
Ruokavaikuttajat Iman ja Leena juhlivat joulua antaumuksella: ”Yhdessä leipominen ja syöminen ovat joulutunnelman tärkein tuoja”
Vaikuttajapari Imanin ja Leenan joulu valmistuu suupala palalta – kiireettä ja maailman makuja yhdistellen.
Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan takatöölöläisessä kerrostalokodissa on juotu glögiä kynttilän loisteessa jo lokakuusta lähtien.
”Seuraavan kerran saan laittaa valot päälle tammikuussa”, Iman vitsailee.
Hehkuviinin lisäksi kaksikko hakee joulutunnelmaa kirkkokonserteista, toreilta ja markkinoilta.


Adventin aikana Leenalla on tapana kutsua ystävät riisipuurolle. Myös Iranissa syntyneen Imanin juhlaputki alkaa ennen aattoa.
”Muutama päivä ennen joulua vietämme yaldaa, talvipäivänseisausta. Silloin syödään punaisia ruokia, luetaan runoja, kuunnellaan iloista musiikkia ja valvotaan läpi yön – paitsi Leena, joka menee jo kymmeneltä nukkumaan!” Iman kertoo.


Panettone & pudding
Parilla on tapana säästää perinteiset suomalaiset jouluruoat aattoon ja nauttia sitä ennen maailman mauista: ostereista ranskalaiseen tapaan tai brittiläisestä haudutetusta, karamellisoidusta kinkusta. Joulun alla he ostavat ison italialaisen panettonen, josta riittää murrettavaksi monelle päivälle. Iman herkuttelee lisäksi christmas puddingilla, englantilaisella hedelmäkakulla.
Imanin, Leenan ja Fiiliksen jouluun kuuluu lepoa, leivontaa – ja rapsutuksia.


Pariskunnan ohje paineettomaan juhlavalmisteluun onkin: tee joulu päivä kerrallaan.
”Kaikki jouluruoat eivät mahdu aattoiltaan. Siksi joulun fiilistely kannattaa aloittaa ajoissa ja valmistaa vaikka joka viikonloppu yksi sesongin herkku”, Leena vinkkaa.
Perinteitä twistillä
Jouluaattoisin pari suuntaa valmiiseen pöytään joko Leenan vanhempien kaupunkikotiin tai mökille. Siellä heitä odottaa satumainen näky valoineen, koristeineen ja kattauksineen.
”Missään ei ole niin runsasta joulupöytää kuin Leenan äidillä”, Iman kehuu.


”Vanhempani tykkäävät perinteisistä jouluruoista. Me ujutamme sekaan sesongin kasviksista valmistettuja modernimpia juttuja, usein salaatteja tai lisukkeita”, Leena kertoo.
”Pöydässä pitää olla aina punajuurta jossain muodoissa. Grillatuilla punajuurilla tai punajuurisalaatilla voi halutessaan korvata rosollin”, juureksen suureksi faniksi tunnustautuva Iman sanoo.
Leenan jouluperinteisiin kuuluu siskojen kanssa takkatulen ääressä jaettu sipsipussi ja mätidippikulho. Imanin aaton kruunaa juustotarjotin.
”Kun muut menevät nukkumaan, minä jään syömään juustoja ja hilloja yksin.”
Tontut koolla
Parin parhaimmat joulumuistot on tehty keittiössä – mutta välillä kokeista etevinkin tonttuilee.
”Kerran poltin korvapuustit, jotka olin myös maustanut vahingossa kardemumman sijaan mustapippurilla. Iskä söi silti ne kaikki, koska hän ei koskaan heitä ruokaa roskiin!” Leena nauraa.
”Viime jouluna Fiilis-beaglelle valmistettiin koirankeksejä piparimuotilla, tämän vuoden herkku on vielä päättämättä.”


Hyvissä ajoin ennen joulua Leena ja Iman pyytävät sisarustensa lapset luokseen leipomaan piparkakkuja tai karjalanpiirakoita.
”Yhdessä leipominen ja syöminen ovat joulutunnelman tärkein tuoja.”





