Voiko kantarellit putsata pesemällä? Sienihullun ruokatoimittajan mukaan se on kirkkaasti paras tapa: ”Kastuvathan sienet metsässäkin”
Ruokatoimittaja vinkkaa
Voiko kantarellit putsata pesemällä? Sienihullun ruokatoimittajan mukaan se on kirkkaasti paras tapa: ”Kastuvathan sienet metsässäkin”
Kun sienimetsässä oikein innostuu, saaliin puhdistaminen sudilla kestää iäisyyden. Ruokatoimittaja ja himosienestäjä Kati Pohja huuhtoo kantarellit puhtaiksi vedellä. Vartti vain, ja korillinen sieniä on jo pannulla!
Julkaistu 15.9.2023
Meillä kotona

Sienestäjät elävät nyt todellista supervuotta. Kun metsään lähtee, esimerkiksi kantarelleja kertyy nopeasti korillinen jos toinenkin. Mutta missä välissä mojovan saaliin ehtii putsata? Perinteisesti sienet neuvotaan puhdistamaan sudilla, jollainen löytyy monen sieniveitsen päästä. Sutiminen on kuitenkin auttamattoman hidasta.

Sieniä ja sienestystä rakastava ruokatoimittaja Kati Pohja on lopettanut kantarellien sutimisen jo vuosia sitten. Sen sijaan hän puhdistaa ne nopeasti vedessä.

Katikin puhdisti kantarellit sienestystaipaleensa alussa sudilla, koska sienestyskirjoissa neuvottiin tekemään niin.

Käytännössä Kati siirtää kantarellit pienissä erissä puhtaaseen lavuaariin, jossa hän käy ne käsin läpi: veden alla lika ja roskat irtoavat sienten pinnasta nopeasti. Pesun jälkeen hän nostaa kantarellit ritilän päälle, jossa enin vesi valuu hetkessä pois. Katso jutun lopusta Katin video kantarellien pesusta!

Katin taktiikalla korillinen kantarelleja on vartissa valmiina pilkottaviksi ja pannulle.

– Joissakin ohjeissa neuvotaan lisäämään veteen vehnä- tai perunajauhoja. Olen itsekin kokeillut tätä, mutta jauhojen lisääminen ei mielestäni tuonut mitään lisähyötyjä. Pelkkä vesi riittää hyvin, Kati kertoo.

Kantarellien maku ei ole vedestä moksiskaan

Monia sienestäjiä kantarellien peseminen epäilyttää: menevätkö sienet pilalle vedestä, huuhtoutuvatko aromit viemäriin? Kati ei ole huomannut vesipesussa haittoja.

– Olen puhdistanut kantarellit pesemällä jo monen vuoden ajan, enkä ole huomannut aromien heikentyvän. Kyllähän sienet kastuvat metsässäkin sateessa, eli en näe, miksi nopea huuhtominen vaikuttaisi makuun sen enempää.

Kun vastaan tulee oikein hyvä sieniapaja, on innostusta ja ylilyöntejäkin vaikea estää. Myös Kati on joskus kerännyt niin paljon sieniä, että sutimisessa on ollut liikaa työtä ja sieniä on siksi jäänyt lopulta kokonaan käyttämättä. Nopeuden takia peseminen onkin parempi vaihtoehto.

– Kaikista ikävintähän olisi, että kerättyjä sieniä ei ehtisi puhdistamaan ollenkaan, minkä takia ne menisivät hukkaan.

Kaikkia sieniä ei kannata pestä

Kantarellit sopivat Katin mukaan erityisen hyvin pestäviksi, sillä niiden rakenne on kiinteä ja napakka. Niitä kannattaa kuitenkin käsitellä hellävaraisesti ja lisätä veteen pienissä erissä, koska tarkoitus ei ole liottaa sieniä pitkään.

Kantarellien lisäksi myös esimerkiksi keitettäviksi, haudutettaviksi ja suolattaviksi päätyvät sienet, kuten rouskut, voi hyvin huuhtoa puhtaiksi vedessä.

Vedessä puhdistus sopii Katin mukaan hyvin rouskuille. Useimmat rouskut pitää joka tapauksessa ryöpätä vedessä huolellisesti ennen ruoaksi kokkaamista.

Katin mukaan kaikkia sieniä ei kuitenkaan kannata puhdistaa vedellä. Esimerkiksi haperojen heltat voivat helposti irrota pesussa. Usein sienestä myös näkee, mikäli sen rakenne on liian herkkä pesemiseen. Myöskään kuivattavaksi tarkoitettuja sieniä Kati ei vedellä putsaisi.

Liian tarkasti ohjeisiin ei Katin mukaan kannata juuttua. Hän kannustaa rohkeasti kokeilemaan erilaisten sienten pesemistä:

– Usein sienestyksessä asioita tehdään vain siksi, että niistä on tullut tapoja. Itsekin yli 30-vuotisen sienestysharrastukseni alussa sudin kantarellit, koska sienestyksen opaskirjoissa kehotettiin tekemään niin. Tapani puhdistaa kantarellit on syntynyt kokeilemalla ja luomalla uusia tekniikoita.

Katso alta Katin video kantarellien pesusta! Jos video ei näy, klikkaa tästä katsoaksesi se Instagramissa.

7 kommenttia