
Mikään ei voita itse tehtyä rahkavoitaikinaa, mutta voin hyvin oikaista pakastealtaan kautta
Voitaikina on joulunajan luottopakki, joka pelastaa illanistujaiset ja glögihetket. Perustaikina sopii moneen, mutta kun pääsee kunnolla voitaikinaleivonnaisten makuun, ymmärtää, että taikinoissa on eroja, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt.
Voitaikina on todellinen taikataikina. Se on samaan aikaan kotoisa ja juhlava, se sopii suolaiseen ja makeaan ja taipuu muotoonsa niin näpertelijän kuin rennonkin leipurin hyppysissä.
Juuri joulun alla voitaikinalle on monta käyttömahdollisuutta. Siitä syntyvät esimerkiksi suolaiset suupalat pikkujouluihin ja muihin illanistujaisiin, joulutortut kaikkine taitteluineen sekä monen jouluperinteisiin kuuluvat, lihaliemen kanssa tarjottavat lihapasteijat.
”Lähtökohtaisesti samanlaisilta näyttävät taikinat käyttäytyvät ihan eri tavoin ja maistuvatkin erilaisilta.”
Perusvoitaikina sopii moneen, mutta kun pääsee kunnolla voitaikinaleivonnaisten makuun, ymmärtää, että taikinoissa on eroja. Lähtökohtaisesti samanlaisilta näyttävät taikinat käyttäytyvät ihan eri tavoin ja maistuvatkin erilaisilta.
Oma suosikkini on rahkavoitaikina, joka on mielestäni se paras ja ainoa oikea taikina perinteiseen peltilihapiirakkaan. Rakastan rahkavoitaikinaa myös joulutortuissa ja pasteijoissa. Pienet lohipasteijat, joita äitini on leiponut 80-luvulta asti ristiäisistä rippijuhliin ja vapusta valmistujaisiin, tehdään meillä aina pehmeän maukkaaseen perunavoitakinaan. Sen sijaan venäläistyylisen lohipiirakan haluan aina tehdä rahkavoitaikinaan. Ihanan epäloogista!
Näin joulunaikaan voitaikinasta tehdään useimmiten joulutorttuja. Vanhanajan kermavoitakina sopii torttuihin täydellisesti, sillä kerma antaa taikinalle täyteläisen maun, ja taikina paistuu ihanan mureaksi.
”Hieman kohmeisen voitaikinalevyn muotoilu onnistuu helpoiten saksilla.”
Jos voitaikinaa ei ehdi tai jaksa tehdä itse, pakastealtaan valmistaikinat ovat mitä mainioin vaihtoehto. Meillä on aina pakastimessa paketillinen valmiita voitaikinalevyjä, mutta niissäkin on eroja. Jos yksi ei miellytä, kannattaa kokeilla toista merkkiä. Torttutaikinatestimme löydät täältä.
Pakastettujen voitaikinalevyjen paras puoli on se, että leipominen niistä on nopeaa ja superhelppoa. Itse en ymmärrä pizzan leikkaamista saksilla, mutta näin torttuaikaan jaan mieluusti oman saksivinkkini. Hieman kohmeisen voitaikinalevyn muotoilu onnistuu helpoiten saksilla. Nips naps ja tortut ovat jo melkein uunissa!
Jenny Brandt on Maku- ja Viherpiha-lehtien päätoimittaja.