Kotivinkki

Viikossa sadonkorjuuseen! Heidi versottaa satoa keittiössään ympäri vuoden: ”Olen kokeillut lähes kaikkea, mitä voi versottaa”

Viikossa sadonkorjuuseen! Heidi versottaa satoa keittiössään ympäri vuoden: ”Olen kokeillut lähes kaikkea, mitä voi versottaa”
Espoolainen Heidi Kiikka haluaa kasvattaa itse terveellistä ruokaa mutta on malttamaton. Heidi saa pikasatoa versottamalla. "Versottaminen koukuttaa ja houkuttaa myös syömään terveellisemmin", Heidi sanoo.
Julkaistu: 2.3.2020

"Kuusi vuotta sitten asuin Luxemburgissa ja olin käymässä Suomessa. Poikkesin ystävän kanssa Ruohonjuuressa, sillä olin innostunut terveellisestä ruoasta. Söin raakaravintoa ja vegaaniruokaa. Mietin, mikä olisi maailman terveellisintä. En ole tottunut villivihannesten makuun, joten versot tuntuivat lempeämmiltä ja helpommilta. Ostin heti kasvien siemeniä kuten lilaa kyssäkaalia sekä sipulin ja kiinansipulin sekoitusta.

”Teen smoothien jogurtista, mustikasta, banaanista ja sinimailasen versoista, joiden maku on sopivan mieto. Jos olen terveysintoilijavaiheessa, käytän vihreämpiä aineksia, kuten parsakaalia, retiisejä, liotettuja pähkinöitä ja siemeniä.”
Versotusastioista versot voi napsia juurineen suoraan salaatteihin ja osaksi smoothieta.
Versottaminen koukuttaa ja houkuttaa myös syömään terveellisemmin.
Siemen on täynnä energiaa. Suuressa astiassa on rohtosarviapilaa, pienissä daikonretikkaa, kelta- ja mustasinappia sekä siemensekoitusta, joka sisältää sinimailasta, sipulia ja rohtosarviapilaa.

En ole innostunut puutarhanhoidosta tai parvekeviljelystä, mutta versoja tykkään kasvattaa sisällä keittiössä ja kesäaikaan myös parvekkeella. Sisällä käytän vesiviljelyperiaatteella toimivia astioita, ulkona versotan mullassa.

Ostin aluksi yhden versotusastian, ja olen sen jälkeen hankkinut niitä lisää. Nyt minulla on jo kaksikymmentä astiaa. Samalla vaivalla kasvattaa kerralla useampaa lajia. Vesiviljelyastioista versot voi käyttää kokonaan, myös juuret. Mullassa kasvavista versoista jätetään juuri hyödyntämättä.

Heidin keittiössä on usein pitkä rivi versotusastioita. ”Versottaminen koukuttaa ja houkuttaa myös syömään terveellisemmin. Painoni heittelee helposti, mutta kun syön terveellisesti, huomaan sen vaikuttavan vireyteen ja hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti”, Heidi kertoo.
Rohtosarviapilan versossa on hieman mausteinen, jopa currymainen vivahde.
Punajuuri on suosikkini. Myös härkäpapu on mukavan rapsakka.

Olen kokeillut lähes kaikkea, mitä voi versottaa. Punajuuri on suosikkini. Myös härkäpapu on maukas ja mukavan rapsakka. Hernettä suositellaan aloittelijoille, mutta se voi olla vaikea eikä idä. Kannattaa käydä siemenet läpi ennen versotusta ja poimia joukosta pois vaurioituneet siemenet. Herne homehtuu helposti, jos siemenet jättää mullan päälle peittämättä. Siksi peitän siemenet ohuella multakerroksella. Auringonkukansiemeniä ei kannata peittää, sillä verso nostaa mullan kasvaessaan.

Olen tarkka käyttämistäni siemenistä. Hankin idätyskäyttöön soveltuvia siemeniä, jotka pastöroin: upotan siemenet 80-asteiseen veteen 20 sekunniksi, mikä puhdistaa siementen ulkopinnan, tappaa bakteereja, mutta ei vaurioita siementä. Sitten liotan niitä kädenlämpöisessä vedessä yön yli, mikä pehmentää siementä ja nopeuttaa itämistä.

Vesiviljelyastiassa kasvatetun kasvin voi hyödyntää juurineen, ja kasvattaminen on siistiä. ”Olen halunnut hankkia viljelyastioita, jotta voin käyttää koko kasvin”, Heidi Kiikka sanoo.
Veden tulee ulottua alkuvaiheessa ritilään asti, jotta vesi ulottuu siemeniin ja siemen saa tarvitsemansa kosteuden. Heidi sanookin, että on joskus haastavaa tasapainoilla, mikä on sopiva määrä vettä.
Daikonretikan versojen maku muistuttaa pirtsakkaa retiisiä.

Joidenkin yrttien ja mangoldin kanssa harmittaa kasvun hitaus. Versottamalla saan nopeasti satoa. Viikossa tai kahdessa pääsen jo sadonkorjuuseen. Versotan satoa vuoden ympäri. Talvella kasvatus on vaikeampaa, kun valoa on vähän. Ehkä pitäisi hankkia kasvivalo.

Käytän versoja salaateissa tai smoothiessa. Versossa maku ja ravintoaineet ovat tiivistetyssä muodossa.

Valoa, vähän vettä ja siemenen sisältämiä ravinteita, niin verso hujahtaa satokuntoon viikossa tai kahdessa. Katso ohje versojen idätykseen ilman versotusastiaa.
1 kommentti