
Maukas ruokasieni
Kantarelli – kurkkaa vinkit tunnistukseen ja käyttöön & nappaa parhaat reseptit
Kantarelli eli keltavahvero on monen suosikkisieni. Soma keltainen väri, hyvä maku ja helppokäyttöisyys ovat sen suosion salaisuus. Poimi vinkit kantarellin tunnistamiseen ja ideat rakastetun metsäsienen käyttöön.
Kantarellin tunnistaminen
- Kantarellin lakki on keltuaisenkeltainen, nuorena laakea ja puolipallomainen, vanhemmiten poimuinen ja suppilomainen. Jalka tyvestä suippo, helttojen sijasta lakin alapinnalla lakinvärisiä, haaraisen johteisia poimuja.
- Kantarellia esiintyy kesäkuun lopusta jopa lokakuuhun asti paikkauskollisesti lehdoissa ja tuoreissa sekametsissä Etelä- ja Keski-Suomessa yleisesti, pohjoisessa harvemmin. Kantarellin paras poiminta-aika on heinäkuusta syyskuuhun.
- Malto on kiinteää ja vaaleaa, tuoksu on raikas, hieman aprikoosinen.

Kantarellin käyttö
- Kantarelli on loistava ruokasieni. Parhaimmillaan se on tuoreena, mutta sopii myös etikkasäilöttäväksi, pakastettavaksi (sitkistyy hieman) ja kuivattavaksi.
- Kantarelli on parhaimmillaan tuoreeltaan paistettuna keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa, pastoissa ja risotoissa.
- Jos sato on iso, voi osan pakastaa omassa liemessä tai tehdä etikkasäilykkeiksi.


Muokattu 27.7.2022 klo 11.15 ja 8.8.2024 klo 13.22: Lisätty kuvia ja linkkejä resepteihin.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat