Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Hei hei hävikki

Älä heitä juuresten kuoria pois! Hävikkijuuressipsit & 5 muuta helppoa ideaa kuorista

Komposti huutaa tyhjyyttään, kun hyödynnät kokatessa myös juuresten kuoret. Nappaa 6 mainioita hävikkivinkkiä.

29.1.2024

Patoja ja keittoja tehdessä juuresten kuoria kertyy paljon. Uuden sadon juurekset voi toki käyttää kuorineen, mutta esimerkiksi raakaraasteisiin juurekset kannattaa käyttää kuorittuina.

Kokeile kotimaisen perunan, bataatin, porkkanan, punajuuren, nauriin, lantun ja palsternakan kuoria erilaisissa ruoissa. Kuorista irtoaa rutkasti makua esimerkiksi liemipohjiin.

Sipseiksi kuivattuina tai pannulla paahdettuina ne antavat mukavan makulisän esimerkiksi juustosalaattiin. Katso juuresten kuoria jatkossa siis hävikkikokin linssien läpi ja ajattele niitä kahdella tavalla: makuaineina ja makupaloina.

Pese ja harjaa juurekset huolella ennen kuorimista.

1. Kuivaa kuoret retkeä varten

Levitä pestyt ja kuivatut juuresten kuoret pellille. Kuivata uunissa 50–70 asteessa 4–5 tuntia rutikuiviksi. Homma hoituu myös vihanneskuivurilla. Pakkaa kuoret ilmatiiviiseen astiaan. Käytä kuoret retkimuonan tapaan keitoissa tai padoissa ennallistamalla eli hiljalleen hauduttamalla tai kuumassa vedessä liottamalla.

2. Paista herkulliset kuoripakorat

Sekoita kulhossa 2 dl kikherne-jauhoja, 1 dl vettä ja 1 tl suolaa. Lisää 5 dl juuresten kuoria, ohueksi suikaloitu sipuli, 1 rkl raastettua inkivääriä ja reilusti hienonnettua korianteria. Mausta garam masalalla, chilillä ja kurkumalla. Ota lusikalla taikinasta nökäreitä ja uppopaista ne 180-asteisessa rypsiöljyssä pari minuuttia per puoli. Nosta talouspaperin päälle. Nauti heti.

3. Valmista kuorista pihvejä

Leikkaa noin 5 dl juuresten kuoria raastemaiseksi veitsellä. Lisää 1 muna ja 2 rkl korppujauhoja sekä suolaa, pippuria ja muita mausteita oman maun mukaan. Pihveihin sopivat esimerkiksi valkosipuli, yrtit ja chili. Superherkkua saat, kun raastat joukkoon juustoa tai fetaa. Kypsennä pieninä pihveinä pannulla rypsiöljyssä.

4. Keitä kuoret makupohjaksi

Keitä pestyjen juuresten kuoret pehmeiksi pienessä vesimäärässä. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta. Lisää sosetta patoihin, keittoihin, jauhelihapihvitaikinaan, leipiin ja piirakoihin makua tuomaan. Sose säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa soseen pieniksi annospaloiksi esimerkiksi jääpalamuotissa.

5. Kuorista syntyy herkullinen liemi

Erityisesti porkkanan, sellerin, lantun ja palsternakan kuorista syntyy maukas liemi. Pane pestyjen juuresten kuoret kattilaan ja lisää tuplamäärä vettä. Lisää lohkottu sipuli, pari laakerin-lehteä, hieman kokonaisia pippureita ja halutessasi yrttejä. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Siivilöi. Liemi säilyy jääkaapissa noin viikon. Voit myös pakastaa liemen.

6. Testaa ihan parhaat hävikkijuuressipsit

Hävikkijuuressipsit

Rapeat hävikkijuuressipsit sopivat napostelun lisäksi vaikkapa keiton pinnalle, salaatin päälle ja suolaisen piirakan kaveriksi. Nappaa hävikkijuuressipisien resepti täältä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt