Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Joulusafkaa läheltä ja kaukaa

Ruokavaikuttajat Iman ja Leena juhlivat joulua antaumuksella: ”Yhdessä leipominen ja syöminen ovat joulutunnelman tärkein tuoja”

Vaikuttajapari Imanin ja Leenan joulu valmistuu suupala palalta – kiireettä ja maailman makuja yhdistellen.

22.12.2025

Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan takatöölöläisessä kerrostalokodissa on juotu glögiä kynttilän loisteessa jo lokakuusta lähtien.

”Seuraavan kerran saan laittaa valot päälle tammikuussa”, Iman vitsailee.

Hehkuviinin lisäksi kaksikko hakee joulutunnelmaa kirkkokonserteista, toreilta ja markkinoilta.

Imanin ja Leenan jouluaatto huipentuu yökävelyyn eli ruoan sulatteluun ulkoilmassa koko perheen kesken.

Adventin aikana Leenalla on tapana kutsua ystävät riisipuurolle. Myös Iranissa syntyneen Imanin juhlaputki alkaa ennen aattoa.

”Muutama päivä ennen joulua vietämme yaldaa, talvipäivänseisausta. Silloin syödään punaisia ruokia, luetaan runoja, kuunnellaan iloista musiikkia ja valvotaan läpi yön – paitsi Leena, joka menee jo kymmeneltä nukkumaan!” Iman kertoo.

Imanin hedelmäisen bravuurin juuret ovat persialaisessa yalda-­juhlassa. Raikas salaatti on oiva lisä tuhdille jouluruoalle.

Panettone & pudding

Parilla on tapana säästää perinteiset suomalaiset jouluruoat aattoon ja nauttia sitä ennen maailman mauista: ostereista ranskalaiseen tapaan tai brittiläisestä haudutetusta, karamellisoidusta kinkusta. Joulun alla he ostavat ison italialaisen panettonen, josta riittää murrettavaksi monelle päivälle. Iman herkuttelee lisäksi christmas puddingilla, englantilaisella hedelmäkakulla.

Imanin, Leenan ja Fiiliksen jouluun kuuluu lepoa, leivontaa – ja rapsutuksia.
Imanin, Leenan ja Fiiliksen jouluun kuuluu lepoa, leivontaa – ja rapsutuksia.

Pariskunnan ohje paineettomaan juhlavalmisteluun onkin: tee joulu päivä kerrallaan.

”Kaikki jouluruoat eivät mahdu aattoiltaan. Siksi joulun fiilistely kannattaa aloittaa ajoissa ja valmistaa vaikka joka viikonloppu yksi sesongin herkku”, Leena vinkkaa.

Perinteitä twistillä

Jouluaattoisin pari suuntaa valmiiseen pöytään joko Leenan vanhempien kaupunkikotiin tai mökille. Siellä heitä odottaa satumainen näky valoineen, koristeineen ja kattauksineen.

”Missään ei ole niin runsasta joulupöytää kuin Leenan äidillä”, Iman kehuu.

Salaattiin sopivat appelsiinin ja granaattiomenan lisäksi muutkin sesongin hedelmät, kuten mandariini ja persimon.

”Vanhempani tykkäävät perinteisistä jouluruoista. Me ujutamme sekaan sesongin kasviksista valmistettuja modernimpia juttuja, usein salaatteja tai lisukkeita”, Leena kertoo.

”Pöydässä pitää olla aina punajuurta jossain muodoissa. Grillatuilla punajuurilla tai punajuurisalaatilla voi halutessaan korvata rosollin”, juureksen suureksi faniksi tunnustautuva Iman sanoo.

Leenan jouluperinteisiin kuuluu siskojen kanssa takkatulen ääressä jaettu sipsipussi ja mätidippikulho. Imanin aaton kruunaa juustotarjotin.

”Kun muut menevät nukkumaan, minä jään syömään juustoja ja hilloja yksin.”

Tontut koolla

Parin parhaimmat joulumuistot on tehty keittiössä – mutta välillä kokeista etevinkin tonttuilee.

”Kerran poltin korvapuustit, jotka olin myös maustanut vahingossa kardemumman sijaan mustapippurilla. Iskä söi silti ne kaikki, koska hän ei koskaan heitä ruokaa roskiin!” Leena nauraa.

”Viime jouluna Fiilis-beaglelle valmistettiin koirankeksejä piparimuotilla, tämän vuoden herkku on vielä päättämättä.”
”Viime jouluna Fiilis-beaglelle valmistettiin koirankeksejä piparimuotilla, tämän vuoden herkku on vielä päättämättä.”

Hyvissä ajoin ennen joulua Leena ja Iman pyytävät sisarustensa lapset luokseen leipomaan piparkakkuja tai karjalanpiirakoita.

”Yhdessä leipominen ja syöminen ovat joulutunnelman tärkein tuoja.”

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt