Istuta köynnöskasvit suojaisaksi seinämäksi
Piha ja puutarha
Istuta köynnöskasvit suojaisaksi seinämäksi
Monivuotiset köynnöskasvit verhoavat oleskelutilan suojaisaksi sopeksi. Vehreä seinämä kasvaa vuosi vuodelta muhkeammaksi ja rehevämmäksi.

Köynnöskasvit ovat uskomattoman monikäyttöisiä: ne kiipeilevät sekä ylös- että alaspäin, peittävän maan pintaa, verhoavat muureja ja aitoja, kipuavat seinille ja luikertavat säleikköihin. Köynnöksiä on helppo ohjailla haluttuun suuntaan, ja mikä parasta: ne vievät vähän tilaa. Tämän suunnitelman köynnöskasveja yhdistämällä saat samaan ryhmään kukintaa, tuoksua, syysväriä, marjoja ja vehreyttä. 

Perusta monivuotisille köynnöskasveille noin puolen metrin vahvuinen kasvualusta. Helposti kuivuvilla seinustoilla multaa saa olla jopa 70 senttiä. Istuta köynnösruusut, loistokärhöt ja muut talvenarat lajit noin 20 senttiä aiempaa syvempään, osa niistä vaatii myös talvisuojauksen.

Köynnöskasvit tarvitsevat vain vähän tilaa. Tässä suunnitelmassa kaunislehtisen amurinviinin rinnalla kukkivat ensin kuusama ja myöhemmin kärhö. Tuoksuvan palsamiköynnöksen marjat käyvät säilöntään.

Loistokärhö ’Viola’, Clematis Jackmannii-Ryhmä

Suuret, orvokinsiniset kukat koristavat kärhöä pitkälle syksyyn. Leikkaa kuihtuneet versot vuosittain keväällä, kasvi kukkii saman vuoden versoilla. Istuta noin 20 sentin syvyyteen. Suojaa talveksi. 

Valon tarve: aurinko-puolivarjo

Korkeus: 2–2,5 m 

Kukinta-aika: heinä-syyskuu

Menestymisvyöhyke: I–IV (V)

Palsamiköynnös, Schisandra chinensis

Pienistä valkoisista kukista kehittyy syksyllä punaisia ja tuoksuvia marjoja – laji tunnetaankin myös sitruunaköynnöksenä. Kirpeät marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Istuta köynnöskasvi runsasravinteiseen maahan. 

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 2–3 m 

Kukinta-aika: kesäkuu

Menestymisvyöhyke: I–V

Amurinviini, Vitis amurensis

Rehevä köynnöskasvi, jolla on kauniin muotoiset lehdet. Ihastuttava punainen ruska. Kukinta on melko huomaamaton. Laji sietää hyvin kylmää, mutta on arka keväthalloille. Leikkaa vasta syyskesällä, sillä keväisin vuotaa mahlaa.  Kuva INA Agency.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 5–8 m 

Kukinta-aika: heinäkuu

Menestymisvyöhyke: I–III (IV)

Tuoksuköynnöskuusama, Lonicera caprifolium

Kermanvalkoisissa kukissa on aavistus punaista, ja ne tuoksuvat suloisesti. Istuta myös maanpeitteeksi, jolloin kasvi voi talvehtia Oulun korkeudella asti lumipeitteen suojassa. Uudista leikkaamalla alas, kun tyvi alkaa kaljuuntua.

Valon tarve: aurinko–puolivarjo

Korkeus: 2–3 m 

Kukinta-aika: kesäkuu

Menestymisvyöhyke: I–III (IV–V)

Lue lisää:

Kommentoi »