Kantarelli – lue vinkit tunnistukseen ja käyttöön!
Ruoka
Kantarelli – lue vinkit tunnistukseen ja käyttöön!
Kaunis keltainen kantarelli eli keltavahvero on monen suosikkisieni, ja eritoten maukas ruokasieni. Poimi vinkit kantarellin tunnistamiseen ja ideat rakastetun metsäsienen käyttöön.

Kantarellin tunnistaminen
- Lakki on keltuaisenkeltainen, nuorena laakea ja puolipallomainen, vanhemmiten poimuinen ja suppilomainen. Jalka tyvestä suippo, helttojen sijasta lakin alapinnalla lakinvärisiä, haaraisen johteisia poimuja.
- Esiintyy kesäkuun lopusta jopa lokakuuhun asti paikkauskollisesti lehdoissa ja tuoreissa sekametsissä Etelä- ja Keski-Suomessa yleisesti, pohjoisessa harvemmin. Paras poiminta-aika on heinäkuusta syyskuuhun.
- Malto on kiinteää ja vaaleaa, tuoksu on raikas, hieman aprikoosinen.
Kantarellin käyttö
- Kantarelli on loistava ruokasieni. Parhaimmillaan se on tuoreena, mutta sopii myös etikkasäilöttäväksi, pakastettavaksi (sitkistyy hieman) ja kuivattavaksi.
- Kantarelli on parhaimmillaan tuoreeltaan paistettuna keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa, pastoissa ja risotoissa.
- Jos sato on iso, voi osan pakastaa omassa liemessä tai tehdä etikkasäilykkeiksi.
Juustoinen kesäkurpitsa-kantarellilasagne lämmittää vatsaa ja mieltä.
Muheva sieni-sipulikeitto vain paranee uudelleen lämmitettäessä. Reseptiin voit käyttää kantarelleja tai suppilovahveroita.
Viking Linen vuoropäällikön Jaana Reenin sienirisoton makua ryydittää raikas fenkoli-omenasalaatti.
Tätä kantarellikeittoa maustaa kookos! Yllättävä yhdistelmä maistuu ihanalta.
Pekonilla mehevöitetty kantarelligalette leivotaan rennolla otteella.
Muokattu 27. heinäkuuta 2022 klo 11.15: Lisätty kuvia ja linkkejä resepteihin.