9 x näin saat mökistä energiatehokkaan
Rakenna ja remontoi
9 x näin saat mökistä energiatehokkaan
Rakensit sitten uutta tai remontoit vanhaa, mökistä kannattaa tehdä energiatehokas. Energiatehokkuus vaikuttaa sähkölaskuun, mutta myös mökin arvon säilymiseen.
Julkaistu 11.11.2015
Meidän Mökki

1. Lämmitysmuoto

Ilmalämpöpumppu tukee hyvin sähkölämmitystä ja uunilämmitystä; se myös kierrättää tehokkaasti ilmaa parvitiloissa. Ympärivuotiseen kakkoskotiin soveltuu maa- tai ilmavesilämpöpumppu. Lämminvesivaraaja kannattaa hankkia usean energiamuodon mahdollistavilla liitoksilla, jolloin voit hankkia katolle vaikka aurinkokeräimiä. Paneeleilla saat sähköä, jos mökki ei ole verkossa.

2. Perustus ja alapohja

Mökki, jossa on puurakenteinen rossipohja, voi olla talvella kylmillään. Maanvarainen laatta lämpenee hitaasti, joten se edellyttää peruslämpöä. Pilariperustus on yleensä edullisin kalliolle ja hyvin kantavalle moreenipohjalle.

Lämpöhäviö eli U-arvo enintään:

  • pilariperusteinen alapohja 0,15 W/m2K
  • ryömintätilaan rajoittuva alapohja 0,19 W/m2K
  • maanvarainen alapohja 0,24 W/m2K.

3. Ilmatiiveys

Ympärivuotisessa käytössä olevan rakennuksen on oltava hyvin eristetty ja ilmatiivis. Puukuitu- ja sellupohjaisille eristeille soveltuu käytettäväksi ilmansulkupaperi. Mineraalivillapohjaisilla eristeillä on syytä käyttää höyrynsulkumuovia, koska eriste ei sido itseensä kosteutta.

4. Räystäät

Kunnon räystäät suojaavat seinärakenteita ja ikkunoita sateelta ja auringon paahteelta. Pitkät räystäät mahdollistavat myös seinän ulkopuolisen lisälämmöneristämisen.

5. Tulisija ja piippu

Varaava tulisija luovuttaa tasaisesti lämpöä. Kamiinalla tai kevyellä kiertoilmatakalla saat nopeasti alkulämpöä ja lisälämpöä. Valitse piippu tulisijan mukaan. Metallipiippu kestää paremmin nopeaa talviajan alkulämmitystä. Tiilipiippu toimii myös varaavana sydänmuurina. Sijoita pelti mahdollisimman ylös, jotta saat parhaan hyödyn. Vertaile tulisijan lämmöntuottoa huolellisesti.

6. Vaippa

Selvitä uuden loma-asunnon vaipan lämmönläpäisevyysarvot ja niistä johdettavat eristepaksuudet. Vanhan mökin lisäeristys kannattaa yhdistää esimerkiksi julkisivuverhouksen uusimiseen. Yläpohjan lisäeristyksen voi tehdä erikseen.

Lämpöhäviö eli U-arvo enintään:

  • seinä 0,24 W/m2K
  • vähintään 130 mm:n hirsiseinä 0,80 W/m2K.

7. Kerrokset ja huonejako

Muista, että korkeassa kaksikerroksisessa rakennuksessa kylmän ulkovaipan pinta-ala on pienempi suhteessa lattiapinta-alaan kuin yksikerroksisessa rakennuksessa. Lämpö kuitenkin nousee ylös, joten lämpöjakauma voi olla häiritsevä esimerkiksi parvitiloissa, ellei käytetä riittävän korkeaa peruslämpöä.

8. Aukotus

Keskitä pääosa ikkunapinta-alasta etelä-länsisuuntaan. Harkitse suurimpien ikkunapintojen eteen terassia, jonka katto varjostaa ja suojaa sateelta ja paahteelta. Käytä lämmöneristysmääräysten mukaisia ikkunoita ja ovia, jotka ovat huomattavasti laadukkaampia ja vain hieman kalliimpia kuin mökkituotteet.

Lämpöhäviö eli U-arvo enintään:

  • ikkunat ja ovet 0,14 W/m2K.

9. Sijainti

Saat luonnollista suojaa, jos voit sijoittaa rakennuksen etelärinteeseen. Rannasta on upeat näkymät, mutta se on myös tuulinen paikka. Mieti, miten puut voisivat suojata mökkiä ja voisitko hyödyntää päivänvalon kiertoa rakennuksen ja pihan sijoittelussa. Selvitä, onko tontilla rakentamisrajoituksia.

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »