Unelmien Talo&Koti

Tee itse köynnöstuki puustaTee itse köynnöstuki puusta

Pyöröpuusta tehty köynnöstuki on helppo rakentaa halutun mittaiseksi. Katso Unelmien Talo&Kodin ohje ja tee itse helppo tuki köynnöskasveille!
Teksti Pentti Turunen
Kuvat Pentti Turunen

Pyöröpuusta tehty köynnöstuki on helppo rakentaa halutun mittaiseksi. Se ei vie huomiota köynnökseltä, kun sen maalaa rakennuksen seinän väriseksi esimerkiksi talomaalilla.

Halkaisijaltaan 26-millisestä pyöröpuusta tulee tukeva ja reilun oloinen köynnöstuki. Mallityössä on kolme pysty- ja kolme vaakapuuta.

Tarvikkeet:

  • pyöröpuuta
  • maalia
  • ruuveja
  • saha
  • pora.

Näin teet köynnöstuen puusta

1. Sahaa pyöröpuusta sopivan pituiset pystypuut. Esiporaa pystypuihin reiät ruuveja varten 6 cm:n päähän kummastakin päästä sekä keskelle. Käytä poran kokoa, joka on sama kuin kiinnitysruuvien paksuus.

2. Sahaa ja valmistele samalla tavalla poikkipuut. Tee ruuvinreikiin upotukset kiinnitysruuvin kantoja varten sille sivulle, joka valmiissa telineessä tulee ulospäin.

3. Tee seinäkiinnikkeet samasta pyöröpuusta niin, että ”poraat” pyöröpuun paksuisella 26 mm:n poralla pyöröpuun palan poikki. Näin saat kerralla kaksi koverapäistä seinäkiinnikettä. Pituudeksi riittää viitisen senttiä. Esiporaa kiinnitysruuville reikä pituussuunnassa keskelle seinäkiinnikettä. Ruuvi kulkee seinäkiinnikkeen sisällä keskellä.

4. Maalaa kaikki kappaleet erikseen haluamasi väriseksi.

5. Kokoa köynnöstuki seinälle niin, että poikkipuut tulevat päällimmäisiksi ruuvinkantoja varten tehdyt upotukset ulospäin. Sitten tulevat pystypuut ja lähimmäksi seinää seinäkiinnikkeet. Kiinnikkeiden koverat päät tulevat pystypuita vasten ja tasaiset päät seinää vasten. Jos seinäkiinnikkeiden pituus on 50 mm, kiinnitysruuvien tulee olla noin 150 mm pitkiä, jotta kiinnitys on pitävä.

Lue lisää:

Tee itse köynnössäleikkö

14 kauneinta köynnöskasvia puutarhaan

Näyttävät kukkaköynnökset

Julkaistu: 3.3.2016