa!

Suojaksi kasvimaalle, kuohkeutta istutuksille, voimaa rhodoille – näin käytät katteita puutarhassa!
Neulaskarike, olki, lehdet, ruohosilppu, kuorike. Tiedätkö, mikä kate sopii parhaiten puutarhasi eri paikkoihin?
Julkaistu 2.9.2022

1. Kasvimaalle suojaksi

Viljelykauden jälkeen syksyllä kasvimaalle kannattaa levittää katetta suojaamaan maata kovettumiselta ja ravinteiden huuhtoutumiselta sekä rikkaruohojen kasvulta. Katepeitteeksi sopivat esimerkiksi olki ja puiden lehdet.

2. Rhodoille lisää kasvua

Alppiruusut, atsaleat ja pensasmustikat hyötyvät alustalleen levitetystä neulaskarikkeesta tai rhodomullasta. Ne sisältävät kanervan sienijuurta, joka auttaa happaman maan kasveja veden- ja ravinteidenotossa. Myös maahan karisseet lehdet kannattaa jättää maatumaan pensaiden alustalle.

3. Havuryhmälle hyödyksi

Happamat katteet, kuten kuorike, puuhake ja neulaskarike, sopivat lähes kaikille havukasveille. Ne antavat havuryhmälle viimeistellyn ilmeen ja helpottavat kastelua, mikä taas jouduttaa juurtumista. Kasvualustan lannoituksesta kannattaa huolehtia ennen katteen levittämistä, jotta kasvit saavat tarpeeksi ravinteita. Jos maa on jo katettu, ravinteet kannattaa levittää kastelulannoitteena.

Kuorike sopii parhaiten havukasveille.

4. Mansikkamaalle lämpöä

Mansikkamaalla katteet estävät paitsi rikkakasvien kasvua, myös parantavat juuriston lämpö- ja kosteusoloja sekä estävät marjojen multaantumista. Suosi eloperäisiä katteita, kuten olkea ja haketta. Usein käytettyjä mansikkakangasta ja -muovia on työläs poistaa ja niistä päätyy maahan mikromuoviksi ajan mittaan hajoavia muovin kappaleita.

5. Marjapensaille satoa

Suurin hyöty katteista on pintajuurisille, tasaisesta kosteudesta pitäville lajeille, kuten pensasmustikalle ja vadelmalle, sekä uusille istutuksille. Katteet kuitenkin lisäävät myös isojen pensaiden kasvuvoimaa. Marjapensaille soveltuvat eloperäiset katteet ruohosilpusta olkeen ja järviruokoon.

Ruohosilppu ravitsee alku- ja keskikesällä kaikkia kasveja.

6. Istutuksille kuohkeutta

Tasainen ja paljas maa voi talvella kärsiä yhtenäisestä jääkannesta, jolloin kasvien juuret eivät saa happea. Maata katteen tavoin peittävä kasvillisuus auttaa kasvualustaa pysymään kuohkeana. Varsinaiseksi katteeksi perennoille sopivat esimerkiksi puiden lehdet, ruohosilppu ja kiviaines.

7. Puille hyvinvointia

Puun ympärillä oleva maanpeitekasvi tai katekerros vähentää ruohonleikkuussa syntyviä runkovaurioita. Tyvellä kasvava ruohikko syö myös taimen kasvuvoimaa, joten jätä taimen ympärille halkaisijaltaan 1–1,5-metrinen alue vapaaksi nurmesta. Mullokselle voit istuttaa matalia perennoja tai peittää sen hakkeella, kuorikkeella tai oksasilpulla. Jutun puun istutuksesta löydät täältä.

Muista katteiden käytössä

  • Eloperäisestä katteesta hyötyvät lierojen ja maan pieneliöstön lisäksi myös etanat ja kotilot. Möyhimällä maan pintakerrosta juuri ennen pakkasia tuhoat nilviäisten munia.
  • Liian tuhti katekerros pitää maan kylmänä pitkään keväällä hidastaen kasvien kasvuunlähtöä. Varjoisassa ja kylmässä paikassa katetta kannattaakin lisätä vain noin viitisen senttiä parin vuoden välein.
  • Oljen sekä tuoreen kuorikkeen ja hakkeen maatuminen sitoo maan typpivaroja etenkin sen sekoittuessa kasvualustaan. Jos versokasvu on niukkaa, kasveja kannattaa lannoittaa.
  • Monivuotiset rikkaruohot kasvavat katteen läpi, joten hävitä ne aina ennen katteen levittämistä.

Asiantuntijana tutkija Pirjo Kivijärvi Luonnovarakeskuksesta (LUKE).

Olki kattaa kasvimaan ympäri vuoden.
Kommentoi »