
Kakkuguru Liisa Westerberg kertoo, millainen on täydellinen kahvikakku: ”Juuri ja juuri kypsä”
Makeaa-leivontablogin Liisa Westerbergin mukaan yksinkertaisestakin kakusta tulee näyttävä koristeellisen vuoan ja maukkaan kuorrutteen avulla.
Miten maustekakusta tuli suosikkisi?
Leivontaharrastukseni alkoi Liisa-mummon piimäkakusta, joka kuului kaikkiin lapsuuteni juhliin. Äitini leipoi jopa täytekakut sen reseptillä. Minulla epäiltiin pitkään kananmuna-allergiaa, joten tavallinen sokerikakkupohja ei sopinut. Minä ja sisarukseni rakastimme piimäkakkutaikinaa niin, että teimme sitä usein herkuksi.

Mokkapalakahvikakku on yksi Liisan omista suosikkikakuista. Nappaa Liisan mokkapalakahvikakun resepti täältä.
Kuinka paljon satsaat raaka-aineisiin?
Yksi kahvikakkujen parhaista piirteistä on se, että kakun voi leipoa niistä aineksista, joita sattuu olemaan kaapissa. Tavalliset puolikarkeat jauhot käyvät hyvin. Kakut onnistuvat usein myös gluteenittomina, koska ne eivät vaadi sitkoa. Tärkeää on, että ainekset ovat huoneenlämpöisiä, silloin munat ja voi vaahtoutuvat ihan eri tavalla.

Onko vuoalla väliä?
Ehdottomasti! Kun vuoka on hieno, helppotekoisestakin kakusta tulee näyttävä. Käytän laadukkaita alumiinivuokia. Niissä lämpö jakautuu tasaisesti ja kakku irtoaa nätisti. Pidän vuoistani hyvää huolta – pesen ne aina käsin ja pelkällä vedellä.

Sekoitettavissa taikinoissa suosin voin sijaan öljyä, koska sen ansiosta kakusta tulee erityisen mehevä.
Kuinka varmistat, ettei tule kuiva kakku?
Kahvikakkuja paistetaan helposti yli, jolloin kuivuus uhkaa. Kakun pitää olla uunista otettaessa juuri ja juuri kypsä. Kypsyyden voi varmistaa tikulla, mutta kypsän kakun tunnistaa myös siitä, että kakku on vetäytynyt vähän irti vuoan reunoista ja sen pinta joustaa kevyesti sormella painaessa. Sekoitettavissa taikinoissa suosin voin sijaan öljyä, koska sen ansiosta kakusta tulee erityisen mehevä.
Vinkkisi viimeistelyyn?
Kuorrutus nostaa kakun uudelle tasolle. Jos haluaa päästä helpolla, sulatettu suklaa tai valmiit tahnat toimivat hyvin. Piimäkakun koristelen usein Biscoff-tahnalla ja puolukoilla. Mokkapalakuorrutteen tapaisia kovettuvia kuorrutteita on helppo leikata siististi, ja kakku säilyy siistinä kuljetuksessakin.

Liisa Westerberg
Leivonnasta tuli maantiedon ja biologian opettaja Liisa Westerbergille uusi ammatti, kun hän voitti Koko Suomi leipoo -kilpailun vuonna 2014. Liisa jakaa reseptejään ja vinkkejään Makeaa.fi-leivontablogissa sekä Instagramissa @liisawesterberg.