
”Olen kasvisrakkauden levittäjä”, sanoo vegeruokaa pienellä budjetilla kokkaava Elias Pusa – nappaa kasvisintoilijan maustamisvinkit!
Ruokafreelancer ja Hyötykasviyhdistyksen aktiivitoimija Elias Pusa syö runsasta vegeruokaa, edullisesti.
”Olen kasvisrakkauden levittäjä. Moni mieltää kasvikset pelkiksi lisukkeiksi tai yrittää tehdä niistä feikkilihaa, vaikka ne kelpaavat aterian pääraaka-aineiksi sellaisenaan. Syön kasvispainotteisesti, sillä kasvisruoka tekee oloni hyväksi ja energiseksi.
Arkena on kiva, että kaapista löytyy valmista tavaraa. Siksi valmistan viikonloppuisin isoja eriä, joita säilön jääkaappiin. Paahdetuista juureksista ja erilaisista tahnoista saa helposti maukasta ruokaa parin minuutin preppauksella ja pienellä varioinnilla.

Leipä ja hummus tuovat aterioihin ruokaisuutta. Rakastan itse tehtyä hapanjuurileipää. Maailmanluokan annos syntyy sekunneissa, kun paahdetulle leipäviipaleelle levittää hummusta ja kokoaa päälle paahdettuja kasviksia.
Juurekset, palkokasvit ja jauhot eivät maksa juuri mitään, mutta vähäisellä vaivannäöllä niistä saa tehtyä vaikka mitä.
Ruokalaskuni on parhaimmillaan alle neljäkymppiä kuussa. Elän opiskelijabudjetilla ja ostan usein alennuksesta. Juurekset, palkokasvit ja jauhot eivät maksa juuri mitään, mutta vähäisellä vaivannäöllä niistä saa tehtyä vaikka mitä. Sesonkien merkitystä ei voi painottaa tarpeeksi: sesongissa oleva on aina halpaa ja hyvää.


Ruoka on minulle arjen voimavara ja ruokaileminen tapa pysähtyä kiireen keskellä. Arvostan estetiikkaa. Yksinkertaisestakin ateriasta saa aisteja hivelevän kokonaisuuden kauniisti kattamalla ja huolellisella esillelaitolla.
Ruoan pitää olla arkisinkin hyvänmakuista. Uskon, että raaka-aineiden huolellinen käsittely maistuu herkullisena lopputuloksena.”
Kuka?
Elias Pusa on 23-vuotias ruokafreelancer, Hyötykasviyhdistyksen aktiivitoimija ja kotitaloustieteen opiskelija. Asuu vuoroin Helsingissä ja Joensuussa.
Eliaksen maustamisvinkit
- ”Valmista viikonloppuna jääkaappiin iso satsi tavallista tomaattikastiketta tai hummusta. Kun täydennät sitä päivittäin uusilla yrteillä tai mausteilla, loppuviikkoa kohden lautasellasi on oikea makupommi – ja tulet syöneeksi joka päivä erimakuista ruokaa.”
- ”Pidä varastossa suosikkimaittesi keittiöiden mausteita ja raaka-aineita. Siten saat tehtyä helpon makumatkan milloin tahansa.”
- ”Osta yrtit ja marjat sesongin aikaan edulliseen hintaan ja säilö ne pakastimeen. Kun ainekset on säilötty silloin, kun ne ovat parhaimmillaan, niistä irtoaa enemmän makua.”

Suosikkikeittiöväline?
”Lukion ensimmäisellä luokalla ollessani pääsin ravintola Oraan harjoittelijaksi Sasu Laukkosen oppiin. Kolme viikkoa tähtikeittiössä oli mullistava kokemus. Viimeisenä työpäivänä sain Sasulta lahjaksi japanilaisen Yaxellin kokkiveitsen. Se on minulla edelleen päivittäisessä käytössä. Hyvällä veitsellä leikkaaminen on helppoa ja hauskaa.”
Nappaa Eliaksen vegaanisen "skagenröran" eli kukkakaaliskagenin ohje täältä.
Kukkakaalitahna sopii myös pastan kastikkeeksi tai uuniperunan täytteeksi. Soijapohjainen vegeversio säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. ”Kukkakaaliskagen syntyi cateringkeikalle, kun piti kehittää kasvisversio katkarapuleivästä. Siitä tuli välitön hitti”, Elias kertoo.
