Avotakka

Avotakan valinnat: vuoden 2016 parhaat kalusteet

Avotakan valinnat: vuoden 2016 parhaat kalusteet
On aika summata kulunut designvuosi. Avotakka valitsi 14 onnistunutta, kotimaista tuotetta viime vuodelta.
Julkaistu: 21.12.2016

1. Laura Väreen Lakki-valaisin ihastuttaa ensisilmäyksellä: sehän on kuin Nukkumatti-animaatiohahmon hattu! Mattapintainen puuterimaalaus tekee marmorin, kromin ja valkoisen metallin yhdistelmästä ajankohtaisen, (korkeus 150 cm) 298 €, Sessak.

2. Mikko Laakkosen Aura-tuoli on samaan aikaan kompakti ja näyttävä, ja sen voi yhdistää tyyliin kuin tyyliin. Tuolin runko on puuta, ja siinä on hyvä istua, (korkeus 86 cm, syvyys 76 cm) 2 034 €, Inno.

3. Woodnotesin ikiklassikko, paperinarumatto, pehmentyy hapsuilla ja folklore-henkisellä kuviolla. Ritva Puotilan San Francisco -matto on kuin hienostunut villapaita, johon koti pukeutuu, (170 × 240 cm) 1 090 €.

4. Hanna-Kaarina Heikkilän ja Anni Pitkäjärven Tovi-hyllyt ottavat haltuun seinien sisustamistrendin. Ne ovat taideteoksen ja käyttöesineen yhdistelmiä: koristeita, koukkuja ja peilejä. Leikkisässä muotokielessä on kaikuja 20-luvun art decosta. Hyllyt tulevat tanskalaisen Woudin tuotantoon.

5. Jos idea on hyvä, kikkailua ei tarvita. Ava Roomin Double-sänky on huippukäytännöllinen ja trendikkään näköinen. 16 säilytyslaatikon ansiosta se on kuin monta kalustetta samassa ja säästää tilaa muualta. Tyylissä on muodikasta 1970-lukua ja Japani-henkeä, (160 × 200 × 60 cm) 2 680 €.

6. Carina Seth Anderssonin suunnittelema Quilt-kuosi on raikas tulkinta klassisesta ruutukuosista ja onnistui yllättämään Marimekon valikoimassa. Helposti yhdisteltävä kuvio istuu hyvin tämän hetken sisustuksiin. Läheltä katsottuna sen hienous ovat viivojen yhtymäkohtien päällekkäiset värit, jotka kertovat painotekniikasta. Tyynynpäällinen (50 × 50 cm) 34 € ja kaitaliina (45 × 160 cm) 32 €.

7. Hyvän muotoilun voi tunnistaa siitä, että esinettä haluaa vaistomaisesti koskettaa. Tebian eli Teppo Lakaniemi lanseerasi tänä vuonna oman, täysiverisen mallistonsa, jossa puusepän työ nousee arvoonsa. Cross-pöytä on samaan aikaan kepeän ja jämäkän oloinen, ja siinä näkyy hyvin Tebianin tunnistettava kulmikas tyyli, (100 × 240 cm) 4 112 €, Vepsäläinen.

8. Salla Luhtaselan ja Wesley Waltersin Perch-jakkaran muotokieli on pehmeä ja viimeistelty, ja istuin on hintansa puolesta saavutettavissa olevaa suomalaista puusepäntyötä. Hatunnoston ansaitsee myös harvinainen syntyprosessi: suunnittelukilpailu, jossa etsittiin uutta tuotetta sarjatuotantoon. Voiton vienyt jakkara päätyi hyviin käsiin Nikarin valmistettavaksi, (korkeus 63 cm) 295 €, Finnish Design Shop.

9. Oiva Toikan Anna ja Mari -lasilinnut ovat hieno esimerkki taiteilijan uudistumiskyvystä. Kupumaiset, sympaattiset linnut ovat moderni versio Toikan tutuista lasilinnuista. Pienempi lintu mahtuu suuremman, emon, sisään, (korkeus 12 cm) 270 € ja (25 cm) 530 €, Iittala.

10. Anna Kantasen Habitaren Yhes-ravintolaan luomat uniikit lautaset ovat todellista arjen luksusta. Niissä on syvät sävyt ja maalauksellinen käsityön jälki, 42 € ja 50 €, Lokal.

11. Tanja Orsjoen suunnittelema Charlotte-tapetti on samaan aikaan klassinen ja yllättävä: ruusut ikään kuin nousevat kolmiulotteisina köynnössiluetista, 45 € / rll (leveys 53 cm), Vallila Interior.

12. Sen näkee, kun tuote on suunniteltu käyttöön ja tarpeeseen. Yuka Takahashin ADB&B-istuin keräsi Habitaressa sekä kotimaista että ulkomaista huomiota, eikä ihme. Se on nerokas kaluste etenkin pieniin koteihin. Saranoiden ja taitettavien jalkojen ansiosta kaluste muuntuu niin nojatuoliksi, divaaniksi kuin laveriksi – säilytystä ja siirtämistä varten jopa kannettavaksi laatikoksi, (pituus avattuna 201 cm, syvyys 62 cm) hinta tiedusteltaessa.

13. Verso Designin Kamu-hylly on luottokaluste, jollaiselle on aina tarvetta. Se sopii kylpyhuoneen säilytystilasta olohuoneen kukkapöydäksi, ja erikokoisia hyllyjä on helppo yhdistellä tasoiksi. Maalatut metallilevyt kestävät käyttöä, ja liitokset on viimeistelty kauniisti. Kaksi kokoa, alkaen (38 × 33 × 44 cm) 295 €.

14. Timberwisen Color Collection -lattia ansaitsee vuoden piristäjän tittelin. Keltainen lattia ei ole ensimmäisenä suomalaisten toivelistalla, mutta ehkä juuri sitä me tarvitsemme. Harjattu mattalakattu parketti 87,50 €/m2.

Lue lisää:

Kommentoi »